Nathan Shachar
Nathan Shachar får pris till Jackie Jakubowskis minne. Arkivbild: Dan Hansson/SvD/TT.

Författaren Nathan Shachar får nyinstiftat pris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem, författaren och journalisten Nathan Shachar, blir den första att få priset instiftat av kulturtidskriften Judisk krönika till avlidne chefredaktören Jackie Jakubowskis minne.

50 000 kronor kommer årligen i fem år framöver att tilldelas en person ”med nyfikenhet och intellektuellt mod har utforskat det öppna samhällets förutsättningar, relationen mellan grupp och individ och mellan minoritet och majoritet”, skriver DN.

Nathan Shachar är ”stolt, hedrad och lite överraskad” att vara den första pristagaren.

– Jackie Jakubowski betydde väldigt mycket för mig, säger han.

Jackie Jakubowski kom till Sverige som flykting 1970, efter att ha flytt undan den antisemitiska kampanjen i Polen. Mellan 1980 och 2015 var han chefredaktör för Judisk Krönika. Han avled 2020 efter en tids sjukdom.

Nathan Shachar är född 1951 och har varit korrespondent för Dagens Nyheter sedan 1980-talet och skrivit en rad böcker, bland annat Den gåtfulla passionen, Från Strindberg till Cervantes, Sin egen värsta fiende och ”Till jaguarernas land”.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL