Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm
"Ett misslyckande" kallar Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, möjligheten att porta bråkstakar från biblioteken. Foto: Adam Ihse/TT.

Bibliotekarien Daniel Forsman: Svårt upprätthålla förbud

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förslaget om att kunna porta stökiga personer från bibliotek är principiellt fel. Det anser Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.Det är ett misslyckande för vårt öppna samhälle, säger han.

Regeringen vill utvidga tillträdesförbudet för butiker till att även gälla simhallar och bibliotek. Daniel Forsman är kritisk.

– Bibliotekslagen är väldigt tydligt med att bibliotek ska vara tillgängliga för alla. Tankarna går också direkt till hur ett förbud ska kunna upprätthållas. För ett så stort system som Stockholms stadsbibliotek, med fler än 40 bibliotek, känns det utmanande, säger han.

Hos Daniel Forsman uppstår en rad praktiska frågor.

– Vem ska avkräva legitimation? På vilka adresser gäller ett utfärdat förbud? Hur ska personalen ha vetskap om vilka personerna är och hur ska informationen hanteras ur ett integritetsperspektiv på ett ansvarsfullt sätt? Det här innebär att det kommer att krävas resurser.

Daniel Forsman lyfter samtidigt fram det trygghetsskapande arbete som redan görs, med bland annat ändrad möblering och vakter. Ordningsstörningarna i Stockholm har enligt honom minskat från cirka 300 till 200 ett normalår.

– Vi har också anställt en bibliotekssocionom, som arbetar med personer i utanförskap, för att kunna bygga relationer som gör att det blir svårare att störa ordningen.

Text: Joakim Magnå/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL