Vilka blir nominerade till årets Augustpris? Foto: Henrik Montgomery / TT

De är favoriter till att nomineras till Augustpriset 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kerstin Ekman, Mats Jonsson, Sara Stridsberg och Balsam Karam – kommer någon av dem att nomineras till ett av Sveriges största litterära priser? Det har blivit dags för Augustpriset att presentera 2021 års utvalda.

Blir det i år som Kerstin Ekman får sitt tredje Augustpris, för berättelsen om en gammal jägmästare i ”Löpa varg”? Hon är en av favoriterna när nomineringarna presenteras tisdag 19 oktober, liksom Sara Stridsberg, som tidigare har nominerats fem gånger. I år kan Stridsberg bli aktuell både för novellsamlingen ”Hunter i Huskvarna” och barnboken ”Vi går till parken”.


ANNONS


– Avhopparna från Svenska Akademien har gett ut väldigt starka böcker i år, konstaterar Rakel Chukri, kulturskribent för Sydsvenskan och HD.

Själv tycker hon att Elaf Alis ungdomsbok Vem har sagt något om kärlek är värd att lyftas fram. Och hon skulle glädjas om Balsam Karam nominerades i kategorin skönlitteratur, för Singulariteten.

– Hon lyckas verkligen skildra förlusten i exilen på ett väldigt starkt sätt. Hon visar också att för den som har migranterfarenheter hakar olika trauman i varandra, där ett trauma väcker minnet av fler trauman.

Mer litterär bok

Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning, tycker att det är stor konkurrens om nomineringarna i år, med många starka titlar. Hon tror på Sara Stridsberg och menar att det nästan ”vore en skräll” om inte Kerstin Ekman nomineras.

ANNONS

– Sedan funderar jag på Maxim Grigorievs ”Europa”. Det skulle kunna vara året då han får en nominering. Han är en fantastiskt bra författare, säger hon.

Hon föreslår också Agnes Lidbeck för det nya stora eposet Nikes bok och Elin Cullhed för ”Eufori”. På poesisidan håller hon fram Göran Greider, för hans ”Barndomsbrunnen”. Hon tycker också att Mats Jonsson fortsätter att visa sig vara ”en av våra absolut största samtidsskildrare” med serieromanen ”När vi var samer”.

Själv hoppas Lena Kvist också på Elise Ingvarsson, som har skrivit De näst största städerna, om en nybliven mamma som går runt i Göteborg med sin bebis.

– Det brukar alltid vara någon mer litterär bok som nomineras, som sällan får priset, fast det kanske man inte ska säga efter att Linnea Axelsson och Marit Kapla blev pristagare. Men jag läser ”De näst största städerna” nu och den är väldigt fin.

Stark facklitteratur

Lena Kvist och Rakel Chukri framhåller också de många starka facklitterära böcker som getts ut i år. Båda nämner Diamant Salihus När alla dör och Flocken av Johan Anderberg. Även skildringen av gigekonomin i ”Cykelbudet” av Anders Teglund vore värd en nominering, anser Lena Kvist.

Svensk litteratur har inte alltid varit så bra på att skildra samtiden, menar Rakel Chukri, men den senaste tiden har hon noterat en förändring.

– Både den samiska och judiska erfarenheten i Sverige skildras väldigt mycket och starkt på olika sätt i litteraturen nu.


ANNONS


Hon lyfter särskilt fram Ali Esbatis ”Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle” och Göran Rosenbergs ”Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek”, som bland annat handlar om bemötandet av judar i Sverige under andra världskriget. Chukri kallar Rosenbergs bok för ”en kulturgärning” och Esbatis bok om terrordådet på Utöya tycker hon är något av det starkaste hon har läst på länge.

– Man sitter bara och gråter och samtidigt parar han det med en sylvass analys av vår samtid och hur vi ofta misslyckas med att fortsätta prata om rasistiskt våld.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Augustpriset

Priset instiftades 1989 av Svenska Förläggareföreningen för att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

De författare som har nominerats flest gånger till Augustpriset är Eva Lindström (11 nomineringar), Ulf Stark (8 nomineringar), Per Olov Enquist (7 nomineringar), Sigrid Combüchen (6 nomineringar), Pija Lindenbaum (6 nomineringar), Kerstin Ekman (6 nomineringar) och Sara Stridsberg (5 nomineringar).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …