"Det är absolut vår ambition att vi ska hitta fler nya sätt att berätta de här historierna, vill vi synas där barnen är i dag, säger Johan Palmberg som är Astrid Lindgrens barnbarnsbarn och jobbar med rättigheter på Astrid Lindgren AB. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Fler Astrid Lindgren-verk ska bli film och tv i framtiden

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Filmatiseringen av ”Bröderna Lejonhjärta” har varit av-och-på sedan 2012. Men det är inte dött.
Det är ett jätteviktigt projekt för familjen Lindgren, säger Cilla Nergårdh, vd på Astrid Lindgren AB.

Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump och den redan omdebatterade nyversionen av ”Vi på Saltkråkan” är de senaste i raden av Astrid Lindgren-historier som ska få nytt filmiskt liv.


ANNONS


Och fler ska det bli. Bolaget Astrid Lindgren AB förvaltar alla rättigheter till författarens verk och de har blivit mer aktiva i sin ambition att tillgängliggöra dessa, inte minst på plattformar där dagens barn befinner sig.

– Vi har sedan länge sagt att film och tv är superviktiga verktyg för oss. Det som är nytt nu är att vi inte bara sitter och väntar på förslag utan att vi aktivt söker upp de som vi tror kan göra något bra, säger Cilla Nergårdh, vd på Astrid Lindgren AB.

TT: Vad beror det på?
– Det är jobbigt att bara vara responsiv, då måste man bedöma vid varje förfrågan ”är det här en bra partner eller finns det någon annan”. Det stimulerar inte ett eget tänkande. Nu ser vi över alla olika rättigheter och tänker ”för vilken publik, för vilket språk, vilket format” och vänder oss till dem som vi tror är väldigt duktiga.

”Saltkråkan”-debatt

Reaktionerna på nya versioner av älskade klassiker blir dock inte alltid positiva. En livlig debatt utbröt när SVT i våras offentliggjorde att en ny version av ”Vi på Saltkråkan” skulle spelas in.

ANNONS

– Det är ju alltid konstigt när folk blir arga över något som de inte vet vad det är än, säger Johan Palmberg, som är Astrid Lindgrens barnbarnsbarn och även jobbar med rättigheter på Astrid Lindgren AB.

Cilla Nergårdh fyller i:

– Jag tyckte att tonläget var lite förvånande faktiskt. Att det var så starka känslor bara över själva faktumet att serien ska göras på nytt.

Segdragen Lejonhjärta

Nya versioner, oavsett plattform, innebär att innehållet i originalberättelserna görs om för en modern publik. Men exakt hur det ska gå till får bedömas från verk till verk.

– Det är en svår fråga som vi pratar om hela tiden på kontoret. Det handlar i slutändan om vad som är kärnan i respektive historia och vad som eventuellt går att göra om utan att ändra på det, säger Johan Palmberg.

TT: Hur ser ni på den segdragna filmatiseringen av ”Bröderna Lejonhjärta”?
– För oss är det ett jätteviktigt projekt och för familjen Lindgren. Så det är definitivt inte begravt. Men det har gått så lång tid att vi är inne i en nystartssituation, som jag inte har något att säga om just nu, säger Cilla Nergårdh.

TT: Är Tomas Alfredson fortfarande inkopplad som regissör?
– Det vet vi inte än. Det är nog bäst att inte säga mer.


ANNONS


TT har varit i kontakt med Tomas Alfredson som hänvisar till Cilla Nergårdh.

Text: Miranda Sigander/TT

Fakta: Filmatiseringar på gång

  • ”Ronja”. Tv-serie med manus av Hans Rosenfeldt, som ska visas på Viaplay 2023.
  • ”Pippi Långstrump”. Ett samarbete mellan ”Paddington”-producenterna Studiocanal och Heyday Films. Är på manusstadiet.
  • ”Vi på Saltkråkan”. Görs av SVT och ska utspelas på 2020-talet.
  • ”Bröderna Lejonhjärta”. Regissören Tomas Alfredson offentliggjorde redan 2012 att han ville filmatisera historien med ett manus av John Ajvide Lindqvist. 2014 kom beskedet att filmen lades på is men projektet är inte dött.
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …