ANNONS

Sommar i P1 - 2021
Tre av många författare som finns med bland 2021 års sommarpratare i P1: Ingrid Carlberg, Jonas Karlsson och Nina Burton. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Flera författare på listan över 2021 års Sommarvärdar i P1

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sommar, sommar, sommar. Bland årets sommarpratare finns författare som Denise Rudberg, Jonas Karlsson, Ingrid Carlberg, Nina Burton, Mats Jonsson och många fler. Alla ska de vara värdar för varsitt program i Sommar i P1.

Pandemi eller ej – inget stoppar sommartraditionen ”Sommar i P1”. Årets sommarprat präglas av reflektioner, hopp och känslor inför framtiden. När SR nu presenterat 2021 års sommarvärdar står det klart att artisten Benjamin Ingrosso inleder säsongen den 26 juni.


ANNONS


Att få frågan om att sommarprata är som att få ett kvitto på att det finns någon som tycker att man faktiskt har en intressant historia att berätta, säger Benjamin Ingrosso.


ANNONS


– För mig var det svårt att välja en specifik sak att prata om, så jag utgick ifrån att jag skulle berätta om hur jag kom dit jag är i dag och varför. Men på vägen hittade jag saker som jag inte var beredd på att jag skulle ta upp. Det är såklart nervöst att prata om saker som man inte har pratat om tidigare, men det är min historia och den vill jag berätta, säger han.

Hedrad

Bland övriga sommarpratande artister finns Tousin ”Tusse” Chiza, Zara Larsson och Janne Schaffer.

Gitarrvirtuosen Schaffer känner sig tacksam och hedrad över att få sommarprata igen. Och han har dragit lärdom av ett ”misstag” han gjorde första gången det begav sig, sommaren 1985.

– Då satt jag och läste ett manus innantill. Det jag gör i dag ute på mina konserter är att jag står och berättar. Jag tycker att det är kul att berätta, och har tränat mycket på det. Så jag sade bara att jag skulle vilja ha med mig stolpar, och sen berättar jag, säger han.

Schaffer, som har spelat med alla från Ted Gärdestad, Björn Skifs och Abba till jazzlegendarer som Stan Getz och Dexter Gordon – och även Astrid Lindgren, ska bjuda på anekdoter från sin långa karriär. Men han ska också ta tillfället i akt att bli allvarlig:

– Jag berättar också om baksidan, som man egentligen inte pratar om så ofta.

Från filmens värld får sommarlyssnarna höra skådespelarna Inger Nilsson, Sten Ljunggren, Jonas Karlsson och Gizem Erdogan, och från författarnas skrå pratar bland andra Elin Anna Labba, Ingrid Carlberg, Denise Rudberg samt serietecknaren Mats Jonsson.

Tidsdokument

Journalisten Amie Bramme Sey sommarpratar för första gången, och för henne var det först inte självklart att tacka ja.

– Det är alltid en balansgång – man vill ju nå ut, framför allt till den som kanske inte håller med en. Jag undrade om det är just nu jag ska göra det här. Men om jag tackar nej, får jag chansen att göra det någon annan gång? Sedan tänkte jag: ”Äh, så här kan man ju inte hålla på”. Dessutom älskar jag att göra radio, och det här är ju faktiskt ett radioprogram.

Bramme Sey hoppas att hennes sommarprat ska kunna ses som ett tidsdokument i framtiden.

– Jag har tänkt att man ska kunna lyssna på det om 20 år och tänka att det var så här vi pratade om feminism. Det handlar om hur det är att vara kvinna i Sverige 2021, säger hon.

Fint forum

Även komikern och programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina sommarpratar för första gången. Hon känner sig ”lite vettskrämd och väldigt upprymd” inför uppdraget, där hon bland annat ska berätta om sin uppväxtresa från Ryssland till Sverige, från Sibirien till Dalarna.

– Jag vill alltid vara personlig i det jag gör, det har jag inga problem med. Däremot är det läskigt att vara utlämnande, jag känner att det är ett väldigt fint forum där man får möjlighet att berätta om sitt liv på sitt eget sätt, säger hon.

Årets ”Sommar i P1” innebär även en resa in i maktens boning. Till exempel berättar Tomas J Philipson, en av Donald Trumps ekonomiska rådgivare, om sin tid med ex-presidenten och Nato-chefen Jens Stoltenberg minns tillbaka till terrordådet på Utøya för tio år sen då han var statsminister i Norge.

Det blir även sommarprat från Mikael Dolsten, forskningschef på covidvaccin-aktuella Pfizer, Peter Sjölund som hjälpte polisen att lösa dubbelmordet i Linköping samt den första svenska kvinnliga astronauten Jessica Meir.

Tvåspråkigt

Meirs bidrag till ”Sommar i P1” den 8 augusti blir på både svenska och engelska och spelas in i USA.

– Jag är stolt och ödmjuk över att få vara med i det här ikoniska radioprogrammet. Ofta har jag hört sägas att det är motsvarigheten till att adlas i Sverige, säger hon.

– Det blir en resa genom mitt liv, med olika kapitel från olika platser där jag har levt och hur det har påverkat mig, och hur det relaterar till min rymdresa.

Text: Sara Haldert/TT, Patrick Stanelius/TT, Lars Pedersen/TT, Sofia Sundström/TT.

Många författare som vanligt

Boktugg konstaterar att det finns gott om författare som vanligt på listan. Både ”yrkesförfattare” och de som skrivit en bok eller två.

Författaren Denise Rudberg är en av de som skrivit många böcker, till och med flera romanserier under sina drygt tjugo år som författare. Onsdagen den 30 juni sänds hennes program.

– I över tjugo år har jag ägnat mig åt eskapism. Som författare har jag skapat och kontrollerat mina egna påhittade världar. Men i mitt Sommarprogram tänker jag i stället ägna mina 90 minuter åt att befinna mig i verkligheten. En verklighet jag ägnat hela mitt liv att fly ifrån, säger Denise Rudberg i ett pressmeddelande.

En annan författare som även gjort mycket annat är Agneta Sjödin, vars sommarprogram som sänds 13 juli blir hennes första. Hon presenterar sitt program så här:

– Mitt Sommarprat ska handla om min inre resa och mina yttre äventyr. Om min dotter Maja, mötet med George Harrison och när jag provfilmade för James Bond, säger Agneta i ett annat pressmeddelande.

Fakta: Årets sommarvärdar

Boktugg har fetmarkerat de sommarpratare som är författare, med reservation för att vi kan ha missat något namn.

26/6 Benjamin Ingrosso, artist, låtskrivare

27/6 Niklas Strömstedt, sångare, musiker, låtskrivare

28/6 Karin Bodin, vd Polarbröd

29/6 Michael Lindgren, skådespelare, regissör, producent

30/6 Denise Rudberg, författare

1/7 Ingrid Carlberg, författare, journalist

2/7 Amie Bramme Sey, journalist, programledare

3/7 Tareq Taylor, kock, krögare

4/7 Mikael Dolsten, forskningschef Pfizer, läkare

5/7 Fredrik Steen, hundcoach

6/7 Anna Kinberg Batra, före detta partiledare, rådgivare, föreläsare

7/7 Peter Sjölund, släktforskare

8/7 Amelia Adamo, journalist, författare, före detta chefredaktör

9/7 Tomas J. Philipson, ekonom

10/7 Sven-Göran Eriksson, fotbollstränare

11/7 Inger Nilsson, skådespelare

12/7 Nadim Ghazale, polis

13/7 Agneta Sjödin, programledare, poddare, författare

14/7 Mathilda Hofling, lyssnarnas Sommarvärd, medicinsk sekreterare, fotograf

15/7 Mats Jonsson, serietecknare, författare, redaktör

16/7 Nina Burton, Poet, författare, essäist

17/7 Kristina ”Keyyo” Petrushina, komiker, programledare

18/7 Peter Jöback, sångare, skådespelare

19/7 Hanna Wallensteen, psykolog, föreläsare

20/7 Henrik Ekman, biolog, miljöjournalist

21/7 Lap-See Lam, konstnär

22/7 Jens Stoltenberg, NATO:s generalsekreterare

23/7 Malin Broman, violinist, konsertmästare

24/7 Jacob Hård, journalist

25/7 Jonas Karlsson, skådespelare, författare

26/7 Olga Persson, förbundsordförande Unizon

27/7 Merit Hemmingson, musiker, kompositör, sångare

28/7 Peter Carlsson, vd Northvolt

29/7 Goran Kapetanović, filmregissör, manusförfattare

30/7 Gunhild ”Ninis” Rosqvist, professor i geografi, glaciolog

31/7 Nils van der Poel, skridskoåkare

1/8 Parisa Amiri, journalist, programledare

2/8 Ingmar Skoog, överläkare, professor i psykiatri

3/8 Elin Anna Labba, författare och journalist

4/8 Lisen Bratt Fredricson, ryttare, entreprenör

5/8 Sara Bruun, språklärare

6/8 Sten Ljunggren, skådespelare

7/8 Tousin ”Tusse” Chiza, sångare

8/8 Jessica Meir, astronaut, marinbiolog

9/8 Claudia Olsson, företagsledare, entreprenör

10/8 Lina Watz, simmare

11/8 Alexandre Antonelli, biolog, professor i biologisk mångfald

12/8 Anna-Lena Laurén, journalist

13/8 Rahel Belatchew, arkitekt

14/8 Anders ”Ankan” Johansson, komiker

15/8 Gizem Erdogan, skådespelare

16/8 Janne Schaffer, musiker, kompositör

17/8 Ullakarin Nyberg, överläkare, psykiater, suicidforskare

18/8 Pia Cramling, schackspelare

19/8 Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig Helamalmö

20/8 Selam Fessahaye, designer, stylist

21/8 Hans Rosenfeldt, författare, programledare

22/8 Zara Larsson, artist, låtskrivare

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL