Söndagstuggare: Gabriel Francke Rodau skrev inte boken om penningtvätt som många frågade om

Gabriel Francke Rodau. Foto: John Guthed Photography

Hösten 2019 fick han sparken från toppjobbet på en av Sveriges största banker. Och i kölvattnet av krisen fick han ofta frågan om han skulle dela med sig av sina erfarenheter i en bok. Men boken som han till slut skrev blev en kärlekshistoria långt ifrån bankens värld.

Ibland tänker jag tillbaka till den plats där det på något sätt började. I bankens entré. Jag sitter på en stol. Jag har bestämt mig för att sitta med båda fötterna fast förankrade i stengolvet. Jag ska intervjuas av SVT:s Uppdrag granskning. Om penningtvätt. Så mycket vet jag. Men det som sedan följer hade jag i min vildaste fantasi inte kunnat föreställa mig. Intervjun ska komma att användas i flera avsnitt av Uppdrag granskning. Men innan det sista avsnittet med mig sänds nästan ett år senare har jag redan fått lämna banken.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Ska du skriva en bok? Det var en av de vanligaste frågorna jag fick efter att jag fick sparken. En bok om penningtvätt. En bok om hur jag och kollegor som jag uppskattade fick sparken. En bok om hur det är att arbeta dygnets alla timmar mot ett mål som ter sig alltmer avlägset. Det lockar mig inte. Varför skulle jag vilja vara Mr Penningtvätt? Den rollen överlåter jag till någon annan.

Men sedan var det en annan sak. Den där berättelsen. Den som legat i byrålådan i sju år. Om jag inte skrev den nu skulle jag aldrig göra det. Så tänkte jag. Men så blev det ändå inte av. Men så plötsligt fick jag frågan från en familjevän som undrade hur det gick med Boken. Boken med stort B. Kärlekshistorien. Hon erbjuder mig skrivarsällskap. Det är bara att börja säger hon. Så jag gör just det. Börjar skriva. Ord sätts till ord. Meningar till meningar. Och ju mer jag skriver, desto längre bort kommer jag från det gamla. Banken. Teveprogrammet. Avskedet.

Det är kontrasten som skapar dynamiken. Så tänker jag. Kontrasten mellan det andra livet där fakta är basen för allt. Och författandet. Där det står mig fritt att skapa de karaktärer och historier jag vill. Det finns en spänning däremellan. Den driver mig framåt märker jag. Utmanar mig.

Att skriva har jag arbetat med hela mitt vuxna liv. Det skrivna ordet. Men i Leons bok kan jag fly in i en annan värld. En egen värld. För mig är litteraturen just det. En egen värld. Och att få bidra till den världen är något av det finaste man kan göra.

Om jag kommer att skriva en bok om bank i framtiden? Om penningtvätt? Nej. En till kärlekshistoria? Det är inte uteslutet.

Om gästbloggaren

Gabriel Francke Rodau är född 1979 och har en bakgrund inom svenskt näringsliv där han under femton års tid har arbetat med det skrivna ordet. Först som kommunikationsrådgivare och senare som kommunikationschef på en av Sveriges största banker. Gabriel Francke Rodau är född och uppvuxen i Stockholm, där han idag bor med fru och två barn. Han debuterar som författare i augusti 2021 med romanen Leons bok.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.