Johan Anderblad, programledare och författare. Foto: Stefan Tell

5 fascinerande faktaböcker för barn – Johan Anderblad tipsar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Johan Anderblad, programledare, barnboksförfattare och tidigare läsambassadör, tipsar här om fem faktaböcker för nyfikna barn.

Barn-tv-ikonen, barnboksförfattaren och tidigare läsambassadören Johan Anderblad är även känd för sina bilderböcker om Bojan som möter olika fordon. Nu är han aktuell med en helt ny bokserie för barn som handlar om ämnet återvinning. Genom Flugan Flax nyfikna ögon får barnen lära sig om vad som händer med pizzakartongen och glassförpackningen efter att dessa har slängts i en container för papper respektive plast. Böckerna Flax och pizzakartongen och Flax och glasspaketet är illustrerade av Lena Forsman och lämpliga för barn från förskoleklass upp till årskurs 3.

Boktugg bad Johan Anderblad tipsa om fem bra faktaböcker för de yngre läsarna, och här är hans boktips:

Djuren i vattnet av Sarah Sheppard

”Eftersom jag är oerhört fascinerad av vatten och vad som händer under vattenytan, antagligen för att jag egentligen tycker det är läskigt, så är mitt hetaste och blötaste tips faktadrottningen Sarah Sheppards senaste bok. Hon illustrerar och berättar själv och att se de olika vattendjuren i hennes skepnad är ren och skär magi.”

Djuren i vattnet

Djuren i vattnet

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-03-12
 • ISBN: 9789129726466

Roliga fakta: Fladdermöss av Emmalill Frank

”Som vattenfantast måste jag också få nämna en annan underfundig illustratör, nämligen Emmalill Frank. Med en härlig humor och lätt skruvade karaktärer gjorde hon succé med boken Roliga fakta om hajar. Efter det fortsatte hon med maneter och ugglor och hennes senaste bok handlar om det mytomspunna djuret fladdermus. Upplevs bara i mörker … Brrr … (sa jag att jag är mörkrädd också?).”

Roliga fakta - Fladdermöss

Roliga fakta - Fladdermöss

 • Förlag: Beta Pedagog AB
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-02-10
 • ISBN: 9789188871190

Min första faktabok om bilar av Anders Nyberg

”Om vi sen ska landa med båda fötterna på jorden och ta en titt på mina älskade fordon så är ju illustratören Anders Nyberg den okrönte kungen av stora maskiner. Med den underbara pekboken Min första faktabok om bilar visar han hur fordon kan vara både charmiga och nyttiga. Och vill ni ha lite mera skräckupplevelse i faktaböckerna så har han också gjort boken Fantastiska flygplan. (Just det, jag är flygrädd också …)”

Min första faktabok om bilar

Min första faktabok om bilar

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-01-07
 • ISBN: 9789178031009

Alla tiders Stockholm: En sagolik historia om Sveriges huvudstad av Andreas Sjölander

”Historia är inte mitt starkaste ämne. Därför är det underbart att det finns faktaböcker i historia som är på min nivå. Läs högt för barnen och förkovra dig själv. Så tänkte Andreas Sjölander och skapade en historieserie för barn där han ritar och berättar om olika kungar och drottningar och historiska händelser i Sverige. Böcker som gjordes just för såna som jag. Och barn. Andreas fru Emelie startade förlaget Boksmart och gav ut dem. Böckerna blev en enorm succé med sina lättsamma, humoristiska berättelser och bilder. Den senaste boken, nummer sju i ordningen, handlar om vår huvudstads historia.”

Jordiga fingrar av Karolina Svensk

”Mina kunskaper i odling är ungefär på samma nivå som mina historiekunskaper, därför är mitt sista och grönaste tips Jordiga fingrar. Fullmatad med lagom svåra tips för att uppleva och pyssla i naturen, trädgården eller på balkongen. Här lär man sig att fröodla, bygga insektshotell och får veta lagom mycket om skalbaggar och fjärilar. Perfekt för såna som jag. Och barn. Om man inte har gröna fingrar så kan man i alla fall ha jordiga fingrar.”

Jordiga fingrar

Jordiga fingrar

 • Förlag: Idus Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-03-17
 • ISBN: 9789176341186
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL