Denna artikel sponsras av författare/förlag

Pieter Tham låter sina klanterier bli kåserier i ny bok

Pieter Tham, författare. Foto: Jan Landfeldt

I den nya kåseriboken Mina Greatest Hits – Fiaskon, felsteg & andra piruetter har Pieter Tham samlat 30 minnesvärda händelser från sitt eget liv. 

I september 2021 släpper den före detta ekonomijournalisten Pieter Tham sin femte bok. Men den handlar knappast om börs och näringsliv. I stället bjuds läsaren på 30 olika kåserier under titeln Mina Greatest Hits – Fiaskon, felsteg & andra piruetter.

– Alla har väl gjort bort sig någon gång, säger författaren. I stunden känns det som om jorden ska gå under. Efter hand förvandlas händelsen till nostalgi – eller en rolig historia vid middagsbordet. Missförstå mig rätt. Ett fiasko kan vara uppbyggligt. Sorgliga historier med ett lyckligt slut kan ha en upplyftande och rent av läkande effekt.

Boken är Pieters första i kåseriform. I sina tidigare böcker har han skrivit självbiografiskt om sin ungdom, bland annat en resa med Greyhoundbus genom ett USA befolkat av hippies i slutet av sextiotalet.

– Det var min version av Jack Kerouacs roman On the Road. Tyvärr nådde min bok inte samma försäljningsframgångar som originalet, säger Pieter. 

Med åren har det blivit sammanlagt fem böcker, på tre olika förlag. De två senaste – Rekordvinnaren och Skuggor över Golden Gate – kallar han för ”skrönor inom deckargenren”.

– Det heter att en författare ska hitta sitt språk, och själv hittade jag mitt språk i och med att jag började skriva korta historier. Några av oss skribenter passar bättre för små lustifikationer. Det var rätt vanligt tidigare men numera ser man det sällan.

Den nya kåseriboken är illustrerad av konstnären Oscar Kylberg som är designer i duon Bernadotte & Kylberg.

– 30 kåserier i en bok kan bli lite tunt. Så jag ville fördjupa, låta läsaren vila ögonen några sekunder innan man kastar sig över nästa kapitel. Oscar Kylberg gör illustrationer som får dig att tänka till, och han har gjort sin egen tolkning av texterna. 

Boken är kronologiskt uppbyggd och de första minnena är från när författaren var i 5-årsåldern. Kåserierna fortsätter fram till idag. Förra året blev Pieter sjuk i covid-19 och även detta har fått ett avsnitt.

– Jag är otroligt dement när det gäller namn och saker som händer i nutid, men jag har väldigt gott minne bakåt. Sedan är kanske händelserna lite omskrivna. Jag vill gärna spetsa till historierna för att få någon poäng, säger Pieter som tycker sig kunna hävda 88 procents sanning.

– Alla historier jag berättar om har slutat lyckligt. De riktigt hemska grejerna är inte med i boken eftersom min förhoppning är att läsaren ska somna med ett leende på läpparna. Det är mycket igenkänning i allt ifrån hur man skruvar ihop en grill, till flygskräck och sockerberoende.

10 av kåserierna har han tidigare publicerat som helgläsning i nättidningen Dagens PS, där de toppade lästoppen varje vecka.

– Jag har aldrig fått så många mejl, det tolkar jag som läsintresse, säger Pieter. Mina kåserier är ganska lättsamma, det finns ofta komik i dem. Det kan verka som att det inte finns något djup, men det går lika bra att skriva om tunga och sorgliga ämnen. Jag ser egentligen inte några begränsningar med kåseriformen.

Han tycker inte det har varit läskigt att lämna ut sig själv. Ett fiasko kan vara jobbigt i stunden men samtidigt vara en lärdom eller erfarenhet som i slutändan blir värdefull.

– Jag lär inte få Nobelpriset i år heller men en bättre presentbok är svår att hitta, säger författaren.

Om författaren

Pieter Tham är Danderydsbo, gift med samma hustru sedan fyrtiosex år och har tre vuxna barn. Han har en mångårig bakgrund som ekonomijournalist på Privata Affärer, Veckans Affärer, Dagens Industri och SVT:s Aktuellt. Själva bokskrivandet inledde han sent i livet. Debuten skedde år 2005 med En gentleman av den sämre sorten. Han beskriver sin stil som feelgood.

Mina Greatest Hits - Fiaskon, felsteg & andra piruetter

Mina Greatest Hits - Fiaskon, felsteg & andra piruetter
Författare
Medverkande
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor140
Vikt290 gr
Utgiven2021-09-13
ISBN 9789189345126
Monumentala missförstånd, klantiga karriärbeslut, pinsamma piruetter och tragikomiskt trassel. Alla felsteg finns med i denna samling av Mina Greatest Hits. Klavertramp som tidens tand penslat med en gyllene fernissa . Som när jag betalade en förmögenhet för antifl intmedicin. Anmälde mig till danskurs i Electric Boogie och stod som ensam gubbe i en gymnastiksal fylld med tioåringar. För att inte tala om när planet jag och min familj färdades i började brinna över Atlanten. Eller när jag med stor entusiasm lät min granne Leif GW Persson läsa manus i förväg och han klämde ur sig: ”Den här texten hade jag kunnat skriva bättre själv.” Ridå.   Om håret växte ut? Hur det gick med flygplanet som brann? Så mycket kan jag avslöja att jag överlevde. Och tog hjälp av illustratören och designern Oscar Kylberg för att bildsätta mina betraktelser.Nu får du läsa resten. Var så god och skölj!
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se