Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Lisa Holtti Claesson och Margareta Holtti. Foto: Privat

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

Sorgen och besvikelsen över att inte kunna åka till stugan kanaliserades i ett letande efter möjligheter i fantasins värld, där Margareta och Lisa fann en makalös historia, som visade sig mynna ut i en bok. De organiserade inte skrivandet, gjorde inga överenskommelser i förväg, utan bara lät sig föras med i strömmen av idéer som forsade fram. Vartefter reserestriktionerna förändrades påverkade det berättelsen.

I Nä, nu blommar det eskorteras det äldre paret, Småskärsmaja och Sigge-Bo, på varsin moped av tanterna Pelargonia och Snöfrid, som tillhör nätverket blommigaklänningstanter. Många anhalter görs längs vägen, bland annat på Babelstudion hos Jessika Gedin, som i direktsändning intervjuar författarna Småskärsmaja i studion och dottern Silversnäcka via länk.

– Resan äger rum parallellt i flera dimensioner: en smugglingsfärd på moped med sagans förtecken, hämningslöst hopdiktad, men med vissa nedslag i släkthistorien, sanna eller förfalskade. Det är också en berättelse där existentiella frågor har utrymme, säger författarna. 

Som en underton i en saga, fylld av absurditeter, ljuder en berättelse om hur det är att vara människa. Att försonas med att livet rymmer mycket som inte kan förändras, men måste hanteras. Att vi behöver varandra. Vikten av samhörighet, delaktighet. Behovet av integritet. Att se, värna om och ta emot det goda som räcks en längs vägen. 

– Det är en genreöverskridande bok, snarast en ”barnbok för vuxna” där lekfullhet har stor plats och där berättelsen då och då dyker in till de innersta skikten av tillvaron där vi ibland behöver stanna. Författarskapet präglades mycket av att vi var två som skrev tillsammans. Ingen av oss hade kontroll över vart det bar iväg. Överraskande vändningar och öppningar skapades i berättelsen för att vi triggats av varandras skrivande och fantasi, säger Lisa.

Det gemensamma kreativa projektet förvandlade det skede som annars skulle ha präglats av oro och tristess till en period fylld av skratt.

– En flykt från verkligheten? Eller snarare ett sätt att med lekens och fantasins hjälp mejsla fram en djupare nivå av verkligheten, där teman som medmänsklighet, samhörighet, delaktighet, acceptans och lyhördhet får komma till tals. Den vanliga mor-dotterrelationen trädde i bakgrunden. Att vara två jämbördiga vuxna skrivarkollegor, ge åt och ta emot av varandra i en gemensam process där ett och ett blev mer än två, har fördjupat och berikat vår relation, säger författarna och avslutar:

– Vår förhoppning är att varje läsare ska kunna ta till sig berättelsen på sitt eget sätt – utifrån personlighet, behov och dagsform. Om vi kan bidra till skratt och leenden så är det mycket värt. Om igenkänning och reflektioner kan väckas gläds vi åt det. Vi bidrar gärna med en osannolik och skruvad historia, som både kan roa och väcka till eftertanke.

Om författarna

Margareta Holtti, född 1950, är efter pensioneringen bosatt i Lindesberg i Bergslagen och tillbringar en stor del av den varmare årstiden i fritidshuset på Åland. Hon är speciallärare och leg. psykoterapeut. Under livets gång har hon skrivit krönikor till olika tidningar och publicerat texter och dikter i ett par antologier.  

Lisa Holtti Claesson, född 1975, är uppvuxen i Vasa, på Åland och i Lindesberg. Har som vuxen, med familjen, slagit ner pålarna i den västgötska jorden. Hon arbetar som psykolog på vårdcentral. Skapande med ord och bild ligger henne varmt om hjärtat, både knutet till arbetet och i hennes egen vardag. Nä, nu blommar det är hennes debutbok.

Nä, nu blommar det : berättelsen om ett smugglingsuppdrag

Nä, nu blommar det : berättelsen om ett smugglingsuppdrag
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor143
Vikt0
Utgiven2021-05-01
SABHc
ISBN 9789189261488
Hur ska man ta sig till sin sommarstuga i ett annat land på andra sidan havet mitt under rådande coronapandemi? Med avstamp i de begränsningar som pandemin medfört växer en skruvad historia fram om ett äldre par, som googlat på ”människosmugglare” i hopp om att kunna ta sig till sin sommarstuga. Två mopedburna tanter från nätverket blommigaklänningstanter kommer till undsättning i denna varma, välskrivna och lättsamma saga för vuxna. De problem som uppstår längs vägen hanteras med hjälp av metoder som står till buds i fantasins och sagans värld. Men frågorna är existentiella och allmänmänskliga. Kanske smugglingsfärden i själva verket visar sig vara en resa till en vidgad självkännedom och acceptans, kryddad med den självdis tans som humorn erbjuder? Med ett träffsäkert och målande språk skildrar författarna huvudpersonernas äventyr i denna humoristiska och sagolika berättelse som garanterat får dig att dra på smilbanden - samt tänka till.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se