Denna artikel sponsras av författare/förlag

Ingrid Marie Thorslund: Att gestalta karaktärer är drivkraften i mitt skrivande

Ingrid Marie Thorslund. Foto: Sandra Rogers

Relationsromanerna Vi ses i Ullådalen och Vårvinter handlar om oväntad vänskap mellan tre personer som möts på Malta och följs åt till Åre.

Ingrid Marie Thorslund skrev sin första bok redan när hon var nio år gammal. Sedan har livet tvärbromsat flera gånger och hon har tvingats ut på nya vägar, som stundtals har lett henne bort från skrivandet.

– Min mamma omkom i Estonia-olyckan -94 vilket raserade hela min värld. Sedan drunknade min pappa på Bali. Känslan av katastrof är något min kropp minns varje dag. Men också den starka drivkraften som finns i livet självt, som tycks vilja vidare. En drivkraft som dock brände ut mig 2001, berättar Ingrid Marie.

Skrivandet tog fart på riktigt när utbrändheten mattats av. Hon skrev noveller och gick skrivarkurser och gjorde ett par romanförsök. Men så tog det stopp igen.

– En morgon satt jag håglös och läste DN, där var en pytteliten annons om att åka till ett skrivpensionat hemma hos författaren Anita Goldman. Jag anmälde mig direkt. Där fick jag ny skrivinspiration och en skrivgemenskap i en grupp som kallar sig Nio liv. Vi ses fortfarande regelbundet, säger hon.

Ingrid Maries debutroman Vi ses i Ullådalen utkom 2018, och två år senare uppföljaren Vårvinter. De utspelar sig på Malta, i Åre och i Stockholm. Ingrid Marie menar att miljöerna nästan är som egna karaktärer.

– Jag har varit långa perioder på Malta och bor sedan drygt fyra år i Åre. Även om de här båda platserna är mycket olika har de också många likheter, som krocken med turismen. Här i Åre lärde jag också känna konstnären Anna Cronheden som har gjort de fina omslagen.

Fröet till serien, som kommer att bli en trilogi, såddes för många år sedan under en skrivarkurs på Folkuniversitetet. En karaktär kom till Ingrid Marie och hon började skriva om honom. Resultatet höll inte riktigt, men hon höll kvar vid karaktären.

För åtta år sedan var hon på Malta där hon träffade en taxichaufför som berättade att han längtade till Sverige och ville träffa en varg. Där och då visste hon att hon måste skriva om det. Det lade grunden till en andra karaktär, och snart därefter skapades en tredje i hennes fantasi. 

Hon bestämde sig tidigt att det skulle bli tre böcker för att låta karaktärerna Sven, Meli och Fredrika utvecklas i sin egen takt, och den processen behövde få ta tid. 

– Sven är lättast för mig att skriva, den som ligger närmast mig i sitt sätt att tänka. Han är en pensionerad professor i kemi som funderar mycket och är kanske inte alltid så smidig, men är rak och ärlig och vill väl, säger Ingrid Marie och fortsätter:

– Fredrika har jag svårast att skriva om. Hon är en materiellt bortskämd kvinna med en hel del längtan och sårighet i sig. Hon har den starkaste utvecklingskurvan i böckerna och växer mycket som person. Och Meli är drömmaren. Han har inte så bra impulskontroll och styrs av sin längtan och inre rastlöshet. Han har också en stor kärlek till djur och natur.

[Book: ISBN hittades ej] [Book: ISBN hittades ej]

Karaktärernas liv vävs ihop genom att de möts på Malta och utvecklar en vänskap. Deras tre perspektiv varvas i böckerna. 

– Det är roligt, för mina läsare hittar ofta sin egen favoritkaraktär och väljer ut den ”viktigaste karaktären”. Men för mig är de lika viktiga.

Om det finns ett tema i böckerna är det att komma vidare när livet inte blev som man tänkt sig. Vänskap får ta plats, inte minst det svåra i att bli vän med sig själv.

– Jag är uppvuxen med att läsa författare som Inger Alfvén, Marianne Fredriksson och Majgull Axelsson och tänker att jag skriver i den traditionen, säger Ingrid Marie och berättar att hon använder sig av egna erfarenheter av sorg, kärlek och längtan för att skapa trovärdiga karaktärer. 

– Mitt sätt att skriva är karaktärsdrivet, det vill säga att jag håller mig nära mina karaktärer och låter deras relationer till omvärlden och sig själva stå i centrum. Att få upptäcka, undersöka och gestalta karaktärer är min drivkraft i skrivandet. 

En person som har varit mycket viktig för Ingrid Marie och hennes skrivande är hennes mormor, som nyligen fyllt 101 år. 

– Hon har alltid manat på mig att skriva. Och varit min första läsare. Mormor är tydlig med att jag ska förmedla ett slags hopp i texterna, hur mörkt det än kan vara. Något jag har tagit till mig. Nu sitter hon i sin läsfåtölj i Östhammar och väntar ivrigt på att den sista delen i trilogin ska komma ut.

Just nu skriver Ingrid Marie på en helt annan bok som utspelar sig i en tobaksaffär i Stockholm på 70-talet, men nästa projekt blir att skriva den tredje delen om Fredrika, Sven och Meli. Hon stänger heller inte dörren för att återkomma till karaktärerna ännu fler gånger framöver.

– Jag vill också tillägga såhär inför sommaren att de här böckerna är perfekt sommarläsning, de är lättlästa och underhållande samt innehåller en stor dos semesterkänsla, säger Ingrid Marie.

Om författaren

Ingrid Marie (f. 1971) har arbetat som informationschef, lärare på högstadiet och yogalärare. År 2016 flyttade hon från Stockholm till Åre, närmare naturen och en långsammare livsstil. Där är hon med i nätverket Åreförfattarna. Hennes debutroman Vi ses i Ullådalen kom ut 2018 och finns som tryckt bok, ebok och ljudbok. Uppföljaren Vårvinter finns som tryckt bok och ebok. Du hittar Ingrid Marie på ingridmariethorslund.se eller på Instagram
ingridmariethorslund

[Book: ISBN hittades ej] [Book: ISBN hittades ej]
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se