Tareq Taylor blir årets julvärd i SVT 2021: ”Började storlipa”

Tareq Taylor julvärd
Tareq Taylor blir årets julvärd i SVT. Foto: Christine Olsson/TT.

Det blir tv-kocken Tareq Taylor som får uppgiften att tända ljuset som årets julvärd i SVT.
– Jag älskar jul och tycker att jul ska vara kul, säger han.

Tareq Taylor satt i bilen när han först fick frågan om att leda julen i SVT – och blev så häpen att han både började gråta och höll på att orsaka en trafikolycka.

– Jag höll på att köra av vägen och var tvungen att stanna. Jag frågade om jag fick ringa upp om ett tag, för jag började storlipa direkt. Det var helt galet, säger han.

Men trots den inledningsvis starka reaktionen var han inte säker på att han skulle tacka ja.

– Det tog ett litet tag, sedan ringde jag tillbaka och så pratade vi i lugn och ro. Och så sade jag att ”jag vet inte”, det tog ett litet tag innan jag kände att jag vågade säga ja.

TT: Varför då?
– Det är så stort, ett sådant hedersuppdrag. Det är på något sätt ett startskott till den riktiga julen varje år. Att se julvärden annonsera ”Kalle Anka och hans vänner”, tända ljuset och att vara det där sällskapet under julen. Jag hade aldrig haft en tanke på att jag skulle få göra det, säger Tareq Taylor.

”Älskar julen”

Trots tvivlen har Tareq Taylor lyfts fram som en av de stora favoriterna till att bli årets julvärd. Den folkkäre kocken syntes senast i tv-programmet ”Tareq Taylors matresa” på SVT, en insats som gav honom tv-priset Kristallen i kategorin årets personlighet.

Den 24 december vill han skapa en glad och lekfull jul med mycket mat.

– Det blir mycket fula jultröjor och det blir förhoppningsvis en kul jul. Jag älskar julen och jag tycker att den ska vara rolig och fylld med humor, glädje och värme, god mat och hög stämning, säger han.

Någon nervositet inför att tända det berömda ljuset strax innan Kalle Anka träder in i rutan finns inte.

– Det får jag lösa den dagen, så får vi se hur det går. Men är det så viktigt att klara det på första försöket? Jag vet inte. Jag har testat lite och ibland funkar tändstickan, man får ta det som det kommer. Jag ska inte ”safea”, säger han.

”Inte hela världen”

På det stora hela försöker tv-kocken att ta det lugnt och hålla nerverna under kontroll.

– Sedan är det direktsändning, saker och ting kan hända. Skulle någonting gå snett och bli tokigt är inte det hela världen.

Tareq Taylor driver även restauranger och har skrivit flera kokböcker. Utöver ”Tareq Taylors matresa” har han även synts i program som ”Trädgårdstider”, ”Historieätarna” och ”Go’ kväll”.

2002 gjorde Arne Weise sitt sista år som julvärd i SVT, och sedan dess har olika personer axlat uppdraget. Förra året hade konstnären Lars Lerin rollen tillsammans med maken Junior, och året innan dess satt Marianne Mörck som värd i studion.

Text: Sofia Sundström/TT

Boktuggs fotnot: De senaste årens julvärdar har alla varit författare på ett eller annat sätt. Förra året var det Lars Lerin (som i höst är aktuell med Kråksommar) och Marianne Mörck släppte en självbiografi tidigare i år. Tareq Taylor är inget undantag, tv-kocken har gett ut en rad böcker och kommer faktiskt med en ny bok nästa vecka, Middag i en gryta trots att han så sent som i maj släppte Tareq Taylors matresa : med rätter från Jerusalem och min familj.

Fakta: Tidigare julvärdar

1959–1971: Bengt Feldreich (utom 1966, 1968 och 1969)

1972–2002: Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

2018: Kattis Ahlström

2019: Marianne Mörck

2020: Lars Lerin

2021: Tareq Taylor

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL