Debutanten Linnea af Kleen. Foto: Privat

Linnea af Kleen debuterar med thriller om jakten på människans evolution

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Som barn besökte jag den franska Lascaux-grottan med över 15 000 år gamla grottmålningar. Jag minns nästan ingenting från resan – en karusell på ett torg som jag av någon anledning inte ville åka, och så grottan där det hade levt människor som var våra förfäder.

Som vuxen har jag både i arbetet och privat grävt mig allt djupare ned i de evolutionära mekanismerna för att förstå hur arter bildas och utvecklas. På vilket sätt evolutionen formar vår livsstil och kultur, och hur vår civilisation påverkar vår egen evolutionära utveckling.

Jag tycker om friheten att blanda naturvetenskap med fiktion. Ett romanbygge är ett dockhus för vuxna där karaktärerna är dockor att böja och bända som författaren vill. En fantasibubbla som är ett form av rus att befinna sig i.

Jag vill egentligen inte skriva romanen, jag vill vara i den. Men fantasin och textdokumentet är så nära jag kan komma.

Expedition Himlersson–Tufte

Expedition Himlersson–Tufte

Orsa finnmark. I de öde frusna myrmarkerna har ett fotografi fångat ett fotavtryck – för människolikt för att komma från ett djur, men inte tillräckligt likt en nutida människas. Tore Himlersson är en ung evolutionsforskare som drömmer om de stora äventyren. Han befinner sig i Asien för att söka efter den mytomspunna varelsen Ebu gogo. Läs mer »

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »