Denna artikel sponsras av författare/förlag

Anita Winblad: Jag tycker om det dråpliga och det vardagliga

Författaren Anita Winblad. Foto: Privat

Rosé-Marie och prästjäveln är en humoristisk feelgood med allvarliga undertoner. Anita Winblads debutbok handlar bland annat om mobbning på arbetsplatsen.

I sin roman Rosé-Marie och prästjäveln skriver Anita Winblad om Rosé-Marie, en kompetent och erfaren ekonom, som plötsligt inser att all kompetens och erfarenhet är meningslös. 

– Hon blir trakasserad på sitt jobb av den nya chefen, och hon kan ingenting göra för att situationen ska bli bättre. Hon är totalt maktlös, men hon är ändå tuff och kaxig. ”Om jag inte kan bli rättvist behandlad så kan jag i alla fall dela med mig av eländet till den som är ansvarig för det”, resonerar hon. Och det gör hon, med grannens hjälp. Grannen är berättelsens ”jag”, säger Anita.

Inspirationen kom från en av Anitas tidigare arbetsplatser, där några bland personalen snabbt gick från att ha varit kompetenta och uppskattade medarbetare – till att bli utstötta och till och med trakasserade av en ny chef. 

– Denna nya chef verkade inte kunna tåla att man var bra på sitt jobb, och dessutom ha fräckheten att vara tjugo år yngre, kvinna och lyckas ha fungerande verksamhet och nöjd personal. Det var en hemsk känsla att märka hur snabbt relationer som tidigare varit bra förändrades till att man inte ens kunde möta varandras blick. 

Anita valde att säga upp sig. Efter det tänkte hon att ”jag skriver mig ur den här skiten!”.

– Jag tänkte från början att det skulle bli någon läskig historia, en rysare eller kidnappningshistoria, men när jag skrev insåg jag att jag inte kunde skriva läskigt, det blev liksom bara roligt och dråpligt. Och då insåg jag att det var den typen av berättande jag skulle ägna mig åt, att det var humor och skrönor som var min starka sida. Och därefter bara flödade orden fram!

Skrivandet resulterade i en roman. Trots humorn tar hon upp en del allvarliga ämnen i boken, mobbning på arbetsplatsen och hur vissa människor beter sig när de har en maktposition, och hon hoppas kunna förmedla att man kan drabbas av elaka människor, men de definierar inte vem man själv är. Och det finns en väg bort från dem. 

– Man kanske inte alltid får den rättvisa man förtjänar och önskar, men man kan få något annat och man kan lämna de där elaka människorna bakom sig.

Rosé-Marie och prästjäveln

Rosé-Marie och prästjäveln

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-10
  • ISBN: 9789189397712

Två författare som har inspirerat Anita är Fredrik Backman och Arto Paasilinna.

– Jag vill skriva berättelser som läsaren känner igen sig i, säger hon. Jag hämtar all inspiration – och en del av berättelserna i sig – från verkligheten. Jag tycker om det dråpliga, det vardagliga, den där mänskliga faktorn som gör att man ställer till det lite för sig själv. Och jag älskar att plocka fram de där personerna som på ytan kan tyckas väldigt vanliga och kanske till och med lite tråkiga, och ge dem huvudrollen, med alla sina fel och brister, men framförallt med allt som gör dem fantastiska och intressanta. 

Dessutom låter hon det gärna finnas saker som är osagda i berättelsen, hon vill lämna utrymme för läsarens egen fantasi. Ett exempel på det är att hon i Rosé-Marie och prästjäveln inte avslöjar om huvudpersonen identifierar sig som man eller kvinna eller något annat. Det låter hon läsarna bestämma.

– Mina berättelser handlar om oss vanliga människor, vi har våra bekymmer och våra glädjeämnen och vi är ganska lika varandra, trots att vi inte alltid tror det. Vi hamnar i märkliga situationer ibland, det är ett återkommande tema i mina böcker.  

När hon skriver väntar hon inte på inspirationen, utan ser till att sätta sig vid datorn och flödesskriva.

– Ibland kommer det inte ett enda vettigt ord, men lika ofta dyker något upp som jag vill fortsätta skriva om. Jag bara låter orden rinna ur mig genom fingrarna, hur slarvigt som helst. Jag bryr mig inte om att några bokstäver ramlar bort eller om  meningsbyggnader blir fel. Det där kollar jag igenom någon annan gång. Och den gången stryker jag kanske en hel del också. Och så där håller jag på: skriva, skriva, skriva, redigera, skriva. Och rätt vad det är känner jag att historien är färdigberättad, säger Anita.

Allting hon skriver om har hänt, men inte nödvändigtvis på det sättet hon beskriver. Och alla individer i böckerna finns, fast en del bara i författarens huvud, ända tills de kräver att bli berättade om.

– Jag tittar och lyssnar på allt omkring mig, jag iakttar människor och lyssnar på deras berättelser, och ibland kommer dessa berättelser på pränt när jag skriver mina böcker. Jag har alltid en anteckningsbok med mig där jag skriver upp saker som jag tänker att jag kan skriva om. Ofta gör jag det också, men ibland kan jag titta tillbaka på en anteckning och undra ”vad menar jag med ’missade bussen, inte hennes fel’?”

Om författaren

Anita Winblad är uppväxt i Färjestaden på Öland. Efter att ha bott på olika ställen i sitt liv har hon nu återigen slagit sig ner i Färjestaden, där hon förutom sitt författarskap också driver ett hundpensionat. Hon är utbildad civilekonom och har tidigare i många år arbetat med ekonomi och verksamhetsstyrning. Fritiden ägnas helst åt familj, husdjur, yoga, kajakpaddling och naturligtvis att läsa. Rosé-Marie och prästjäveln är Anita Winblads debutroman. Just nu skriver hon på en ny fristående bok.

Rosé-Marie och prästjäveln

Rosé-Marie och prästjäveln

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-10
  • ISBN: 9789189397712
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se