Denna artikel sponsras av författare/förlag

Plastens historia och framtid i ny bok av Johan Tell

Författaren Johan Tell. Foto: Katinka Tell

Boken Älskade Plast/Beloved Plastic av Johan Tell handlar om vilka problem som finns med plast och vad vi kan göra åt dem.

– Plast har ofta fått stå i skamvrån. De flesta tänker ”skräp” när de hör ordet plast. Men det finns extremt mycket nytta också, säger Johan Tell, journalist och författare.

Han har skrivit boken Älskade Plast/Beloved Plastic som släpptes 10 september av Frankofon förlag. Det är en bildrik bok med både svensk och engelsk text, som vänder sig till alla med ett intresse för miljöfrågor, men också till dem som jobbar med plast på ett eller annat vis.

– Plastfrågan har blivit en skräpfråga. Men nedskräpningen är en ganska liten fråga i det stora hela, och inte så relevant för Sverige. Vi är bra på rätt många områden inom miljö, och just sophantering är vi kanske världsbäst på. Jag ville skriva en bok om vilka problemen med plast verkligen är och vad vi kan göra åt dem. Plast är inte ett material vi kan göra oss av med, och vi vill inte göra det heller, säger Johan.

Den största utmaningen är att plasten måste bli fossilfri, och inom tillverkningen görs inte tillräckligt för att ställa om kring råmaterialet, menar Johan. Idag har ungefär en procent av all plast ett annat ursprung än råolja.

Som konsument kan man se till att vara selektiv och välja bra produkter när det finns. Med andra ord: välj hellre en flaska som är gjord av återvunnen eller komposterbar plast än den som står bredvid. 

Johan pratar också om vikten av bra system och tar pet-flaskor som exempel:

– 84 procent av pet-flaskorna återvinns. Det är jättemycket. Men då finns också ett bra system som gör att alla flaskor ser ungefär likadana ut när de tillverkas, och pantsystemet som gör att folk lämnar tillbaka dem. Det visar att det inte är omöjligt att få in ett cirkulärt beteende när det gäller plast.

Älskade Plast / Beloved Plastic

Älskade Plast / Beloved Plastic

I princip går all plast att återvinna, men producenterna gör det svårare genom att exempelvis ha olika sorters plast i samma produkt eller hårt limmade etiketter. Enklast vore dessutom om all plast var genomskinlig för att undvika att färger blandas vid återvinningen.

– Jag kan tycka att produktionsledet tar för lite ansvar för sina produkter. Du ska inte behöva vara kemiprofessor för att gå och handla, säger Johan.

Har du lärt dig något särskilt tankeväckande under arbetet med boken?
– Det finns ett pedagogiskt problem: När man vill att folk ska ändra beteende är det alltid bäst om det är svart eller vitt. Men så är det inte. Även om man har ett förnybart material som grund kan man göra ”dålig plast” genom att blanda i olika gifter som mjukgörare eller flamskyddmedel. Bara för att det är en bra grund behöver inte slutprodukten bli bra. Och man kan faktiskt göra komposterbar plast av olja. Så det är komplext.

Som alternativa källor till plast kan trä och majs nämnas, men faktum är att även luft är ett alternativ. Eftersom det är kolatomerna som är grunden i plasttillverkning kan man fånga in koldioxid, utvinna kolatomerna ur den och använda dem för att tillverka plast. Det är än så länge mycket komplicerat och dyrt, men det finns faktiskt en tysk firma som gör skumgummimadrasser av luft.

– Det behövs sådana bra exempel för att man ska känna att det kanske kan lösa sig. Det finns en positiv framtid även för plast, säger Johan.

Många av de böcker Johan Tell har publicerat de senaste femton åren har handlat om olika aspekter av miljö- och klimatfrågor. Från 100 sätt att rädda världen över böcker om träd, hav, begagnade prylar, hur man eldar och fram till Älskade plast.

– Gemensamt för alla dessa är att jag försöker förklara komplicerade fenomen på ett så begripligt sätt som möjligt. Plus att jag försöker ingjuta hopp i läsaren: ja, problemen med klimatet och miljön är många och stora, men de går att få bukt med och just du som läser detta kan vara med och bidra till att världen blir en aning bättre att leva i, säger Johan.

Om författaren

Johan Tell är skribent, föreläsare och fackboksförfattare med runt fyrtio böcker i bagaget. Han var tidigare under 18 år redaktör, reporter och krönikör på Resemagasinet Vagabond. Många av Tells fackböcker, som ”100 sätt att rädda världen”, har varit storsäljande inom genren miljö och klimat och översatts till ett tiotal språk. Tell har belönats med Svenska publishingpriset för boken ”Träd kan rädda världen” och ”Post Scriptum”.

Älskade Plast / Beloved Plastic

Älskade Plast / Beloved Plastic
Förlag Frankofon Förlag AB
GenreTeknik
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2021-09-10
SABPmib
ISBN 9789197856584
Boken Älskade plast kommer att innehålla en exposé över plastens historia. Från den första plasten, som gjordes av ost, över revolutionerande material som bakelit, nylon och teflon fram till dagens hållbara plaster vilka varken skadar miljön eller klimatet. Därtill en spaning in i framtiden där plast kanske kommer att göras av luft och alltid går att återvinna i en cirkulär ekonomi. Historiska problem med plast kommer också att beröras: gifterna som hotade utrota våra havsörnar och att göra oss själva sterila. Liksom att problemen med såväl mikrosom makroplaster i våra hav kommer at få sina kapitel. Men tanken är även att balansera upp ordet plast som idag nästan enbart ger negativa associationer. För plast finns även i de nya linserna som gjorde att farmor åter kunde se efter sin starroperation, i den nya höftkulan som gjorde att morfar åter kunde gå och i hjärtklaffen som gjorde att bebisen kunde leva vidare mot alla odds. Dessutom, plast har skänkt oss glädje genom att i över hundra år ha varit det dominerande materialet i kamerafilm, i generationer har det hållit galonbarn torra och gett oss musik genom plaststrängade gitarrsträngar. Plast är så mycket mer än plastpåsar.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se