Nils Funcke: JK:s åtal mot Wallin problematiskt

Cissi Wallin
Cissi Wallin utanför rättegångssalen i i Stockholms tingsrätt, där hon dömdes för grovt förtal. Arkivbild: Fredrik Persson/TT.

Justitiekansler (JK) Mari Heidenborgs beslut att åtala debattören och skribenten Cissi Wallin för grovt förtal i samband med hennes nya bok är problematiskt, skriver yttrande- och tryckfrihetsexperten Nils Funcke i SvD Debatt.

JK har sagt att anledningen till åtalet delvis baserats på att Wallin i boken åter spridit samma anklagelser mot en känd journalist som hon tidigare dömts för förtal för.

Men domen mot Wallin har överklagats till hovrätten och därmed inte vunnit laga kraft än.

”Att JK uttrycker en mycket bestämd uppfattning i skuldfrågan och därmed blandar sig i en pågående brottmålsprocess framstår som förvånande och olämpligt.”, skriver Funcke.

Det är JK:s uppgift att pröva och väga yttrandefrihetsintressen självständigt mot motstående intressen, till exempel skyddet mot förtal.

Men vilka yttrandefrihetsrättsliga överväganden som gjorts i stämningsansökan mot Wallin framgår inte, enligt Funcke. Därför tycker han att JK bör dra tillbaka sin stämningsansökan.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL