Denna artikel sponsras av författare/förlag

Malmöförfattaren Gösta Lempert debuterar med samhällskritisk thriller

Gösta Lempert. Foto: Privat

I spänningsromanen När virus får makt gör en tv-reporter i Malmö en ovanlig upptäckt och dras in i ett dödligt spel kring korruption och människans sårbarhet i cybervärlden.

Gösta Lempert har många år som journalist i bagaget. Under sin sista tid vid Sveriges Radio började han skriva på en roman, och han ser det som ett naturligt, men ändå ganska stort steg att gå från journalistik till att skriva skönlitterärt. 

– Jag har varit van vid att reda ut samhällsdramer för lyssnarna, nu måste jag få karaktärerna att själva bära och gestalta storyn. Det tog mig ett par års övning att kliva ner från övertydligheten. Journalistiken har påverkat temat och researchen i min roman. Men stilmässigt har jag fått tänka om grundligt för att mäkta förvandla fakta och förklaringar till gestaltning, bilder, ljud och dofter. En inspirerande men lite knepig resa för en som praktiserat motsatsen under många år.

Men att skriva skönlitterärt var inte en helt oprövad idé. Det var under militärtjänsten som skönlitteraturen först kom in i Göstas liv. 

– Kanske var det tristessen det året som väckte hungern att kliva ut i världen via fiktionen, behaget i att kunna kika in i människors liv och drömmar utan krav på exakta sanningar. Mitt eget behov av att skriva skönlitterärt växte fram efterhand under yrkeslivet.

När virus får makt är Göstas debutroman, och motivet för att skriva boken är, förutom ren drift, erfarenheter han har tagit med sig från arbetslivet. 

– I synnerhet en händelse som satt sig så djupt att jag helt enkelt inte fått den ur skallen. Huvudtemat bygger på en radiodokumentär som jag gjorde för ganska länge sedan, och dramat i den lämnade mig aldrig riktigt ifred. Så jag har skapat en variant som utspelas i ett helt annat och fiktivt sammanhang.

När virus får makt utspelar sig inom ett mediehus, men inte i radiohuset utan inom tv-världen. Gösta menar att det kändes som att radio hade kommit för nära honom själv, men också som att tv tar storyn högre upp i samhällshierarkin, och att det ger mer tyngd åt berättelsen.

Handlingen kretsar kring en reporter som gör en ovanlig upptäckt och dras in i ett dödligt spel, inom och utanför mediahuset. Björn Samuelsson är en medelålders medelklassman med ett starkt rättspatos som alltid driver honom till vägs ände, därav smeknamnet Bävern. Han är kunnig, bestämd och ganska kaxig, men han har också en skör sida. I tv-huset kallas han Bävern för att han aldrig viker sig när det gäller, men styrkan visar sig snart också bära på en sårbarhet.

När virus får makt

När virus får makt

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-21
  • ISBN: 9789189217461

Bokens titel syftar på samhällsvirus, som korruption, rättslöshet och bristen på antikroppar i cyberrymden, i detta fallet hur en hackerattack som inte får någon upplösning kan demolera en människa. Samhällskritiken går som en röd tråd genom boken.

– Huvudkaraktären rör sig bland figurer som utnyttjar politiskt kapital för att sko sig på det offentliga. Han blir offer för ett korrumperat ledarskap och övergrepp i rättssystemet. Bäverns fall är också en påminnelse om människans sårbarhet i cybervärlden. Jag tror också att läsaren upptäcker ett och annat mediekritiskt spår i boken.

Ska man tala om genre är Göstas debutbok en spänningsroman.

– Vissa historier söker sig till den formen, säger han. När virus får makt bygger på en människa som utsätts för enorma påfrestningar, och det ledde mig till genren. Men jag skriver också annat som ligger utanför spänningsromanen.

På frågan om skrivande förebilder svarar Gösta att han har en katalog av inspiratörer.

– I den här genren är Åsa Larsson ett fint exempel. Jag gillar hennes lokala avstamp och välvalda intriger laddade med kunnighet och spänning.

Handlingen i När virus får makt utspelar sig i Malmö, där författaren är född och fortfarande bor.

– Malmö är min bas och ett givet nav för handlingen, och jag är själv svårt beroende av det oförutsägbara livet bland människor i alla former och färger, närheten mellan det trygga och det farliga, säger Gösta, som just nu skriver på en fristående uppföljare.

Om författaren

Gösta Lempert är född i Malmö, han växte upp på Möllevången och på Seved. Under decennier har han hörts som journalist i Sveriges Radio, där han bland annat varit korrespondent för nyhets- och samhällsprogram i Sverige och i Danmark. Han har också gjort dokumentär och skrivit för radioteatern. I bagaget finns även ett förflutet på tidningen Arbetet. Debutromanen När virus får makt släpptes på Ekström & Garay i september 2020 och finns även som ljudbok utgiven av Saga Egmont.

När virus får makt

När virus får makt
Författare
Förlag Ekström & Garay
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor298
Vikt493 gr
Utgiven2020-09-21
SABHc
ISBN 9789189217461
Tevejournalisten Björn Samuelsson avslöjar en omfattande ekonomisk och politisk korruption inom Malmö stad. Då händer det. Redan upptrappade hot och incidenter, utom och inom tevehuset, kulminerar i en virtuell attack mot honom. Det sker på arbetsplatsen, och rammar dubbelt då brottsmisstankarna riktas mot honom själv. Han hamnar i händerna på en åklagare som med försåtliga metoder vill få honom fälld till varje pris.
Snaran dras åt. Hjälten förvandlas till paria. Han hängs ut till offentligt beskådande och isolerar sig från omvärlden. Enbart de närmaste tror på hans oskuld, och han drivs allt djupare in i sitt eget mörker.
Romanen När virus får makt är en verklighetsbaserad, samhällskritisk thriller där brottet är korruption och budbäraren blir offret medan förövaren förblir osynlig.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se