Senegalesiske författaren Sarr får Goncourtpriset

31-årige Mohamed Mbougar Sarr får årets Goncourtpris. Foto: Lewis Joly/AP.

Den senegalesiske författaren Mohamed Mbougar Sarr får årets Goncourtpris och blir därmed den förste författaren från ett land söder om Sahara att få det, skriver Libération.

Den 31-årige Mohamed Mbougar Sarr belönas för romanen ”La plus secrète mémoire des hommes” (Ungefär ”Människans hemligaste minne”) som han skrev utifrån den maliske författaren Yambo Ouologuems liv. Denne debuterade i slutet av 1960-talet med romanen Våld och blev då den förste afrikanske författaren att få Renaudot-priset. Våld hyllades som en milstolpe i afrikansk litteratur men vållade också en häftig debatt om plagiat sedan det visat sig att författaren lånat stycken av bland andra Graham Greene.

Goncourtpriset är Frankrikes mest prestigefyllda litteraturpris och tillkännages alltid på restaurangen Drouant i Paris. Samtidigt offentliggörs mottagaren av Renaudot-priset som i år går till Amélie Nothomb för romanen ”Premier sang” (hon finns tidigare utgiven på svenska med böckerna Antichrista och Underkastelsens sötma).

Boktuggs fotnot: Förläggaren Johanna Haegerström skriver på Twitter att romanen La plus secrète mémoire des hommes kommer att ges ut på svenska av Albert Bonniers förlag. Inget utgivningsdatum dock.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL