Många vill skriva om sitt liv. FLera kända profiler släpper sina självbiografier i höst. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Hösten är här – med alla självbiografier

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Om hösten är självbiografiernas tid låter vi vara osagt. Just nu släpps det en hel del böcker om kända och okända, skrivna med och utan hjälp. Peter Jöback, Lasse Berghagen och Sophie Jahn är bara några aktuella namn.

Självbiografiska berättelser förekommer flitigt i förlagens manushögar och det är många som börjar sin författarkarriär med att skriva om sitt liv. Men bland de utgivna självbiografierna är det kända namn som dominerar.


ANNONS


Bland de recensionsexemplar och pressmeddelanden som når Boktuggs redaktion noterar vi en handfull aktuella självbiografier.

Lasse Berghagen har tillsammans med Marcus Birro skrivit Hej livet! : En biografi med en blandning av sött och salt som han i veckan berättade om i en intervju.

Daniel Bergman debuterar med sin självbiografi Hjärtat där han bland annat skriver om hur det var att växa upp med två världsberömda föräldrar, pianisten Käbi Laretei och regissören Ingmar Bergman. Även han intervjuades i veckan av TT.

Peter Jöback kommer den 8 november med sin självbiografi Att bära sig själv. Artisten som stått på världens största musikalscener berättar för första gången om vägen till framgång.

ANNONS

Sophie Jahn skriver i sin självbiografi Pappas flicka på hästgården om uppväxten på den uppmärksammade hästgården på Ekerö, där hennes våldsamma och oberäkneliga pappa gjorde tillvaron otrygg för både den egna familjen och för stalltjejerna på gården. Den släpptes exklusivt på Storytel den 21 oktober.

Ahmad Eid berättar i sin självbiografi (skriven tillsammans med Ulf Bertilsson) First Eid Från ligist till aktad affärsman om hur han valde bort brottets bana och började som säljare och gjorde en klassresa, från miljonprogrammets utanförskap till att bli stjärnskott inom näringslivet.

Linnéa Engström berättar i Tillsammans var vi oslagbara om de egna erfarenheterna från tiden som miljöpartistisk EU-parlamentariker varvat med hennes pappa Dans resa från lovande ung förmåga som frikyrkopastor till katastrofen som följde på ett plötsligt insjuknande i psykos.

Funderar du själv på att skriva en självbiografi? Ett tips är att börja med att skriva ner de mest minnesvärda episoderna, vilket ofta är de där historierna som du redan berättar för släkt och vänner om och om igen. Varför inte skriva ner dem först innan du dokumenterar varje år i ditt liv? Dessutom finns det flera böcker om att skriva självbiografier, här är tre:

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.