Många vill skriva om sitt liv. FLera kända profiler släpper sina självbiografier i höst. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Hösten är här – med alla självbiografier

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Om hösten är självbiografiernas tid låter vi vara osagt. Just nu släpps det en hel del böcker om kända och okända, skrivna med och utan hjälp. Peter Jöback, Lasse Berghagen och Sophie Jahn är bara några aktuella namn.

Självbiografiska berättelser förekommer flitigt i förlagens manushögar och det är många som börjar sin författarkarriär med att skriva om sitt liv. Men bland de utgivna självbiografierna är det kända namn som dominerar.


ANNONS


Bland de recensionsexemplar och pressmeddelanden som når Boktuggs redaktion noterar vi en handfull aktuella självbiografier.

Lasse Berghagen har tillsammans med Marcus Birro skrivit Hej livet! : En biografi med en blandning av sött och salt som han i veckan berättade om i en intervju.

ANNONS

Daniel Bergman debuterar med sin självbiografi Hjärtat där han bland annat skriver om hur det var att växa upp med två världsberömda föräldrar, pianisten Käbi Laretei och regissören Ingmar Bergman. Även han intervjuades i veckan av TT.

Peter Jöback kommer den 8 november med sin självbiografi Att bära sig själv. Artisten som stått på världens största musikalscener berättar för första gången om vägen till framgång.

Sophie Jahn skriver i sin självbiografi Pappas flicka på hästgården om uppväxten på den uppmärksammade hästgården på Ekerö, där hennes våldsamma och oberäkneliga pappa gjorde tillvaron otrygg för både den egna familjen och för stalltjejerna på gården. Den släpptes exklusivt på Storytel den 21 oktober.

Ahmad Eid berättar i sin självbiografi (skriven tillsammans med Ulf Bertilsson) First Eid Från ligist till aktad affärsman om hur han valde bort brottets bana och började som säljare och gjorde en klassresa, från miljonprogrammets utanförskap till att bli stjärnskott inom näringslivet.

Linnéa Engström berättar i Tillsammans var vi oslagbara om de egna erfarenheterna från tiden som miljöpartistisk EU-parlamentariker varvat med hennes pappa Dans resa från lovande ung förmåga som frikyrkopastor till katastrofen som följde på ett plötsligt insjuknande i psykos.

Funderar du själv på att skriva en självbiografi? Ett tips är att börja med att skriva ner de mest minnesvärda episoderna, vilket ofta är de där historierna som du redan berättar för släkt och vänner om och om igen. Varför inte skriva ner dem först innan du dokumenterar varje år i ditt liv? Dessutom finns det flera böcker om att skriva självbiografier, här är tre:

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »