Denna artikel sponsras av författare/förlag

Livets stora frågor stöts och blöts i Lennart Koskinens tjugonde bok

Lennart Koskinen, präst och författare. Foto: ?

I romanen I samma båt låter etikforskaren och prästen Lennart Koskinen tre fiktiva personer mötas under en seglats och diskutera sorg, andlighet och livets mening.

Prästen Lennart Koskinen fick under våren 2020 många förfrågningar om sorgbearbetning. Han samtalade med många som hade förlorat en anhörig i covid-19, och hade en hel del tankar kring hur man kan bearbeta sorgen. Så under den påtvingade isoleringen under pandemin började han skriva på en bok. 

– Sorgbearbetning var själva ingången. Men för att det inte skulle bli för ledsamt byggde jag in de här frågorna i en mer dramatisk seglingsberättelse – jag har huvudet fullt av segling och alla de människor jag har seglat med, berättar Lennart.

I I samma båt möts tre barndomsvänner: en präst, en katolsk psykiater och en ateistisk tekniker. Prästen är berättaren och boken är skriven i jagform, men Lennart poängterar att boken inte handlar om honom själv.

Karaktärerna har alla drabbats av att deras livspartner har avlidit i covid-19. Deras gemensamma intresse är segling, och de erbjuds att segla en klassisk segelbåt till Island. För dem blir det en möjlighet att bearbeta sin sorg, återupptäcka sin gamla vänskap och med varandra dela sina tankar om just de livsfrågor vi alla ställer oss ibland, och särskilt när livet krisar och känns tomt.

– Boken kan alltså läsas på många plan: som en spännande seglingsberättelse med valar och vulkaner, som en process av sorgbearbetning och som en fördjupning i olika sätt att närma sig livets stora frågor. Gärna alla tre på en gång.

Frågorna som dyker upp under seglatsens gång handlar bland annat om död och förlust. Vad som händer efter döden, eller inte händer. Hur vi hanterar livet och mitt i sorgen hittar en väg vidare. Etiska frågor om gott och ont och vad som gör livet värt att leva. Även religion, andlighet och synen på gud spelar en central roll.

– Karaktärerna representerar olika sätt att förhålla sig till andlighet. Jag låter de tre personerna slakta gubben på molnet, den jultomteliknande gudsbilden som på något sätt lever kvar och är ett hinder för äkta andlighet, säger Lennart.

Syftet med boken är att väcka tankar och få läsaren att tänka själv, komma med egna frågor och egna svar. Lennart ser flera olika målgrupper men som ofta sammanfaller: seglare, de som sörjer och existentiellt filosofiskt intresserade.

I samma båt

I samma båt

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-06
  • ISBN: 9789189335516

Själv har Lennart seglat i hela sitt liv. Han berättar om en minnesvärd ensamsegling till Spetsbergen och ända upp till den yttersta iskanten. Han var ute fem månader och seglade från Stockholm runt Sverige och hela Norge via Björnön till Svalbard. Under en storm vräktes han överbord av en jättevåg och blev hängande i sin säkerhetslina i det iskalla vattnet tio meter bakom båten. 

– Var övertygad om att jag skulle drunkna eller först frysa ihjäl, men lyckades med mina sista krafter sega mig fram till stegen på aktern och med hjälp av en annan våg så småningom kravla tillbaka ombord. Sedan dess har jag ofta känt att jag har levt på övertid och tar emot varje ny dag med särskild glädje. Det har också påverkat både min yrkesverksamhet och mitt skrivande. Jag har fått så mycket och vill liksom ge tillbaka det jag kan.

Hur tänker du kring sambandet mellan segling och existentiella frågor?
– Det är väldigt påtagligt. Alla riktiga seglare – och jag känner många – funderar mycket på de frågorna. Havet ligger under ytan, det är en metafor för vårt undermedvetna. Därifrån kan det dyka upp frågor och vidunder och allt möjligt från djupet. Särskilt ensamseglare har ofta djupgående filosofiska tankar.

I grunden är Lennart etikforskare, och han har skrivit ett flertal faktaböcker om etik och livsåskådningsfrågor. Bland annat Svenska värderingar (Santérus förlag, 2020). I samma båt är hans tjugonde bok, men det är den första mer berättande. 

– Jag har aldrig använt den berättande formen tidigare. Böcker som Binas historia av Maja Lunde och Ålevangeliet av Patrik Svensson har inspirerat mig när det gäller att hitta en form för vad jag ville göra. Det har varit spännande att skriva på det här viset, säger Lennart, som även nämner Platon och Kirkegaard som stora litterära förebilder.

Vad har det betytt för dig att skriva den här boken?
– Det var en slags bearbetning, och det var roligt att gräva fram gamla minnen och titta i gamla loggböcker. Jag har jobbat många år vid akademin, och det är en utmaning att skriva som en icke-akademiker och formulera de stora frågorna på ett pedagogiskt sätt. Men jag har testat berättelsen på mina barnbarn i 20-årsåldern, och de gillar den.

Lennart har varit radiopräst och är van vid att arbeta med sin röst, så när ljudboken skulle produceras bestämde han sig för att läsa in den själv. 

– Många har hört mig på radion och jag tyckte det var trevligt att läsa in boken själv, det blir mer personligt. Men det var svårare än jag hade trott, säger Lennart.

Om författaren

Lennart Koskinen bor i Nacka utanför Stockholm. Han är gift med en läkare och har tre egna barn och tre bonusdöttrar samt elva barnbarn. Fungerar ofta som bollplank åt beslutsfattare som tampas med svåra frågor, men har också en del begravningar, dop och vigslar vid sidan av författarskapet. Under åtta år var han biskop för Visby stift och Svenska kyrkans alla utlandsförsamlingar (SKUT). Han har också varit sjömanspräst i Sydamerika. 

I samma båt

I samma båt
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor175
Vikt0
Utgiven2021-05-06
SABHc
ISBN 9789189335516
Ingenstans blir de stora livsfrågorna så levande som just på havet. Under ytan öppnar sig inte bara havsdjupen, utan också våra egna tankar. Livets mening och döden, jordens framtid, andlighet och frågor om en eventuell Gud, tvivel, nyfikenhet och nya insikter. Tre gamla klasskamrater som alla har mist sin livspartner i covid 19 förs samman under en dramatisk segling till Island. Samtalen, vänskapen och de gemensamma upplevelserna hjälper dem att gradvis bearbeta sin sorg. Ateisten, prästen och psykiatern sitter bokstavligen i samma båt.De är oense om mycket, men deras samtal inspirerar läsaren att tänka själv om frågor som ofta inte har några färdiga svar, men som kanske ändå behöver ställas av oss alla. Författaren, etikforskaren och seniorbiskopen Lennart Koskinen är välkänd radiopratare och samhällsdebattör, men har också seglat på alla större hav, både ensam och med olika besättningar.Samtalen ombord, liksom vad som kan hända på havet, utgör stommentill denna tankeväckande och stundom dramatiska berättelse.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se