Bakgrundsbild: Ätbar eller dödlig? Överst, tre titlar ur höstens svamboksfauna. Foto och montage: Boktugg.

Svamptrenden med alla böcker om svampar – bara en säsongsgrej?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svamparna är runtomkring oss. Nu även i bokhyllorna. Om svampar som vi vill plocka för att äta och de där som tillhör kretsloppet och gör att vi kan överleva.

Kanske är det för att det är den tiden på året då svampplockning fyller våra flöden på sociala medier. Eller så är det en trend.


ANNONS


De flesta brukar lägga upp bilder på kantareller eller andra gourmetsvampar. Eller gigantiska svampar som växer upp i gräsmattan eller på andra platser i trädgården när det nu börjat regna igen.

Andra är mer ovanliga. En extremt sällsynt svamp har siktats på Gotland i år. Den har bara funnits på tre platser tidigare i Sverige och senast den fanns på Gotland var för närmare 120 år sedan.

– Direkt i fält misstänkte jag att det kunde vara apeltagging, Sarcodontia crocea. En art som man sneglat på i litteraturen och läst om, men som känts helt otänkbart att återfinna, säger Dennis Nyström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. 

Svamp-forensiker

När vanliga människor agerar som i en roman av Backman eller Jonasson: Tar en bild och postar på Facebook och Instagram med frågan: ”Någon som vet vad det här är för svamp – ätlig eller dödlig?” så är experterna mer som utredarna på NFC (Nationellt Forensiskt Centrum) i valfri kriminalroman.

ANNONS

”Då man aldrig kan vara säker med så sällsynta svampfynd, skickades ett kollekt av svampen till en expert inom artgruppen, Karl-Henrik Larsson, för att få fyndet bekräftat mikroskopiskt”, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

I en Facebooktråd har jag fått veta att det kan ta flera veckor att få svar från NFC i en brottsutredning. Svamputredningen gick snabbare.

– Efter ungefär en vecka fick jag svar, och han bekräftade min misstanke – det var en apeltagging. Arten är extremt sällsynt i Sverige och har tidigare bara funnits på tre lokaler i Sverige, säger Dennis Nyström.

Senaste fyndet i Sverige var i Blekinge 2016 och på Gotland sågs den senast 1902. Arten är rödlistad som akut hotad på den svenska rödlistan.

Utrotningshotade svampar? Man lär sig hela tiden. Ofta ser vi ju svamp som ovälkomna gäster i form av mögel eller svampar i gräsmattan. 

Svampböcker som går på djupet

Merlin Sheldrake, brittisk biolog och författare, har skrivit en bok som nyligen släpptes på svenska: Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid.

ett Youtube-klipp spelar han piano till tonerna av en svamp som äter en bok.


ANNONS


Läser i förlagets beskrivning som skulle kunna vara hämtad ur en sci fi-thriller: ”Svampar – varken växt eller djur – finns överallt på jorden, i luften och i våra kroppar. De kan vara mikroskopiska, samtidigt som några av världens största organismer är svampar – 10 kvadratkilometer stora, 35 000 ton tunga och över 2 000 år gamla. Svampars förmåga att äta sten lade grunden för det första livet på land, och under 40 miljoner år var det väldiga formationer av svampar som dominerade världens yta. Svampar kan överleva i rymden och frodas i radioaktiv strålning.”

Den här boken påminner lite om Svamparnas planet : det uråldriga nätverket som bryter ner och bygger upp vår värld av Jesper Nyström som kom förra hösten.

Andra aktuella svamptitlar som dykt upp i bokhandeln på sistone är Svamparnas förunderliga liv : vad en svampplockare behöver veta om underjorden av Anna Froster och Anders Dahlberg. Samt En lättsam bok om Svamp av Lise-Lotte Bremer.

Lite mer traditionella är då Laga svamp av Martin NordinLilla naturguiden: svampar och Vildplockad svamp av Niki Sjölund.

Och för de yngre läsarna: Svampskogens hemligheter av Mattias Olsson och Stefan Casta. Däremot kan det vara värt att påpeka att Svampbob min förskolebok och uppföljaren Svampbob min förskolebok 2 handlar om en helt annan svampsort.

Fotnot: Denna artikel publicerades i Boktuggs nyhetsbrev #333 som skickades ut i fredags. Håll dig ajour, prenumerera (gratis) idag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …