Stulna KB-böcker tillbaka efter detektivinsats

Tio värdefulla böcker som stulits från Kungliga biblioteket är tillbaka igen. Foto: Jens Östman/KB

Efter en detektivinsats med inslag av hästhandlarmetoder har tio värdefulla böcker kunnat återbördas till Kungliga biblioteket.

De försvann under de uppmärksammade stölder som genomfördes av en medarbetare under åren 1995–2004. I våras bestämde sig entreprenören och disputerade historikern Tomas Söderblom för att göra en insats för att få dem tillbaka till Stockholm.

– Det här var ett sätt att komma med en glad kulturnyhet under pandemin, som ju har varit väldigt tråkig för kulturen, säger han.

Han beskriver sig som en erfaren samlare, inte av böcker men av diverse andra föremål, och genom samlandet har han lärt sig att nosa reda på det han vill ha. Han fick tips av Kungliga biblioteket om var de sista spåren efter de stulna böckerna slutat och kunde med egensinniga metoder hitta dem. Han har låtit förstå att han var intresserad av att köpa dem.

Börjat tigga

– När jag på det sättet har fått fram att en viss person har en viss bok och att den personen erkänner att han har kontroll över den boken, då har jag gått över till att börja tigga boken i stället.

Det har krävts omfattande förhandlingar, berättar han.

– Jag har med hästhandlarmetoder försökt förhandla mig fram till att de skulle lämnas tillbaka och då har jag givetvis tryckt väldigt hårt på att boken är stulen, att den inte går att sälja och sagt: ”Vad ska ni göra med den? Ni vet att den tillhör ett nationalbibliotek”.

Några av böckerna hittade han hos personer i Europa, andra har funnits i USA och Japan, men ingen fanns i Sverige. För varje bok har Tomas Söderblom i slutänden behövt betala en summa ur egen ficka. Hur mycket vill han inte gå in på.

– Sammantaget har böckerna kommit tillbaka till ett ekonomiskt värde som är långt, långt under deras ekonomiska och kulturella värde.

”En fantastisk dag”

Böckerna som Söderblom nu donerat till Kungliga biblioteket (KB) är från tre århundraden och har tillhört kungligheter och stora boksamlare innan de införlivades i Kungliga bibliotekets samlingar.

”Det här är en fantastisk dag, inte bara för KB utan för hela kulturen och samhället. Vi har alla fått en del av vår historia åter. Detta är ett stort genombrott i ett långt och mödosamt sökande”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall i ett pressmeddelande från KB.

Tidigare har sju andra stulna böcker återbördats, vilket innebär att 17 av totalt 62 böcker nu är tillbaka. Sökandet efter resten kommer att fortsätta, enligt KB.

Text: Cecilia Klintö/TT

Fakta: De tio böckerna

1. Bok av Heinrich Papin, 1820: Ett sällsynt verk med handkolorerade uniformsplanscher från den österrikiska armén. Har tidigare tillhört den svenske kungen Karl XV och kom till KB 1873.

2. ”Das römische Carneval” av Johan Wolfgang von Goethe, 1789. Var del av en privat Goethesamling med runt 4 500 titlar, på sin tid den näst största privata samlingen över Goethelitteratur i hela världen.

3. Bok av Christian Brand, 1780-tal: En handkolorerad lyxutgåva med 38 gravyrer som föreställer olika gatuförsäljare i Wien.

4. Bok av Joannes Zahn, 1702: Den första fullständiga berättelsen om de tidiga mikroskopen, en astronomibok med 81 graverade illustrationer.

5. ”Leviathan” av Thomas Hobbes, 1651: Den konservative filosofens mest kända verk, där han hävdar att människans liv var ”ensamt, fattigt, smutsigt, djuriskt och kort” och för att bryta detta miserabla liv krävdes ett samhällskontrakt. Människan kom därför överens om ett språk och en moral och gav makten till Leviathan, som i utbyte mot makt skänker trygghet åt folket.

6. Bok av Tobias Fendt, 1574: En sällsynt förstaupplaga med 128 gravyrer av äldre romerska monument, gravstenar, urnor med mera. Funnits på KB sedan andra hälften av 1700-talet.

7. Bok av Girolamo Cardano, 1570: En del av boken utgör 1500-talets viktigaste verk över algebra. Har funnits på KB i över 300 år, och överlevde den stora slottsbranden i Stockholm 1697.

8. Sammanbundet verk av Sebastian Münster och Andreas Schöner, 1551 respektive 1562: Dels en avhandling om astrolaber och solur, dels en bok om geometrins olika grundprinciper.

9. Fabelsamlingen Dialogus, 1509: En mycket sällsynt och tidig sedelärande fabelsamling med 121 träsnitt. Har likheter med den första svenska tryckta boken från 1483.

10. Skrift av Transsylvanus Maximilianus, 1523: Tros vara första utgåvan av skriften, som bland annat beskriver Fernando Magellans världsomsegling 1519–1522.

Källa: Kungliga biblioteket

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,