Suad Ali, Isabella Nilsson, Melody Farshin, Mahdieh Golroo, Anna Hallberg, Kjell Johansson, Ann Jäderlund, Johan Jönson, Stefan Lindberg, Annika Norlin och Emma Virke tilldelas Natur & Kulturs särskilda stipendium 2021. Foto: Pressbild.

Natur & Kultur delar ut 1,1 Mkr till elva författare i särskilda stipendier

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Elva författare får Natur & Kulturs särskilda stipendium på vardera 100 000 kr ”som uppmuntran för fortsatta litterära insatser”.

Natur & Kultur tilldelar Suad Ali, Isabella Nilsson, Melody Farshin, Mahdieh Golroo, Anna Hallberg, Kjell Johansson, Ann Jäderlund, Johan Jönson, Stefan Lindberg, Annika Norlin och Emma Virke var sitt stipendium på 100 000 kr som uppmuntran för fortsatta litterära insatser.


ANNONS


–Vi vill ge Natur & Kulturs särskilda stipendium till författare som en uppmuntran att fortsätta skriva – att göra det som vi anser att de är mycket bra på. Några vill vi uppmärksamma för deras starka debut och ett par andra, som har flera litterära verk bakom sig, vill vi ge lite extra inspiration, säger Anna Albrektson, professor i litteraturvetenskap och stipendiekommitténs ordförande i ett pressmeddelande.

Natur & Kulturs särskilda stipendium premierar litterära insatser och ska ge uppmuntran till fortsatt litterärt arbete. Stipendierna är på 100 000 kr vardera och i år har antalet stipendier ökat från nio till elva.

Stipendiet delas ut på initiativ av Natur & Kulturs stipendiekommitté till följande personer 2021:

ANNONS

Suad Ali (1990) nyanserar bilden av kvinnor på flykt där kulturkrockar kombineras på oväntade sätt i en gripande debutroman.

Melody Farshin (1988) har ett intensivt, vildsint och brännande språk som får unga att läsa sina första romaner.

Mahdieh Golroo (1985) är en modig och inspirerande författare och journalist som verkar för större rättigheter för kvinnor i Iran genom sin fristad i Sandviken.

Anna Hallberg (1975) är en ständigt undersökande och nydanande poet och hon är dessutom en av våra viktigaste litteraturkritiker.

Kjell Johansson (1941) är en ständigt aktuell Stockholmsskildrare av rang som gett ut 20-talet romaner sedan 70-talets början.

Ann Jäderlund (1955) har ett berikat oss med ett brett författarskap och förnyat svensk senmodernistisk poesi.

Johan Jönson (1966) är en av Sveriges mest mångsidiga, resonansrika poeter och förnyare av arbetarlitteraturen.

Stefan Lindberg (1971) är en romanförfattare och kulturskribent som gjort något intelligent och estetiskt intressant av autofiktionen.

Isabella Nilsson (1989) är en skarpsinnig utforskare av alfabetets baksida och den lekfulla och allvarliga nonsenstraditionen.


ANNONS


Annika Norlin (1977) är en framgångsrik låtskrivare som drabbade oss och gav mersmak efter den skönlitterära debuten.

Emma Virke (1974) är en mångsidig barnboksförfattare och illustratör som med humor, skarpsinne och blick för detaljer glänser både i samarbeten med andra och ensam.


Natur & Kulturs särskilda stipendium har delats ut sedan 2011 och juryn består av styrelseledamöterna Anna Albrektson och Kjell Blückert samt Jesper Olsson och Lydia Wistisen.

Stiftelsen Natur & Kultur delar även årligen ut litterära och populärvetenskapliga arbetsstipendier som går att söka via nok.se. Ansökningstiden för arbetsstipendierna är 1 februari till 1 maj.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »