Denna artikel sponsras av författare/förlag

Monic Arvidson W: Jag har så himla mycket fantasi

Monic Arvidson W skriver böcker för både unga och vuxna. Foto: Privat

Författaren och illustratören Monic Arvidson W kombinerar afrikansk magi med fornnordisk mytologi i boken Thure och vattenhästens öga.

– Barn har så lätt för att leva i nuet, det tilltalar mig när jag skriver barnböcker. Jag minns när jag var barn, hur jag fantiserade och levde mig in i en annan värld. Inte alla kommer ihåg hur det var att vara barn, men det sägs att barnboksförfattare har närmare till det, säger författaren Monic Arvidson W.

År 2020 gav hon ut den andra utgåvan av barnboken Thure och vattenhästens öga, som handlar om 10-åriga Thure som har en fot i två kulturer eftersom hans pappa kommer från Zimbabwe och hans mamma från Sverige. I boken smälter den nordiska forntidens tro på det övernaturliga och afrikansk magi samman.

Boken skrevs i samarbete med två mellanstadieklasser i Uppsala som läst och diskuterat manuset. Nu används den i skolan och den innehåller frågor som passar bra att ställa i svenskundervisningen och i samhällsorienterade ämnen.

– Jag är nöjd med Thure och vattenhästens öga. Eleverna som varit mina medskapare är supernöjda. Boken är spännande och fantasifull. Thure upplever annorlunda saker i Zimbabwe än de som händer omkring honom i Uppsala. Giraffer, elefanter och en vattenhäst lever i djungeln. En häxdoktor utövar onda krafter. Thure får också i sig en hel del trolska berättelser och en del mystisk mat.

Berättelser för barn och ungdom kan mycket väl bygga på öden och äventyr utanför vardagen, men det viktiga för Monic är att vänskap och respekt är huvudingredienserna. Kamratskap finns också i boken om Thure.

– Han är en nyfiken och vänlig själ och eftersom han redan är så älskad av sina läsare kommer Thure-böckerna troligen att bli en serie, berättar Monic.

Thure och Vattenhästens öga

Thure och Vattenhästens öga

  • Förlag: Phantasia Förlag
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-08-11
  • ISBN: 9789151931517

Hur berättandet kom till Monic

När Monic var åtta år, flyttade hon och sex syskon från Montreal med mamma till Torsgatan i Uppsala. En bror stannade kvar och bor numera i USA. Några år senare fick hon ytterligare en bror. Mamma var operasångerska från Strängnäs och pappan en polsk drömmare som älskade att vara i naturen.

Monics böcker handlar ofta om både äventyr och magiska händelser. I sina ungdomsböcker bygger hon in magi och föreställningar om parallellvärldar och sådant som öppnar för fantasterier. Minnas hemlighet och Minna och monsterungen är typiska exempel på det.

– Saker som går utanför det vardagliga är ett av mina intressen sedan barnsben. När jag inte skriver, målar jag gärna. Författandet och måleriet kompletterar varandra. Båda sakerna handlar om berättelser. Jag har så himla mycket fantasi, saker jag ser och hör ger mig kickar och nya idéer – tänk bara på en fågel i flykt mellan trädstammarna, och en ovanligt formad sten övertäckt med härlig mossa.

Monic är kunnig i runor och shamanismen. Hon har även studerat psykometri och kiromantik (hur man spår i händer), kunskaper som kommer till användning när hon skriver. I till exempel Thure och vattenhästens öga får barnen ledtrådar via runor. Thure är nyfiken och tycker om att läsa böcker. När han hälsar på mormor på barnhemmet i Zimbabwe upptäcker han att han glömde sin bok på flygplanet. Mormor ger honom istället en bok om trollkarlar och magi. När Thures bästa vän försvinner, får Thure nytta av sina magiska kunskaper.

Vad tycker du är viktigt i en riktigt bra bok?
– Att den greppar tag i läsaren. En bra berättelse ska förmedla känslor och frågeställningar som stannar kvar i läsarens medvetande. Den ska också ge en stunds avkoppling från vardagen, säger Monic.

Om författaren

Monic Arvidson Wawrzyniak föddes i en stor familj 1956 i Montreal. Hon är utbildad journalist och informatör. Hon skriver för både barn och vuxna. Bland annat har hon skrivit barnböckerna Draken i stenen och Leka med stjärnor, som hon dessutom har illustrerat själv. Hon har även kurser i kreativt skrivande. Läs mer om hennes böcker på phantasiaforlag.se

Thure och Vattenhästens öga

Thure och Vattenhästens öga
Serie Thureböckerna
Författare
Förlag Phantasia Förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor212
Vikt0
Utgiven2020-08-11
SABHcg
ISBN 9789151931517
Här har vi en härlig blandning av asatro och afrikansk magi, toppat med Alexander den stores häst Bukefalos med glosögat – alltsamman hoprört med en sådan trovärdighet att gränserna mellan saga och verklighet upphävs. ”Ur utlåtande från författarcentrums Östs Lektörtjänst” En jättespännande och rolig bok! Den får en att vilja läsa mer och mer. Är min nya favorit. Hon borde skriva fler Thureböcker! Tove Mählberg, Uppsala, 10 år. Dast Magazine om boken: Det som börjar som en äventyrsberättelse får efterhand mer fantasyliknande inslag och det visar sig att författaren Monic Arvidson W, som skriver spännande och lättläst, är hemmastadd på både österländsk, sydafrikansk och fornnordisk mytologi och väver in allt detta i en historia som faktiskt inte enbart intresserar målgruppen som är barn mellan 9 och 12 år. Även jag, betydligt äldre, fascinerades. Recension: http://www.dast.nu/recension/thure-vattenhastens-oga
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se