Även antikvariatens näthandel har gått framåt under pandemin. Arkivbild: Karin Wesslén / TT.

Böcker som tidigare var ”hyllvärmare” säljer på antikvariat

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Internetbokhandeln har rapporterat om kraftigt ökad bokförsäljning under pandemin och även för många antikvariat har försäljningssiffrorna stigit ordentligt. På Gävle Antikvariat är det också en ny typ av böcker som säljer.

Vissa antikvariat har ökat försäljningen med så mycket som 60 procent, enligt den enkät som Svenska Antikvariatföreningen gjorde tidigare i år.

– Folk har haft tid och suttit och trålat på nätet för att hitta det man vill ha, säger Lorenz B Hatt, vice ordförande i föreningen.

Conny Persson, som driver Gävle Antikvariat, berättar för Sveriges Radio P4 att han ser en tydlig skillnad mellan försäljningen före och under pandemin. I början av pandemin märkte han en ordentlig ökning av sin nätförsäljning och den har hållit sig. Samtidigt var det andra böcker än tidigare som började sälja.

– Det är mycket filosofi och psykologi som har gått, och samlade verk av olika författare. Jag har sålt jättemycket av ”Svenska sagor” till exempel, ett samlingsverk i åtta band som jag väl sålt fyra stycken av. Jag blev väldigt förvånad, säger han till P4 och berättar att de stått i hyllorna i kanske 20 år.

– ”Hyllvärmare” som vi kallar dem.

Även böcker om exempelvis släktforskning och hantverk – intressen som gått framåt under pandemin – säljer nu bra.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL