Frida Röhl
Frida Röhl regisserar Schillers "Rövarna" på Folkteatern i Göteborg i höst. Där dramatiseras även danska författaren Olga Ravns uppmärksammade roman "Mitt arbete". Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Hyllad dansk roman ges ut på svenska – och blir teater i Göteborg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Folkteatern i Göteborg gör omstart efter pandemin genom att sätta upp Schillers ”Rövarna” i barmiljö. En nytolkning av Charlie Chaplins ”Moderna tider” ska äntligen möta publik och den hyllade danska romanen Mitt arbete av Olga Ravn blir teater.

Folkteatern har valt att ha en ytterst liten fysisk publik på plats även under våren. I höst hoppas dock teatern kunna dra i gång verksamheten på allvar igen, först genom att Jens Ohlins uppsättning av ”Misantroperna” får nypremiär den 28 augusti, med regissören i en av rollerna.

I september ger artister som Mariam the Believer och El Perro del Mar konserter på Folkteatern.

Bland höstens premiärer finns också uppsättningen av den danska författaren Olga Ravns uppmärksammade roman Mitt arbete. Romanen, som ungefär samtidigt ges ut i svensk översättning (i översättning av Michael Larsson, på Ellerströms förlag), handlar om förlossningsdepression, om att sätta bo och om tröstshopping.

Höstens storsatsning görs på Schillers ”Rövarna”, ett drömprojekt för teaterchefen Frida Röhl, som konstaterar att pjäsen har fått publiken att hetsa upp sig ända sedan urpremiären 1782.

”Det är en ungdomlig pjäs med ett patos som spräcker scenrummet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Hennes egen tolkning är förlagd till en bar och får premiär den 12 november.

Bland nypremiärerna finns under våren ”Scum-manifestet” på Lilla Scenen. Då ska även Erik Holmströms pandemiframflyttade tolkning av Charlie Chaplins ”Moderna tider” äntligen spelas för publik, och den chilenske regissören och dramatikern Guillermo Calderón granskar socialdemokratin och Olof Palme i sin egen pjäs ”Stortorget”.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »