Illustration: Carl-Johan Listherby.

Hans Rosenfeldt skriver manus till Ronja Rövardotter som tv-serie exklusivt på Viaplay

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter ska filmatiseras igen. Denna gång som en ”familjefantasyserie”, skriven av Hans Rosenfeldt och regisserad av Lisa James Larsson. Viaplay Original-serien får exklusiv premiär 2023.

– Ronjas självförtroende och komplexitet gör henne till en av mina absoluta favoritkaraktärer. Den här klassiska berättelsen om en stark och självständig flicka har alltid varit före sin tid, och de underliggande temana om vänskap, närhet till naturen och ifrågasättande av sina egna fördomar är så relevanta idag. Det är ett sant privilegium att arbeta med det här kreativa teamet av högsta klass för att ta ”Ronja” till Viaplay-tittare runtom i hela världen. Det här projektet visar hur fort våra ambitioner växer. Det blir inte större än så här att för en nordisk storyteller som NENT Group få möjlighet att arbeta med en av Astrid Lindgrens berättelser, säger Filippa Wallestam, Chief Content Officer på NENT Group.


ANNONS


”Ronja” har exklusiv premiär på NENT Groups streamingtjänst Viaplay från och med 2023 med 12 avsnitt fördelade över två säsonger och ska ”utgöra en milstolpe i etablerandet av NENT Groups position som den ledande producenten av nordiskt innehåll av yppersta klass för en lokal och internationell publik”. Det utlovas ”banbrytande visuella effekter”.

Det är inte första filmatiseringen för Ronja Rövardotter (vi minns alla filmen från 1984 som regisserades av Tage Danielsson som även blev en tv-serie). Inte heller för Astrid Lindgren vars mer än 75 böcker har översatts till över 100 språk och sålts i fler än 165 miljoner exemplar, samt har producerats som fler än 70 långfilmer och TV-produktioner.

ANNONS

– För Astrid Lindgren Aktiebolag är den konstnärliga kvaliteten alltid det viktigaste. Liksom Astrid Lindgren gjorde på sin tid, strävar vi alltid efter att arbeta med de bästa kreatörerna. Vi har arbetat nära det kreativa teamet och vi känner oss helt trygga med att den nya versionen av ”Ronja Rövardotter” kommer att leva upp till våra höga ambitioner, säger Cilla Nergårdh, VD, Astrid Lindgren AB.

Rollbesättningen för ”Ronja” pågår. Den svenskspråkiga serien är exekutivproducerad av Sara Askelöf för NENT Group, med Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn (”Björnstad”) som producenter för Filmlance International.

– Vi har vuxit upp med Ronja, precis som så många andra, och vi är väldigt stolta och hedrade över det här stora uppdraget. Berättelsen om Ronja är en tidlös historia om kampen för att hitta sin egen plats i världen, att gå sin egen väg och att vara sin egen person. Allt detta i en värld som är komplicerad, farlig men samtidigt underbar och magisk. Med NENT Groups enorma stöd vill vi producera en serie som är ett episkt och spännande äventyr, samt en hyllning till naturen, för hela familjen, säger de båda producenterna i en kommentar.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Nordic Entertainment Group planerar att släppa minst 50 Viaplay Originals under 2021. Nyligen hade bland annat serien Två systrar baserad på trilogin med samma namn av Amanda Schulman och Hannah Widell som inleddes med Försoningen (2015). Streamingtjänsten Viaplay finns i varje nordiskt land, i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Viaplay lanseras i USA under 2021 och i Nederländerna under 2022, med lansering i ytterligare marknader till slutet av 2023.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »