Hans Rosenfeldt skriver manus till Ronja Rövardotter som tv-serie exklusivt på Viaplay

Illustration: Carl-Johan Listherby.

Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter ska filmatiseras igen. Denna gång som en ”familjefantasyserie”, skriven av Hans Rosenfeldt och regisserad av Lisa James Larsson. Viaplay Original-serien får exklusiv premiär 2023.

– Ronjas självförtroende och komplexitet gör henne till en av mina absoluta favoritkaraktärer. Den här klassiska berättelsen om en stark och självständig flicka har alltid varit före sin tid, och de underliggande temana om vänskap, närhet till naturen och ifrågasättande av sina egna fördomar är så relevanta idag. Det är ett sant privilegium att arbeta med det här kreativa teamet av högsta klass för att ta ”Ronja” till Viaplay-tittare runtom i hela världen. Det här projektet visar hur fort våra ambitioner växer. Det blir inte större än så här att för en nordisk storyteller som NENT Group få möjlighet att arbeta med en av Astrid Lindgrens berättelser, säger Filippa Wallestam, Chief Content Officer på NENT Group.

”Ronja” har exklusiv premiär på NENT Groups streamingtjänst Viaplay från och med 2023 med 12 avsnitt fördelade över två säsonger och ska ”utgöra en milstolpe i etablerandet av NENT Groups position som den ledande producenten av nordiskt innehåll av yppersta klass för en lokal och internationell publik”. Det utlovas ”banbrytande visuella effekter”.

Det är inte första filmatiseringen för Ronja Rövardotter (vi minns alla filmen från 1984 som regisserades av Tage Danielsson som även blev en tv-serie). Inte heller för Astrid Lindgren vars mer än 75 böcker har översatts till över 100 språk och sålts i fler än 165 miljoner exemplar, samt har producerats som fler än 70 långfilmer och TV-produktioner.

– För Astrid Lindgren Aktiebolag är den konstnärliga kvaliteten alltid det viktigaste. Liksom Astrid Lindgren gjorde på sin tid, strävar vi alltid efter att arbeta med de bästa kreatörerna. Vi har arbetat nära det kreativa teamet och vi känner oss helt trygga med att den nya versionen av ”Ronja Rövardotter” kommer att leva upp till våra höga ambitioner, säger Cilla Nergårdh, VD, Astrid Lindgren AB.

Rollbesättningen för ”Ronja” pågår. Den svenskspråkiga serien är exekutivproducerad av Sara Askelöf för NENT Group, med Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn (”Björnstad”) som producenter för Filmlance International.

– Vi har vuxit upp med Ronja, precis som så många andra, och vi är väldigt stolta och hedrade över det här stora uppdraget. Berättelsen om Ronja är en tidlös historia om kampen för att hitta sin egen plats i världen, att gå sin egen väg och att vara sin egen person. Allt detta i en värld som är komplicerad, farlig men samtidigt underbar och magisk. Med NENT Groups enorma stöd vill vi producera en serie som är ett episkt och spännande äventyr, samt en hyllning till naturen, för hela familjen, säger de båda producenterna i en kommentar.

Nordic Entertainment Group planerar att släppa minst 50 Viaplay Originals under 2021. Nyligen hade bland annat serien Två systrar baserad på trilogin med samma namn av Amanda Schulman och Hannah Widell som inleddes med Försoningen (2015). Streamingtjänsten Viaplay finns i varje nordiskt land, i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Viaplay lanseras i USA under 2021 och i Nederländerna under 2022, med lansering i ytterligare marknader till slutet av 2023.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL