Hösten är här – med alla självbiografier

Många vill skriva om sitt liv. FLera kända profiler släpper sina självbiografier i höst. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Om hösten är självbiografiernas tid låter vi vara osagt. Just nu släpps det en hel del böcker om kända och okända, skrivna med och utan hjälp. Peter Jöback, Lasse Berghagen och Sophie Jahn är bara några aktuella namn.

Självbiografiska berättelser förekommer flitigt i förlagens manushögar och det är många som börjar sin författarkarriär med att skriva om sitt liv. Men bland de utgivna självbiografierna är det kända namn som dominerar.

Bland de recensionsexemplar och pressmeddelanden som når Boktuggs redaktion noterar vi en handfull aktuella självbiografier.

Lasse Berghagen har tillsammans med Marcus Birro skrivit Hej livet! : En biografi med en blandning av sött och salt som han i veckan berättade om i en intervju.

Daniel Bergman debuterar med sin självbiografi Hjärtat där han bland annat skriver om hur det var att växa upp med två världsberömda föräldrar, pianisten Käbi Laretei och regissören Ingmar Bergman. Även han intervjuades i veckan av TT.

Peter Jöback kommer den 8 november med sin självbiografi Att bära sig själv. Artisten som stått på världens största musikalscener berättar för första gången om vägen till framgång.

Sophie Jahn skriver i sin självbiografi Pappas flicka på hästgården om uppväxten på den uppmärksammade hästgården på Ekerö, där hennes våldsamma och oberäkneliga pappa gjorde tillvaron otrygg för både den egna familjen och för stalltjejerna på gården. Den släpptes exklusivt på Storytel den 21 oktober.

Ahmad Eid berättar i sin självbiografi (skriven tillsammans med Ulf Bertilsson) First Eid Från ligist till aktad affärsman om hur han valde bort brottets bana och började som säljare och gjorde en klassresa, från miljonprogrammets utanförskap till att bli stjärnskott inom näringslivet.

Linnéa Engström berättar i Tillsammans var vi oslagbara om de egna erfarenheterna från tiden som miljöpartistisk EU-parlamentariker varvat med hennes pappa Dans resa från lovande ung förmåga som frikyrkopastor till katastrofen som följde på ett plötsligt insjuknande i psykos.

Funderar du själv på att skriva en självbiografi? Ett tips är att börja med att skriva ner de mest minnesvärda episoderna, vilket ofta är de där historierna som du redan berättar för släkt och vänner om och om igen. Varför inte skriva ner dem först innan du dokumenterar varje år i ditt liv? Dessutom finns det flera böcker om att skriva självbiografier, här är tre:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL