Denna artikel sponsras av författare/förlag

Nille C. Nilssons debutroman är en mörk thriller med hämndtema

Författaren Nille C. Nilsson. Foto: Miriam Maul

Ropa varg av Nille C. Nilsson har inslag av mystik, romantik och humor – och är enligt författaren en slags nutida omtolkning av Greven av Monte Cristo.

– Det är otroligt sällan jag blir överraskad av filmer eller böcker. Man vet hur det börjar, skurkarna är endimensionellt onda, hjältarna endimensionellt goda, man vet att protagonisten vinner och att allt slutar med guld och gröna skogar. Jag vill bli överraskad, helt enkelt. Gärna chockad, säger nyligen debuterade författaren Nille C. Nilsson.

Det är en av anledningarna till att han i sitt eget skrivande låter sina karaktärer vara mer moraliskt grå. Mänskligare, som han säger. 

– Det finns lite gott och lite ont i alla människor, beroende på vilka situationer de hamnar i, och det är väl de situationerna jag tycker om att belysa. Jag har alltid gillat att skriva mörkt eller bitterljuvt, något jag tycker fungerar särskilt bra i kombination med humor. 

Vad som också präglar hans sätt att skriva är korta kapitel, vilket bidrar till tempot och minskar antalet överflödiga beskrivningar. 

– Man börjar där det är intressant och slutar där det är intressant. Ett koncist och koncentrerat kapitel där varje ord är noga avvägt för effekt och existensberättigande är alltid bättre än ett som inte är det.

Debutromanen Ropa varg släpptes i augusti 2021. Det är en bok han började skriva på redan 2014.

– Herman Melville, författaren till Moby Dick, skrev att ”för att skapa en mäktig bok måste man välja ett mäktigt tema”. Ropa varg har hämnd, kärlek, hat och mänskliga relationer som sina centrala teman, koncept som alla människor har en relation till, och ofta väldigt starka känslor kring. Och jag har alltid velat skriva om saker läsaren kan associera till.

Ropa varg

Ropa varg

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-12
  • ISBN: 9789189261730

Som litterära inspirationskällor nämner han George R.R. Martin och Ernest Hemingway. Martin för sina ledtrådar och detaljer som visar sig få betydelse, och sitt tydliga berättarperspektiv i tredje person. Hemingway för sin isbergsteknik och sitt kompakta sätt att skriva.

– Jag har lagt väldigt mycket energi på att göra Ropa varg så mångbottnad som möjligt. Dels för att varje läsare ska gå ifrån boken med sin egen unika tolkning och upplevelse av sin läsning, men kanske främst för att det är så jag själv tycker det är roligt att skriva. Det är det jag alltid funnit mest stimulerande: att arbeta med symbolik, metaforer, ledtrådar och subtila detaljer.

Boken följer två huvudkaraktärer: Vincent, som efter en tid i koma och sedan många år på mentalsjukhus som följd av ett psykiskt sammanbrott efter tvillingsysterns död, får höra att hon inte alls dog i en olycka, utan att hon i själva verket drivits till självmord av samma människor som misshandlade honom själv. Och Alexander, som hamnar mitt i svallvågorna av Vincents hämndplaner.

Det är en berättelse om kärlek och hat, handling och verkan, vänner och fiender, som utspelar sig i norrländsk småstad och i karg, norrländsk landsbygdsmiljö mitt i den kallaste, mörka vinter.

– Att boken är mörk är det inget som helst snack om, även om jag själv brukar säga att jag faktiskt tycker att den är positiv, upplyftande, motiverande och helt fullproppad med man-kan-bara-man-vill-och-ingenting-är-omöjligt-budskap, säger Nille C. Nilsson och tillägger:

– Folk brukar kommentera att det är lustigt att jag väljer att skriva just så ”mörkt” och ”brutalt” som jag gör, eftersom jag är en så väldigt positiv, optimistisk och uppmuntrande man i övrigt. Om den kontrasten beror på den andra har jag dock ingen som helst aning om.

Om författaren

Nille C. Nilsson är 35 år gammal, bor i Härnösand och arbetar som vägdatahandläggare. En kort sejour vid Uppsala universitet med studier i retorik och skrivande fick honom att vilja satsa på skrivandet. På fritiden ägnar han sig åt styrketräning, långpromenader, uteliv och är aktiv i ordenssällskap. Han debuterade som författare 2021 med romanen Ropa varg.

Ropa varg

Ropa varg
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor316
Vikt465 gr
Utgiven2021-08-12
ISBN 9789189261730
Det har gått tretton år sedan Vincent vaknade ur sin koma och fick höra att hans tvillingsyster hade dött. Nu är han tillbaka i hemstaden och har sikte på hämnd. Under nio år på mentalsjukhus har han utvecklat ett alter-ego, Edmund, och tillsammans med sitt stora arv har han nu goda förutsättningar för att få upprättelse. Men saker och ting kompliceras när en person från hans förflutna hotar att avslöja hans identitet. Alexander vaknar en natt upp till en minnesförlust, endast några grumliga minnen från fjolårets misshandel finns kvar. Snart verkar våldsamma människor vara ute efter honom och han stressar med att pussla ihop mysteriet med misshandeln, minnesförlusten och hans obehagligt verkliga mardrömmar. Berättelsen följer Vincent och Alexander under de mest intensiva dagarna i deras liv. Rösten i Vincents huvud säger emot hans genomtänkta plan och Alexander hamnar mitt i svallvågorna av Vincents inre konflikter. Ett spindelnät av våld, hämnd och hemligheter förvandlar den tidigare lugna tillvaron till en blodig kamp för överlevnad. En kamp som pressar dem till att göra saker de aldrig trodde sig kapabla till. “Ropa varg” är en rask spänningsroman med moraliskt komplexa dilemman, mystik och ett bra mått med humor. Det är en berättelse om kärlek och hat, handling och verkan, och vänner och fiender. En mörk historia med paralleller till Greven av Monte Cristo, i landsbygds- och småstadsmiljö.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se