Denna artikel sponsras av författare/förlag

Emma Alexson Accaoui peppar andra att våga följa sina drömmar

Emma Alexson Accaoui. Foto: Carolina BK Nilsson

Från fritt fall till hopp är Emma Alexson Accaouis berättelse om resan från psykisk ohälsa till välmående – via fallskärmshoppning och vildmarksäventyr. 

Emma Alexson Accaouis bok Från fritt fall till hopp är en äventyrlig självbiografi om resan från psykisk ohälsa till hälsa. Men framförallt är den en inspirerande historia om att våga följa sitt hjärta och sin magkänsla.

– Jag skriver från hjärtat för läsaren. Anledningen till att jag skrev min självbiografi var för att förhoppningsvis få chans att hjälpa andra till bättre mående och inspiration till att följa sina drömmar. Min bok behandlar ett tungt ämne på ett hoppfullt och inspirerande sätt, säger Emma.

Emma har lidit av psykisk ohälsa sedan hon var barn och hastigt förlorade sin pappa, och därefter började sökandet efter verktyg till bättre mående. Sökandet kom att bli ett rejält livsäventyr som bland annat inkluderat fallskärmshoppning, att bli vildmarksguide och beteendevetare, resa i över 40 länder och jobba som guide i Sydafrika. 

– Som barn orkade jag knappt lämna hemmet på grund av ångest, till att slutligen stå fastspänd på en flygplansvinge i loopar i Kina, berättar Emma.

Nu har hon skrivit en bok som visar vägen från psykisk ohälsa till hälsa, men även hur vi kan våga leva det liv vi drömmer om. På ett sätt är det boken hon själv har saknat och hade velat läsa som yngre.

– Jag hade velat få mer förståelse och kunskap kring hur ångest och känslor fungerar. Att till exempel kunna känna ångest är en naturlig del av livet och inte att det var ”fel” på mig. Få verktyg att lära mig att förhålla mig till tankar och känslor, något som tog lång tid för mig att lära mig. Bara för att vi har en tanke behöver vi inte följa den.

Läsaren får i Från fritt fall till hopp följa med på en resa ut i världen såväl som inåt. Genom att väva ihop egna exempel med forskning och lärdomar har Emma skapat en handbok där läsaren får verktyg att jobba vidare med. 

Från fritt fall till hopp

Från fritt fall till hopp

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-23
  • ISBN: 9789189261648

Mycket i boken handlar om att våga utmana de sanningar och föreställningar man har om sig själv. Många av oss tvivlar på vad vi klarar av, men vågar vi prova klarar vi ofta så mycket mer än vi tror. 

– Jag ger mängder av exempel från mitt eget liv på detta. Boken ger också verktyg kring att förhålla sig till saker som sker och hur man kan stärka sig själv för att må bättre.

Från fritt fall till hopp är Emmas första bok, men hon har alltid tyckt om att skriva och hittade på mängder med sagor redan som barn. Tidigare har hon fått artiklar publicerade i bland annat Utemagasinet.

Att skriva boken beskriver hon som givande och meningsfullt.

– Jag vill nå ut med hopp och verktyg till bättre mående såväl som att våga följa sina drömmar, även om det kan kännas läskigt. Jag drömde om att skriva boken under många år, så när jag väl satte mig och började skriva kom texten i det närmaste ”av sig själv”.

Boken finns både i tryckt format och som ljudbok, inläst av Emma själv.

– Det kändes självklart att jag ville läsa in min egen bok så jag la en veckas semester på att sitta i inspelningsstudion. Det var tufft och koncentrationskrävande då jag pratade, lyssnade på mig själv och redigerade samtidigt, men också roligt. Jag är glad för erfarenheten.

Emma säger att hon vill bidra till att jobba bort den tabu som finns kring att prata om psykisk ohälsa.

– Jag upplever att vi på samhällsnivå absolut pratar mer om psykisk ohälsa idag, men på individnivå är det på många håll fortfarande skamligt och tabubelagt. Många har svårt att öppna upp om hur de egentligen mår för de är rädda att bli dömda. Men det är modigt att våga ta hjälp, säger hon och fortsätter:

– Min bok är mitt bidrag till att jobba bort skammen och stigman som finns kring psykisk ohälsa. Jag är en ”vanlig” människa som har levt ett ”ovanligt” liv. Jag är en person jag tror många kan förhålla sig till och känna igen sig i. Många lever med begränsningar och rädslor av olika slag och jag delar öppet med mig av de svårigheter jag haft för att därefter låta läsaren följa med på resan till psykisk hälsa. Jag visar gång på gång att sådant vi inte tror är möjligt ju faktiskt är det. Jag väcker hopp och inspiration att våga prova.

Om författaren

Emma bor i Växjö med sin familj. Den röda tråden i Emmas resa är den ständiga frågan: Hur kan vi må bra/bättre? När Emma väl funnit de egna verktygen hon saknat insåg hon att hon kan hjälpa andra, och hon jobbar idag som beteendevetare och KBT-terapeut på en företagshälsovård samt genom hennes bok Från fritt fall till hopp. Boken är hennes första.

Från fritt fall till hopp

Från fritt fall till hopp
Författare
Medverkande
Förlag Lava Förlag
GenreMemoarer och biografier
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2021-09-23
SABLz
ISBN 9789189261648

"En välskriven och lättillgänglig läspärla som är både en känslosam berg-och-dalbana och en fantastisk biografisk äventyrsberättelse men framförallt en inspirerande och hoppfull handbok för ett bättre mående. Rekommenderas varmt!" /Agneta Norrgård, boktipsare i P4 Västernorrland. 

"En fartfylld och hoppingivande livshistoria som lämnat mig berörd och uppfylld av energi, Emmas energi." /Sofia Rutbäck Eriksson, författare.

"Fantastisk bok om att bli fri från ångest." /Jos böcker

 

Välkommen att följa med på ett äventyr som innehåller allt från att stå fastspänd på en flygplansvinge i loopar, fallskärmshoppning och att sova under granar till alla möjliga andra udda utmaningar och upplevelser. Men detta äventyr är egentligen en resa som hade sitt ursprung i att må dåligt och en stark önskan om att hitta sätt att må bättre. För det går väl? Det måste gå. 

Tre psykologer, mängder av självhjälpsböcker och år av både yttre och inre sökande har sakta lagt ett pussel. Efter att ha försökt springa ifrån rädslor, ångest och oro alltför länge tog jag dem slutligen i hand och fann - till min förvåning - både mig själv och min inre trygghet. 

Jag har försökt skriva den bok jag själv saknade alla de där åren jag mådde dåligt. Jag har äntligen hittat sätt att inte bara orka leva, utan även för att vilja leva. Det här är min berättelse om min resa från psykisk ohälsa till psykisk hälsa.

Resan är inte alltid lätt, men den pågår här och nu. Är du redo för avfärd?

Emma Alexson Accaoui har en filosofie kandidatexamen i beteendevetenskap och är examinerad vildmarksguide. Emma är Steg 1 terapeut, inriktning KBT, och arbetar idag som samtalsstöd och utbildare.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se