Dyrt bibliotek i Oslo måste hyra ut lokaler för att klara ekonomin

Oslos nya huvudbibliotek, Deichman i Bjørvika, öppnades 18 juni 2020. Arkivbild: Håkon Mosvold Larsen.

Oslos påkostade och helt nya huvudbibliotek, Deichmanska biblioteket i Bjørvika, blev 363 miljoner kronor dyrare än beräknat. Oslo kommun kräver nu att biblioteket ska dra in 12,8 miljoner kronor årligen genom kommersiell verksamhet för att förbättra ekonomin.

Kravet har fått de anställda att reagera och framhålla att biblioteksverksamheten inte ska vara vinstdrivande. De anställda framhåller också att uthyrningsverksamhet gör att delar av bibliotekets yta måste hållas stängd för de ordinarie besökarna, uppger Dagsavisen.

Oslos kommunalråd för idrott och kultur, Omar Samy Gamal från Sosialistisk venstreparti, håller inte med. Han anser att den kommersiella verksamheten kan bli en styrka för biblioteket.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL