5 fascinerande faktaböcker för barn – Johan Anderblad tipsar

Johan Anderblad, programledare och författare. Foto: Stefan Tell

Johan Anderblad, programledare, barnboksförfattare och tidigare läsambassadör, tipsar här om fem faktaböcker för nyfikna barn.

Barn-tv-ikonen, barnboksförfattaren och tidigare läsambassadören Johan Anderblad är även känd för sina bilderböcker om Bojan som möter olika fordon. Nu är han aktuell med en helt ny bokserie för barn som handlar om ämnet återvinning. Genom Flugan Flax nyfikna ögon får barnen lära sig om vad som händer med pizzakartongen och glassförpackningen efter att dessa har slängts i en container för papper respektive plast. Böckerna Flax och pizzakartongen och Flax och glasspaketet är illustrerade av Lena Forsman och lämpliga för barn från förskoleklass upp till årskurs 3.

Boktugg bad Johan Anderblad tipsa om fem bra faktaböcker för de yngre läsarna, och här är hans boktips:

Djuren i vattnet av Sarah Sheppard

”Eftersom jag är oerhört fascinerad av vatten och vad som händer under vattenytan, antagligen för att jag egentligen tycker det är läskigt, så är mitt hetaste och blötaste tips faktadrottningen Sarah Sheppards senaste bok. Hon illustrerar och berättar själv och att se de olika vattendjuren i hennes skepnad är ren och skär magi.”

Djuren i vattnet

Djuren i vattnet

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-12
  • ISBN: 9789129726466

Roliga fakta: Fladdermöss av Emmalill Frank

”Som vattenfantast måste jag också få nämna en annan underfundig illustratör, nämligen Emmalill Frank. Med en härlig humor och lätt skruvade karaktärer gjorde hon succé med boken Roliga fakta om hajar. Efter det fortsatte hon med maneter och ugglor och hennes senaste bok handlar om det mytomspunna djuret fladdermus. Upplevs bara i mörker … Brrr … (sa jag att jag är mörkrädd också?).”

Min första faktabok om bilar av Anders Nyberg

”Om vi sen ska landa med båda fötterna på jorden och ta en titt på mina älskade fordon så är ju illustratören Anders Nyberg den okrönte kungen av stora maskiner. Med den underbara pekboken Min första faktabok om bilar visar han hur fordon kan vara både charmiga och nyttiga. Och vill ni ha lite mera skräckupplevelse i faktaböckerna så har han också gjort boken Fantastiska flygplan. (Just det, jag är flygrädd också …)”

Alla tiders Stockholm: En sagolik historia om Sveriges huvudstad av Andreas Sjölander

”Historia är inte mitt starkaste ämne. Därför är det underbart att det finns faktaböcker i historia som är på min nivå. Läs högt för barnen och förkovra dig själv. Så tänkte Andreas Sjölander och skapade en historieserie för barn där han ritar och berättar om olika kungar och drottningar och historiska händelser i Sverige. Böcker som gjordes just för såna som jag. Och barn. Andreas fru Emelie startade förlaget Boksmart och gav ut dem. Böckerna blev en enorm succé med sina lättsamma, humoristiska berättelser och bilder. Den senaste boken, nummer sju i ordningen, handlar om vår huvudstads historia.”

Jordiga fingrar av Karolina Svensk

”Mina kunskaper i odling är ungefär på samma nivå som mina historiekunskaper, därför är mitt sista och grönaste tips Jordiga fingrar. Fullmatad med lagom svåra tips för att uppleva och pyssla i naturen, trädgården eller på balkongen. Här lär man sig att fröodla, bygga insektshotell och får veta lagom mycket om skalbaggar och fjärilar. Perfekt för såna som jag. Och barn. Om man inte har gröna fingrar så kan man i alla fall ha jordiga fingrar.”

Jordiga fingrar

Jordiga fingrar

  • Förlag: Idus Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-17
  • ISBN: 9789176341186
Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL