Författaren Nathan Shachar får nyinstiftat pris

Nathan Shachar
Nathan Shachar får pris till Jackie Jakubowskis minne. Arkivbild: Dan Hansson/SvD/TT.

Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem, författaren och journalisten Nathan Shachar, blir den första att få priset instiftat av kulturtidskriften Judisk krönika till avlidne chefredaktören Jackie Jakubowskis minne.

50 000 kronor kommer årligen i fem år framöver att tilldelas en person ”med nyfikenhet och intellektuellt mod har utforskat det öppna samhällets förutsättningar, relationen mellan grupp och individ och mellan minoritet och majoritet”, skriver DN.

Nathan Shachar är ”stolt, hedrad och lite överraskad” att vara den första pristagaren.

– Jackie Jakubowski betydde väldigt mycket för mig, säger han.

Jackie Jakubowski kom till Sverige som flykting 1970, efter att ha flytt undan den antisemitiska kampanjen i Polen. Mellan 1980 och 2015 var han chefredaktör för Judisk Krönika. Han avled 2020 efter en tids sjukdom.

Nathan Shachar är född 1951 och har varit korrespondent för Dagens Nyheter sedan 1980-talet och skrivit en rad böcker, bland annat Den gåtfulla passionen, Från Strindberg till Cervantes, Sin egen värsta fiende och ”Till jaguarernas land”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL