Frida Röhl
Frida Röhl regisserar Schillers "Rövarna" på Folkteatern i Göteborg i höst. Där dramatiseras även danska författaren Olga Ravns uppmärksammade roman "Mitt arbete". Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Hyllad dansk roman ges ut på svenska – och blir teater i Göteborg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Folkteatern i Göteborg gör omstart efter pandemin genom att sätta upp Schillers ”Rövarna” i barmiljö. En nytolkning av Charlie Chaplins ”Moderna tider” ska äntligen möta publik och den hyllade danska romanen Mitt arbete av Olga Ravn blir teater.

Folkteatern har valt att ha en ytterst liten fysisk publik på plats även under våren. I höst hoppas dock teatern kunna dra i gång verksamheten på allvar igen, först genom att Jens Ohlins uppsättning av ”Misantroperna” får nypremiär den 28 augusti, med regissören i en av rollerna.

I september ger artister som Mariam the Believer och El Perro del Mar konserter på Folkteatern.

Bland höstens premiärer finns också uppsättningen av den danska författaren Olga Ravns uppmärksammade roman Mitt arbete. Romanen, som ungefär samtidigt ges ut i svensk översättning (i översättning av Michael Larsson, på Ellerströms förlag), handlar om förlossningsdepression, om att sätta bo och om tröstshopping.

Höstens storsatsning görs på Schillers ”Rövarna”, ett drömprojekt för teaterchefen Frida Röhl, som konstaterar att pjäsen har fått publiken att hetsa upp sig ända sedan urpremiären 1782.

”Det är en ungdomlig pjäs med ett patos som spräcker scenrummet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Hennes egen tolkning är förlagd till en bar och får premiär den 12 november.

Bland nypremiärerna finns under våren ”Scum-manifestet” på Lilla Scenen. Då ska även Erik Holmströms pandemiframflyttade tolkning av Charlie Chaplins ”Moderna tider” äntligen spelas för publik, och den chilenske regissören och dramatikern Guillermo Calderón granskar socialdemokratin och Olof Palme i sin egen pjäs ”Stortorget”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.