Desmond Tutu tillsammans med Tibets andlige ledare Dalai lama på ett besök på en skola i Indien för tibetanska barn. Arkivbild: Ashwini Bhatia.

Fredspristagaren Desmond Tutu är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den sydafrikanske ärkebiskopen och Nobelpristagaren Desmond Tutu har avlidit. ”Vi ber för att ärkebiskop Tutus själ vilar i frid, men också att hans ande håller vakt över vår nations framtid”, skriver Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Desmond Tutu var kyrkledaren som kämpade mot apartheidsystemet i Sydafrika. Han blev känd internationellt för sitt engagemang för en fredlig reform av landet.


ANNONS


1984 tilldelades han Nobels fredspris för sina insatser men han är kanske mest känd för att han ledde Sydafrikas Sannings- och försoningskommission, som utredde brott begångna under apartheidsystemet i Sydafrika.

Principfast patriot

”Desmond Tutu var en patriot utan dess like; en principfast ledare och pragmatiker”, skriver Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på Twitter.

ANNONS

Ramaphosa skriver också att Tutus bortgång är ”ett till sorgekapitel i vårt lands avsked till en generation fantastiska sydafrikaner som efterlämnat ett befriat Sydafrika”.

Desmond Tutus och hustrun Leahs stiftelse skriver i ett uttalande att Tutu var en person som ”personifierade tro i handling, som djärvt fördömde rasism, orättvisor, korruption och förtryck, inte bara i apartheidens Sydafrika utan varthän i världen han såg oförrätter, särskild där det påverkade de mest sårbara personerna i samhället, dem som saknade en egen röst”.

Nelson Mandelas stiftelse skriver att förlusten inte går att mäta, och att Desmond Tutus liv varit en välsignelse runt om i hela världen.

Oemotståndlig humor

Tibets andlige ledare Dalai lama har skrivit ett brev riktat Desmond Tutus dotter, Mpho Tutu, efter att ha hört om hur hans ”andlige bror och goda vän” gått bort.

”Som du vet, har din far och jag åtnjutit en långvarig vänskap”, skriver han i det öppna brevet och erbjuder sina kondoleanser till familjen Tutu.

”Jag är övertygad om att det bästa sättet att hylla honom är genom att hålla hans ande vid liv, göra som han brukade och alltid se efter hur vi kan hjälpa varandra”, skriver Dalai lama.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att beskedet om Desmond Tutus död gjort honom mycket sorgsen.

”Han var en viktig figur i striden mot apartheiden och kampen för att skapa ett nytt Sydafrika – och kommer att bli ihågkommen för sitt andliga ledarskap och sin oemotståndliga humor”, skriver han.


ANNONS


Kenyas president Uhuru Kenyatta säger i ett uttalande att Tutu lämnat avtryck på hela den afrikanska kontinenten.

”Ärkebiskop Tutu inspirerade en hel generation afrikanska ledare som omfamnade hans ickevåldsmetoder i självständighetskampen”, säger Kenyatta.

Förberedd på döden

I en debattartikel i Washington Post 2016 skrev Tutu, som 1997 diagnostiserades med prostatacancer, att han önskade få styra över hur livet skulle avslutas när det väl var dags.

”Jag har förberett mig för döden och har gjort det tydligt att jag inte önskar hållas vid liv till vilket pris som helst. . . Döende personer borde ha rätten att välja hur och när de lämnar moder jord”.

Desmond Tutu somnade in i sitt hem i Kapstaden tidigt på annandagen. Han blev 90 år gammal och lämnar efter sig hustrun Leah och fyra barn.

Text: Sophie Tanha/TT

Böcker av Desmond Tutu på svenska

Fakta: Desmond Tutu

Desmond Mpilo Tutu föddes 1931 i staden Klerksdorp i Sydafrika.

1960 prästvigdes han i den anglikanska kyrkan och blev 1986 dess första svarta ärkebiskop.

Han kämpade mot den sydafrikanska rasåtskillnadspolitiken, apartheid och fick Nobels fredspris 1984.

Efter apartheid ledde han Sannings- och försoningskommissionen som utredde brott begångna under apartheid. Han har även försvarat homosexuella och varit en frontfigur i kampen mot aids.

4 december 2021 lades Desmond Tutu in på sjukhus i Sydafrika efter att ha fått en infektion.

Desmond Tutu avled 26 december, 90 år gammal.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »