Chansen att någon blir glad över en bok i julklapp: över 50 procent

Hårda paket under granen är något mer än hälften av svenskarna önskar mest av allt, enligt en undersökning. Foto: iStock.

Hårda klappar (läs böcker) är fortfarande populära bland svenskarna, enligt en undersökning som SIFO och Adlibris gjort. Fysisk bok var tvåa på listan över julklappar som skänker mest glädje.

Tillsammans med SIFO Kantar har AB genomfört en undersökning bland 1 000 svenskar om vad de skulle bli gladast över att få i julklapp. I undersökningen får respondenterna svara på vilka typer av varor och tjänster som skulle skänka dem mest glädje. Fysisk bok kommer näst högst upp på listan, tätt efter en upplevelse (vilket väl ligger nära Årets julklapp 2021).

– Det är glädjande att mer än varannan svensk skulle bli glad över att få en fysisk bok i julklapp. Vi förstår ju att en upplevelse hamnar högst upp på listan, vi vill ju alla ut och uppleva saker tillsammans igen. Men att ge bort en bok är att ge bort en upplevelse, säger Sakari Luovio, försäljningschef på Adlibris, i ett pressmeddelande. 

Vidare visar undersökningen att det bästa med att få en bok är att det bidrar till avkoppling och underhållning. Kvinnor läser främst för att koppla av och män för att ta till sig ny kunskap. Nästan hälften av alla svenskar planerar att läsa en bok under julledigheten.

För bokbranschen är det naturligtvis positiva siffror. Och letar du efter bra julklappsböcker kan du alltid läsa Boktuggs boktips som vi samlat här.

Fotnot: Undersökningen genomfördes mellan 11-21 november 2021.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL