Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare Berättarministeriet och Cecilia Helsing, marknads- och kommunikationschef Bokusgruppen, där Akademibokhandeln ingår. Foto: Karl Gabor

Akademibokhandeln blir huvudpartner till Berättarministeriet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Under tre år kommer Akademibokhandeln bidra till att finansiera Berättarministeriets verksamhet. Tillsammans ska de arbeta för att fler barn ska klara skolgången. 

Akademibokhanden blir huvudpartner till Berättarministeriet och ska under tre års tid bidra till att finansiera Berättarministeriets verksamhet. Tillsammans kommer Akademibokhandeln och Berättarministeriet också att driva informationskampanjer och andra projekt. Utöver det kommer samarbetet att ha ett stort fokus på volontärskap, där både Akademibokhandelns medarbetare och kunder har möjlighet att bli volontärer på Berättarministeriet.


ANNONS


Berättarministeriet verkar för att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång genom att stötta lärare och elever i områden med hög arbetslöshet i den dagliga undervisningen.

–  Vi är väldigt stolta över samarbetet. Berättarministeriet väcker barns lust till skapande, vilja att uttrycka sig och tro på sig själva. Vi har länge haft ett stort fokus på barns läsande, och det här är ett givet steg för oss. Alla barn har rätt till att både skapa och ta del av berättelser, och möjligheten att uttrycka sig är en viktig grund för vår demokrati, säger Cecilia Helsing, marknads- och kommunikationschef på Bokusgruppen, i ett pressmeddelande.

– Berättarministeriet och Akademibokhandeln delar samma vision om ett Sverige där alla barn har tillgång till ett rikt språk. Ett språk som ger förmågan att uttrycka sig och göra sin röst hörd. Genom vårt samarbete kan vi nå ut till ännu fler, inte minst volontärer som är avgörande för vårt arbete. Vi är så glada över att få Akademibokhandeln som huvudpartner och ser mycket fram emot det arbete vi kan göra tillsammans, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare Berättarministeriet.

Samarbetet kommer att uppmärksammas med en utställning i Akademibokhandelns butik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Från den 20 september och två veckor framåt kan kunder och nyfikna besöka en ”pop up-Alien store” och ta del av pedagogiska material som Berättarministeriet använder i sina utbildningscenter.

ANNONS

Mer om Berättarministeriet

Berättarministeriet driver utbildningscenter i Husby och Hagsätra i Stockholm samt i Gamlestaden i Göteborg. Alla grundskolor i Berättarministeriets upptagningsområden erbjuds kostnadsfria skolprogram som lockar eleverna, oavsett kunskapsnivå, att erövra det skrivna ordet. Programmen utgår ifrån läroplanen och är utvecklade i dialog med lärarna för att möta deras specifika pedagogiska förutsättningar och utmaningar. Programmen är progressionsbaserade och verkar som ett ämnesövergripande stöd för lärare och deras arbetslag. Samtliga skolprogram tar sin början i Berättarministeriets utbildningscenter där skolklasserna välkomnas av medarbetare och volontärer.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …