Bibliotekarien Daniel Forsman: Svårt upprätthålla förbud

Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm
"Ett misslyckande" kallar Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, möjligheten att porta bråkstakar från biblioteken. Foto: Adam Ihse/TT.

Förslaget om att kunna porta stökiga personer från bibliotek är principiellt fel. Det anser Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.Det är ett misslyckande för vårt öppna samhälle, säger han.

Regeringen vill utvidga tillträdesförbudet för butiker till att även gälla simhallar och bibliotek. Daniel Forsman är kritisk.

– Bibliotekslagen är väldigt tydligt med att bibliotek ska vara tillgängliga för alla. Tankarna går också direkt till hur ett förbud ska kunna upprätthållas. För ett så stort system som Stockholms stadsbibliotek, med fler än 40 bibliotek, känns det utmanande, säger han.

Hos Daniel Forsman uppstår en rad praktiska frågor.

– Vem ska avkräva legitimation? På vilka adresser gäller ett utfärdat förbud? Hur ska personalen ha vetskap om vilka personerna är och hur ska informationen hanteras ur ett integritetsperspektiv på ett ansvarsfullt sätt? Det här innebär att det kommer att krävas resurser.

Daniel Forsman lyfter samtidigt fram det trygghetsskapande arbete som redan görs, med bland annat ändrad möblering och vakter. Ordningsstörningarna i Stockholm har enligt honom minskat från cirka 300 till 200 ett normalår.

– Vi har också anställt en bibliotekssocionom, som arbetar med personer i utanförskap, för att kunna bygga relationer som gör att det blir svårare att störa ordningen.

Text: Joakim Magnå/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL