Lauren Groff (foto: Eli Sinkus), Anthony Doerr (foto: Ulf Andersen) och Robert Jones (foto: Alberto Vargas) är alla finalister i National Book Awards 2021.

Dubbla nomineringar för Bookmark på National Book Awards

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

De fem finalisterna i skönlitterära klassen på National Book Award 2021 är utsedda och två av de nominerade böckerna ges ut på svenska av Bookmark Förlag och en av Modernista.

The National Book Foundation har presenterat listorna på årets finalister i de fem kategorierna, vilket Publishers Weekly rapporterar om.


ANNONS


I den skönlitterära kategorin har Bookmark förlag lyckats pricka in två författare med aktuella titlar: Anthony Doerr med En bättre värld (Cloud Cuckoo Land) och Lauren Groff med Matrix som släpps på svenska nästa vecka. Groff har varit nominerad två gånger tidigare och Doerr en gång.

– Vi är väldigt stolta över att båda av höstens två översatta romaner från Bookmark finns bland de fem nominerade i den skönlitterära klassen. Vi är ganska återhållsamma när vi väljer utländska författarskap, och därför är det särskilt roligt att de står sig så bra i konkurrensen, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark förlag.

ANNONS

Av de övriga finalisterna finns Zorrie av Laird Hunt inte utgiven på svenska, inte heller Hell of a Book av Jason Mott.

Däremot har Modernista lyckats pricka rätt med Profeterna (The Prophets) av Robert Jones, Jr som släpps på svenska den 25 oktober.

Övriga kategorier då? I kategorierna non-fiction, ungdom och poesi finns ingen författare översatt till svenska.

Men i den (till engelska) översatta kategorin hittar vi Peach Blossom Paradise av den kinsesiska författaren Ge Fei vars Osynlighetsmanteln finns utgiven av Chin Lit. Dessutom Planet of Clay av Samar Yazbek som Ordfront gett ut flera böcker av, senast Nitton kvinnor: berättelser om syriskt motstånd.
Uppdaterat: Faktum är att även Planet of Clay (eller Al Macha´a som den heter i original) är översatt till svenska och utkom redan 2017 med titeln Hon som vandrar (Ordfront).

Uppdaterat 2: I vår genomgång missade vi att även att Benjamín Labatuts bok When We Cease to Understand the World finns på svenska med titeln En fruktansvärd grönska (Nirstedt/litteratur i juli 2021, översättning från spanska av Hanna Nordenhök)

Återstår att se vilka böcker som tar hem de prestigefyllda priserna. Den 17 november hålls prisutdelningen – online. Alla finalister får 1000 dollar och en medalj – vinnaren får 10 000 dollar och en statyett.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL