Peimaneh Mollazehi får Barnradions bokpris för ”Den riktiga solen”

Peimaneh Mollazehi, mottagare av barnradions bokpris 2021. Pressbild: Björn Dalin.

Peimaneh Mollazehis ”Den riktiga solen” har utsetts till årets bästa svenska bok för 9–12-åringar. Det avslöjades i finalprogrammet i P4 av Barnradions bokprisjury, som består av sjätteklassare från Tunaskolan utanför Stockholm.

”Vilken ära att min bok har vunnit barnens pris. Det Barnradion gör för att öka läslusten hos barn och unga är otroligt viktigt och därför är det här priset så betydelsefullt för mig. För mig är läsning något heligt och att läsa böcker har räddat mitt liv många gånger”, säger Peimaneh Mollazehi i ett pressmeddelande.

Boken Den riktiga solen handlar om Salman som längtar efter sin första solsemesterresa till Spanien med familjen. Men när Salmans faster i Iran hamnar i knipa måste familjen i stället åka dit och hjälpa till. Det blir första gången Salman besöker föräldrarnas hemland.

Juryns motivering lyder bland annat: ”I den här boken blir vänskap den största styrkan för att lösa alla spännande problem som uppstår när de kämpar för en rättvisare värld för alla.”

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.