Författaren Damon Galgut. Foto: Marthinus Basson.

Albert Bonniers ger ut romanen som gav Damon Galgut Bookerpriset

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Precis som Boktugg kunde berätta redan igår blir det Albert Bonniers förlag som ger ut romanen Löftet (The Promise) som Damon Galgut fick Bookerpriset 2021 för. Boken släpps sommaren 2022 i översättning av Niclas Hval.

Löftet är en genialt berättad släktkrönika som för tankarna till Faulkner och Woolf. Det är en av vår tids stora romaner. Tack vare priset har den chans att nå många läsare, det är så välförtjänt, säger Daniel Sandström, förläggare på Albert Bonniers Förlag i ett pressmeddelande.


ANNONS


Löftet utkommer på svenska sommaren 2022, i översättning av Niclas Hval.

Så, när köpte ni romanen, var det före eller efter att den nominerades till Bookerpriset?
– Vi köpte romanen i juni, innan den hade nominerats, säger Daniel Sandström till Boktugg.

Den sydafrikanske författaren Damon Galgut tilldelades alltså igår Bookerpriset 2021 för romanen Löftet (The Promise). Det är berättelsen om den vita familjen Swarts, som lever i skuggan av apartheidsystemets sönderfall. Galgut skildrar det moderna Sydafrikas historia från apartheid-regimens sista dagar fram till 2018, när Jacob Zumas epok tar slut.

Maya Jasanoff, som ledde Booker-juryns arbete, sade: ”Det är en tour de force (…) en kraftfull och tydlig kommentar till Sydafrikas historia, liksom till mänsklighetens historia i stort, och den kan sammanfattas i frågan: existerar sann rättvisa i vår värld?”

ANNONS

Förra årets Bookerprisvinnare Shuggie Bain av Douglas Stuart verkar ha gått hem hos både läsare och kritiker, tror du Löftet kommer att bli lika stor? Och är det en bok som funkar i ljud?
– Jag tycker att man ska vara försiktig med att jämföra böcker, vad som förenar Shuggie Bain och Löftet är snarare att det är unika och ojämförliga romaner – som kanske vann priset delvis just därför. Men det är klart att priset kommer att öppna dörrar också för Galguts roman, precis som det hjälpte Shuggie Bain. Löftet är mycket originellt berättad, så vad gäller ljud kommer det nog an på vilka preferenser som lyssnaren har, men jag tror att den kan fungera som ljudbok – den är helt enkelt så drabbande.

Damon Galgut (1963) är romanförfattare och dramatiker. Han debuterade som sjuttonåring med Sinless Season och har varit nominerad till Bookerpriset vid tre tillfällen. Fem av hans nio romaner har tidigare givits ut på svenska: Tid utan synd (1985, originaltitel A Sinless Season, 1982), Grisars vackra skrik (1993, original The Beautiful Screaming of Pigs, 1991), Den gode doktorn (2004),  Bedragaren (2011) och Arktisk sommar (2015).

Fem av hans romaner har getts ut på svenska, även om de två första kom redan 1985 och 1993 – på Bonnier. Har ni några planer på återutgivning av hans äldre titlar nu?
– Jo, framför allt är jag intresserad av en central titel i Galguts backlist som ännu inte är översatt till svenska: In a strange room från 2010 – också den Booker-nominerad, säger Daniel Sandström.

Men läsarna får alltså ge sig till tåls ett halvår innan de får möjlighet att läsa Löftet på svenska.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …