Diamant Salihu en av författarna som kan få Stora Journalistpriset

Diamant Salihu är grävande journalist och författare. Pressbild: Mondial.

Bland de nominerade till Stora Journalistpriset 2021 finns flera journalister som även skrivit böcker. En av dem är Diamant Salihu.

I kategorin årets röst återfinns Dagens Nyheters Anna-Lena Laurén, Expressens Magda Gad och SVT:s Diamant Salihu. Magda Gad har tidigare tilldelats priset i kategorin årets förnyare och bevakar nu Afghanistan på plats. Diamant Salihu ligger bakom den uppmärksammade boken Tills alla dör (Mondial) och Anna-Lena Laurén är DN:s korrespondent i Moskva.

Priset för årets avslöjande ska tillfalla den vars granskande journalistik lyft nya uppgifter som lett till ett starkt genomslag. De nominerade är HD/Sydsvenskans Dan Ivarsson, Elinor Strand och Jessica Ziegerer för ”Portad från sjukhusvård”, Dagens Nyheters Josefin Sköld, Alexander Mahmoud och Patrik Lundberg för ”Barn till varje pris”, och Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson för boken Hemtjänstmaffian : miljonsvindeln som förändrade äldreomsorgen (Atlas).

I kategorin Årets berättare är de nominerade Johanna Sjövall och Magnus Arvidsson från Ekot, Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson och Thomas Kanger från P1 dokumentär och Åsa Erlandsson (verksam på DN) för en artikel publicerad i Svenska Dagbladet.

I kategorin årets förnyare återfinns Ekots Sven Carlsson och Sascha Granberg, Lilla Aktuellts Lizette Edefeldt, Josephine Hattevig, Malin Andersson, Lowe Östberg, Sophia Garcia Hasselberg och Matz Lundin samt Breakits Stefan Lundell och Deqa Abukar.

Text: TT/Boktugg.

Rättad: I en tidigare version var det otydligt var en av de nominerade arbetar.

Om priset

Stora Journalistpriset är Sveriges mest prestigefyllda pris för journalister. Det instiftades 1966 och delas ut av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

De slutgiltiga vinnarna, samt vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2021, presenteras den 18 november vid prisutdelningsceremonin som hålls på Bonniers konsthall. Prisutdelningen sänds live på storajournalistpriset.se

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,