Denna artikel sponsras av författare/förlag

Helena Stjernström: ”Kullabygden kryllar av historier och sätter fart på fantasin”

Helena Stjernström. Foto: Privat

Miraklet i Tunneberga är den första boken i en serie mysdeckare med inslag av skröna som utspelar sig på idylliska Kullahalvön i Skåne.

– Jag är förvånad att inte Kullabygden är mer sönderskriven. Det är en atmosfär som gynnar skrönorna. Historier vill bli berättade här, säger författaren Helena Stjernström.

För ett par år sedan köpte Helena och hennes man ett renoveringsobjekt i en by på skånska Kullahalvön. Tanken var att det skulle bli ett sommarhus, men de insåg snart att de inte ville åka därifrån. Nu bor de mer eller mindre permanent i skånegården från 1800-talet med korsvirke och orangeri.

Vid samma tid som husköpet hade Helena – som har tre tidigare romaner bakom sig – planer på att skriva en ny bok. Hon förstod snabbt att det var den här trakten hon skulle skriva om.

– Jag vill gärna slå ett slag för Kullahalvön, en magisk plats som puttrar av historier, säger hon. Här finns fantastiska byamiljöer och gemyt blandat med design, gårdsbutiker, udda entreprenörer kryddat med lite dansk hyggestämning. Som gjort för att skriva deckare i, och även den typen av galna historier som jag skriver som nästan drar åt skröna. Fantasin sätter igång här nere vare sig man vill eller inte, det är ett mycket inspirerande ställe att skriva om och vara i.

Den nya bokserien Helena nu har påbörjat ska handla om mysterier på Kullahalvön. Miraklet i Tunneberga är först ut. Tunneberga är en gammal benämning på byn där Helena bor och som har inspirerat den fiktiva by där romanen till stor del utspelar sig.

– Mittemot mitt hus ligger ett gammalt obebott sekelskifteshus i tegel med tinnar och torn. Det fick bli centralt i berättelsen. Jag har också mänskliga förebilder i byn, framförallt två fantastiska systrar som är 99 och 100 år gamla och varje dag går runt byn med sina rullatorer. De har en nyckelroll i upplösningen.

Berättelsen kretsar kring två karaktärer som har några år på nacken. Ylva arbetar som kyrkoherde i Tunneberga och är förutom präst i byn även en känd radioröst i livsåskådningsfrågor. Walter är nypensionerad kriminalkommissarie som just flyttat till byn, uttråkad och deprimerad.

– Det är mycket roligare att skriva om människor som levt ett antal år. Jag inspireras mycket av att skriva om lite äldre människor som kanske också börjar ta ut svängarna och vågar vara som de är och leva sitt liv, säger Helena.

Miraklet i Tunneberga

Miraklet i Tunneberga

Snart förstår läsaren att det finns något under ytan i byn. Inget ondskefullt, snarare en väl bevarad hemlighet som har byggt byns sammanhållning, men om den kommer ut skulle det leda till tråkigheter, särskilt för Ylva som är en hyllad etikförebild. Förstås dröjer det inte länge innan Walter får vittring på hemligheten. 

Boken handlar sedan om kampen mot tiden och om hur byborna måste täppa till spåren och förvilla kommissarien innan han avslöjar dem. Ett underliggande tema är vad som egentligen är ont och gott. Helgar ändamålen medlen? 

Ytterligare en krydda är att Ylva och Walter för många år sedan hade en förbjuden romans. Finns det kanske en gnista kvar mellan dem?

– De har gått åt varsitt håll sedan de träffades som studenter. Ylva är en person som från början var väldigt prästlik och dygdig, men hon hamnar i byn och ramlar rakt in i en småkriminell historia med ett inneboende dilemma som får henne att omvärdera ett och annat. Walter har fortsatt följa lagen och reglerna. Utan att han förstår det håller han på att krossa sin gamla kärlek när han börjar nysta i hemligheten.

Ylva och Walter kommer att fortsätta som karaktärer i bokserien i form av ett ”ofrivilligt” radarpar. Kommande böcker ska utspela sig i samma trakt, men på lite olika platser på Kullahalvön. Helena har redan börjat på nästa bok och det lutar åt att den kommer att tilldra sig en hel del i Höganäs. 

– Böckerna är nog något mittemellan mysdeckare och skröna. Jag försöker ofta skriva om allvar och bekymmer, men det är som förgjort – det sitter liksom en liten jävel bakom axeln och skruvar till det. Även det allvarliga får något tragikomiskt över sig. Det finns lik och mörka hemligheter i böckerna men på något sätt blir det till slut ändå lite crazy, säger Helena.

För fem år sedan lämnade hon en anställning på SVT för ett friare liv och möjligheten att skriva. Numera går hennes liv i perioder där olika intensiva frilansuppdrag löser av längre perioder då hon ägnar sig åt att skriva. 

– Jag kan leva min dröm nu, säger hon.

Om författaren

Helena Stjernström är förutom författare även frilansande redaktör och tv-producent och har arbetat med allt från inredningsprogram till Uppdrag granskning. Hon lever numera huvudsakligen i en liten by på Kullahalvön, men arbetar även i Stockholm och Göteborg. Miraklet i Tunneberga är hennes fjärde roman och den första i en serie om mysterier på Kullahalvön. Boken finns som pocket, ebok och ljudbok inläst av Anton Körberg.

Miraklet i Tunneberga

Miraklet i Tunneberga
Serie Kyrkoherden på Kullahalvön
Författare
Förlag Starstream Publishing
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor260
Vikt0
Utgiven2021-09-15
SABHc
ISBN 9789163956317
I Tunneberga by bär invånarna på en hemlighet, och inte vilken som helst.Kyrkoherden Ylva är ofrivilligt i centrum av det hela och har vakat över den i alla år, i skydd av sin till synes fläckfria prästfasad. Men när den pensionerade kriminalkommissarien Walter flyttar till byn börjar det tisslas och tasslas bland byborna. Med sitt idoga grävande i byns historia lär det inte dröja länge innan han är dem på spåren. Och om hemligheten och historien bakom kommer ut står hela byn på spel. "Miraklet i Tunneberga" är en humoristisk och spännande berättelse, där byborna måste enas för att genomföra den största blåsningen i skånsk historia, allt för att förhindra att hemligheten avslöjas och hotar att förstöra allt de byggt upp. HELENA STJERNSTRÖM är förutom författare även frilansande redaktör och tv-producent och har arbetat med allt från inredningsprogram till Uppdrag granskning. Hon lever numera huvudsakligen i en liten by på Kullahalvön som gett inspiration till boken, men arbetar även i Stockholm och Göteborg. "Miraklet i Tunneberga" är hennes fjärde roman och den första i en serie om mysterier på Kullahalvön. Recensioner från ljudbokslyssnare: Rolig och överraskande! Otroligt härlig! Mysig och humoristisk bok Rolig spännande mysdeckare. Väntar på nästa! Rolig, mysig, moraliskt dilemma Maken till historia får man leta efter Helt underbart magisk feelgood Oj vilken bra bok detta var Smart story med kul vändningar Välskriven, tokrolig och spännande Mycket bra och spännande, jag ville inte att den skulle ta slut Humoristisk historia med värme och fantasi
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se