Denna artikel sponsras av författare/förlag

Jocke Hartzell skriver om frihetslängtan och vuxenblivande kring millennieskiftet

Jocke Hartzell. Foto: Simon Berg

I romanen Kosmopoliten har en gammal sjökapten satt ihop en gåta för sin arvtagare i form av sju nycklar på olika platser i världen.

En ung fattig student får till sin stora förvåning reda på ett stort väntande arv, men det finns en hake. För att få arvet krävs att han fullföljer ett uppdrag. Det är premissen för Jocke Hartzells debutroman Kosmopoliten.

– Jonas är en ganska typisk generation X-figur. En nybliven 20-åring som söker efter en riktning i livet, som inte riktigt vet vart han är på väg. Han har alla förutsättningar men saknar ett tydligt kall eller idé om vad han vill göra i livet. Han får utlopp för det genom att hänga på krogar och har ett omfattande socialt liv, men det blir aldrig riktigt så romantiskt som det ser ut utifrån. Han letar efter en riktning helt enkelt, berättar Jocke Hartzell.

Men så ger sig en avliden släkting till känna, genom sitt testamente. Gösta, gammal sjökapten och känd för att ha varit en retfull person som gillade att ha mycket upptåg för sig, har utformat sitt testamente genom att låta tillverka ett skrin. Däri finns handlingarna till arvet, en fastighet på Nybrogatan som han kom över genom att hjälpa en judisk vän fly från kriget. I skrinet finns sju nyckelhål, och för att kunna öppna det behöver Jonas hitta alla nycklar.

– För att arvet ska bli hans måste han kunna öppna skrinet. Nycklarna har Gösta placerat ut hos vänner i olika delar av världen, så på det viset får Gösta Jonas att åka över hela världen. Det blir det bärande temat för resorna, för att en resa ska vara avslutad måste han ha med sig nyckeln därifrån.

Jocke kommer själv från en gammal sjöfararsläkt och har hört många historier genom åren. 

– Ända sedan 1700-talet fram till min farbror har någon i släkten varit till sjöss. Därför var det en naturlig värld för mig att skriva om, och dessutom är det en typ av livsstil där det går att hitta många roliga anekdoter. Min farfar hette faktiskt Gösta, men i övrigt finns inga likheter mellan karaktären och någon verklig person.

Kosmopoliten

Kosmopoliten

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-18
  • ISBN: 9789189261617

Dessutom har författaren själv bott och arbetat på alla platser som skildras i boken, som bland annat Nice, Singapore, London, New York och Paris.

– Jag har valt platserna utifrån att jag känner dem väl, för att kunna göra bra miljöbeskrivningar och beskriva kulturen. Tanken är att läsaren ska få en känsla av att befinna sig på de här platserna, säger han.

Jonas och Gösta delar en längtan efter frihet, och samtidigt finns något slags friktionspunkt mellan den unga mannens idé om vad frihet är och den äldre mannens perspektiv på frihet. 

– Jonas tänker ”Får jag bara arvet kan jag göra vad jag vill”, medan Gösta vill visa honom att den friheten också har ett pris och att det inte nödvändigtvis är de enkla svaren man ska leta efter.

I grund och botten är det en lättsam historia med många anekdoter och underhållande händelser, men samtidigt finns det en botten i någon form av livsödesbeskrivning.

– Igenkänningsfaktorn för de kulturella referenserna är nog störst för dem som var i 20-årsåldern runt millennieskiftet. Men det är inte den bärande idén, det här är tänkt att vara en tillgänglig och allmängiltig historia.

Bokens tillkomst var en lång process, men det började egentligen inte med tanken att det skulle bli en bok. Först var det helt enkelt ett sätt att få utlopp för den egna kreativiteten som hade avstannat något på senare år. För några år sedan började Jocke skriva reportage och krönikor om ämnen som intresserade honom, framförallt kläder och skrädderi. 

– Jag tyckte det var väldigt roligt, så jag funderade på hur jag skulle kunna ta det vidare och började skriva på en historia som till slut tog form som en hel roman. Det har varit en otroligt spännande process, säger Jocke.

Om författaren 

Jocke Hartzell är bosatt i Nockeby utanför Stockholm med sin familj. Han har tillbringat 15 år av sin karriär i finansbranschen och arbetar numera med flera välkända svenska konsumentvarumärken. Han har varit skribent och krönikör i herrmodemagasinet Plaza Uomo sedan 2017 och debuterade med romanen Kosmopoliten på Lava Förlag 2021.

Kosmopoliten

Kosmopoliten
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreUtländska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor214
Vikt0
Utgiven2021-05-18
ISBN 9789189261617
Vad skulle du göra om du som nyutflyttad och fattig student plötsligt fick reda på att ett stort arv väntar? Jonas har precis lämnat föräldrahemmet och lever studentliv på Stockholms budgetkrogar medan han aktivt skjuter fram tankarna på hur han ska hitta en meningsfull tillvaro som vuxen. En dag blir han kontaktad av en kvinna som informerar honom om ett arv som han aldrig tidigare känt till. Men det finns en hake, för att få tillgång till arvet måste han genomföra ett uppdrag som tar honom runt hela världen. Under några månader reser Jonas till avlägsna platser och möter människor som kommer att förändra hans syn på sin framtid och de val han har möjlighet att göra. Kommer han att lyckas med uppdragen och bli berättigad till det väntande arvet? Och hur kommer sökandet att påverka honom som person? Kosmopoliten är en varm, spännande och humoristisk berättelse om att bli vuxen, om längtan efter frihet och om världar som möts. Den tar oss med från medelklassen i Stockholm runt millennieskiftet till en internationell och välbärgad överklass som sett en värld i förändring i de stora krigens efterdyningar.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se