Böcker som tidigare var ”hyllvärmare” säljer på antikvariat

Även antikvariatens näthandel har gått framåt under pandemin. Arkivbild: Karin Wesslén / TT.

Internetbokhandeln har rapporterat om kraftigt ökad bokförsäljning under pandemin och även för många antikvariat har försäljningssiffrorna stigit ordentligt. På Gävle Antikvariat är det också en ny typ av böcker som säljer.

Vissa antikvariat har ökat försäljningen med så mycket som 60 procent, enligt den enkät som Svenska Antikvariatföreningen gjorde tidigare i år.

– Folk har haft tid och suttit och trålat på nätet för att hitta det man vill ha, säger Lorenz B Hatt, vice ordförande i föreningen.

Conny Persson, som driver Gävle Antikvariat, berättar för Sveriges Radio P4 att han ser en tydlig skillnad mellan försäljningen före och under pandemin. I början av pandemin märkte han en ordentlig ökning av sin nätförsäljning och den har hållit sig. Samtidigt var det andra böcker än tidigare som började sälja.

– Det är mycket filosofi och psykologi som har gått, och samlade verk av olika författare. Jag har sålt jättemycket av ”Svenska sagor” till exempel, ett samlingsverk i åtta band som jag väl sålt fyra stycken av. Jag blev väldigt förvånad, säger han till P4 och berättar att de stått i hyllorna i kanske 20 år.

– ”Hyllvärmare” som vi kallar dem.

Även böcker om exempelvis släktforskning och hantverk – intressen som gått framåt under pandemin – säljer nu bra.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL