Camilla Läckberg och Henrik Fexeus har skrivit boken "Box", där de lyfter fram kantiga människor som försöker passa in. "Hade vi varit de superpopulära i skolan med ett entourage av människor runt omkring oss hade vi aldrig kunnat skriva den här boken", säger Camilla Läckberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Camilla Läckbergs och Henrik Fexeus första bok ”Box” släpps snart

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En ny udda duo gör sitt intåg på deckarscenen i Camilla Läckbergs och Henrik Fexeus ”Box”. Där löser en mentalist spektakulära mord tillsammans med polisen. Det är tänkt som underhållning – och ett försvar för kantiga existenser.

Varken mentalisten Henrik Fexeus eller deckardrottningen Camilla Läckberg har för vana att skriva tillsammans med andra. Men de är vänner och på Camilla Läckbergs lantställe tog tanken på en gemensam bok form. Två år senare lanserar de nu Box och pratar om ett ovanligt friktionsfritt samarbete.


ANNONS


– Det är så häftigt att vi kombinerar det vi är bäst på. Jag kan ju deckarhantverket, det har jag i mitt dna vid det här laget, säger Camilla Läckberg och pratar entusiastiskt om vännens ”spjutspetskompetens”.

De kallar det på skämt ”intelligent crime”, eller ”Da Vinci-koden möter deckargenren”. Boken handlar om mentalisten Vincent, som blir indragen i en polisutredning efter att ett mord har begåtts, med rekvisita från en magiföreställning. Vincent börjar samarbeta med Mina, en kantig polis med kraftig bakterieskräck.

Studerade mänskligt beteende

Medan Camilla Läckberg är en hyperproduktiv deckarförfattare som älskat genren sedan 7-årsålderns läsning av Agatha Christie är Henrik Fexeus novis på området – men med en förkärlek för Sherlock Holmes. Han har länge velat gestalta en mentalist, eftersom han själv betecknar sig som det.

Mentalism är en underhållningsform där man använder psykologi, rackarspel och trolleri, för att skapa illusionen av att någon har ett sjätte sinne.

ANNONS

– Till skillnad från andra mentalister i populärkulturen är Vincent föreläsare och framför allt en underhållare. Så han känner sig inte alls kompetent att hjälpa polisen, säger Henrik Fexeus.

Fexeus har själv utfört utbildningar i samarbete med polisen. Och trots att de har försökt vrida upp Vincents märkliga sidor känner han igen sig i det mesta. Kanske är Vincent dock ännu mer socialt märklig, funderar Henrik Fexeus.

– Det är gulligt att du tror det, säger Camilla Läckberg och duon skrattar.

Henrik Fexeus har ända sedan sju års ålder haft två parallella intressen: illusioner, magi och trolleri. Men han var också mobbad i skolan – mycket på grund av sitt intresse. Det födde en undran kring varför folk gör som de gör.

– Varför slår folk på mig? Varför funkar inte jag som de andra när vi ska leka, det blir inte bra när jag är med. Så jag tillbringade 20 år med att studera mänskligt beteende, utan att inse att det var det jag gjorde. För att hitta något sätt att passa in, säger han.

Fick obduktionskit

Som ett sätt att kontrollera sin värld är Vincent i boken besatt av siffror. Även författarduon gillar siffervärlden och att ”försvinna ner i kaninhålet” på nätet, så boken är full av mattenötter, origamivikningar, tyska svärd och koder.

– Det är få som förstår att om man vill få i gång Camilla ordentligt ska man mejla om en obskyr japansk upptäckt om Rubiks kub-ekvationen, säger Henrik Fexeus, som nyligen gav henne ett obduktionskit i födelsedagspresent, komplett med riktiga bensågar och skalpeller.


ANNONS


– Få andra skulle förstå hur glad jag blir av ett sådant, säger Camilla Läckberg.

Hon tycker att tonvikten på gåtor och koder tillför något nytt till deckargenren. Men hon leker också med klichéer av svårmodiga män och komplicerade mord.

– Hur man förhåller sig till reglerna när man skriver deckare är som med etikettsregler: när man kan dem, det är då man kan bryta mot dem, säger hon.

Kärlek till det kantiga

Henrik Fexeus undrade visserligen om de måste ha med ett mord – vilket Camilla Läckberg tyckte var ”världens dummaste fråga”. Morden blev dessutom både blodiga och detaljerat beskrivna. Var inte duon rädd för våldsfrosseri?

– Jag har alltid sagt att det inte handlar om ett egenvärde att det ska vara bestialiskt och grisigt. Men med vissa mördare och berättelser kräver historien det, säger Camilla Läckberg.

Deras utgångspunkt är att underhålla. Samtidigt ser de i efterhand att boken har ett tema: den är skriven med kärlek till de udda människor som har svårt att höra till. Fexeus och Läckberg har båda sådana erfarenheter.

– Jag kände aldrig under uppväxten att jag hade en självklarhet i gänget. Jag var inte mobbad men jag var den med pottfrisyr, tjocka colabotten-glasögon och tandställning som sade ”får jag vara med”. Så det finns en kärlek till de kantiga människorna som kämpar för en plats i tillvaron, säger Camilla Läckberg.

Text: Elin Swedenmark/TT

Ny bok av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

Box

Box

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-07
  • ISBN: 9789137158921
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Läckberg och Fexeus

Aktuella: Med deckaren ”Box”, den första i en planerad trilogi. Boken är såld till 32 språk inklusive Sverige och kommer att säljas i över 60 länder. Duon medverkar också på Bokmässan med seminariet ”Par i brott: att skriva tillsammans”.

Namn: Camilla Läckberg

Född: 1974

Familj: Maken Simon, barnen Wille, 19, Meja, 17, Charlie 12 och Polly 5.

Bor: På Söder, i Stockholm.

Planer: ”Vi ska ut och resa. Nu börjar länderna trilla in så nu ska vi ut och marknadsföra boken. Jag ska börja skriva nästa Fjällbackabok i höst också. Och så kommer ett realityprogram i höst och lite annat.”

Om sina många projekt: ”Om jag bara skulle skriva böcker skulle jag bli uttråkad. Jag är ganska rastlös av mig och uttråkad om jag bara sitter fast i min comfort zone. Och med bokskrivandet är det så att även om det alltid är utmanande och mycket jobb så är det något jag är väldigt bekväm i. Det som gör att jag upprätthåller entusiasmen, utvecklas och blir en bättre skribent är att jag gör saker som jag inte kan. Därav alla andra projekt. De sakerna håller mig på alerten.”

Namn: Henrik Fexeus

Född: 1971

Familj: Frun Linda, barnen Sebastian, 20, Nemo, 18, och Milo, 9.

Bor: Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Planer: ”Jag har premiär på en ny mentalistshow i december som jag ska turnera med nästa år. Och så ska vi skriva nästa bok i serien”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …