ANNONS

"Lupin" är en actionladdad tv-serie, men den bärs framför allt av Omar Sys humor och charm. Pressbild: Emmanuel Guimier.

Skådespelaren Omar Sy om säsong 2 av Netflix-serien Lupin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Först ”En oväntad vänskap”, sedan ”Lupin”. Den franske skådespelaren Omar Sy har charmat publiken över hela världen med sina rolltolkningar. Nu är det dags för säsong två av tv-serien som inspirerats av gentlemannatjuven Arsène Lupin från böckerna av Maurice Leblanc.

Med megasuccén ”En oväntad vänskap” 2011 blev fransmannen Omar Sy världsstjärna. Sedan dess är han ett av de största namnen inom fransk film, känd inte minst för sin charm och för sin smittande humor.


ANNONS


– Humorn finns i mig, den kommer alltid ut. Den är mitt sätt att vara, säger Omar Sy till TT i en Zoom-intervju från hemmet i Paris.


ANNONS


Det märks inte minst i Netflix-serien ”Lupin”, som nu får sin andra säsong och som fortsätter direkt där den förra slutade. Där möter vi Assane, en modern gentlemannatjuv som är inspirerad av den klassiska romanfiguren Arsène Lupin.

Konkurrent till Holmes

Denne skapades av författaren Maurice Leblanc och var tänkt att bli en fransk konkurrent till engelsmännens Sherlock Holmes. Under åren har det gjorts en mängd filmer och tv-serier baserade på böckerna.

– Vi kände att vi ville göra någonting nytt, en modern person som var inspirerad av honom, vi ville inte göra ännu en Arsène Lupin. Det gjorde det mycket mera intressant, säger Omar Sy.

– Maurice Leblanc är ett mycket stort namn här i Frankrike, tack vare Lupin. Jag hade inte läst någon av böckerna tidigare, men jag relaterade som ung till karaktären genom den mycket populära Lupin-manga som kom från Japan.

Serien innehåller action, mord och slagsmål, men genomsyras av den humor som Omar Sy utstrålar såväl från filmduk, tv-skärm och som nu under en digital intervju.

– Den finns alltid där. Om en regissör vill att jag ska pröva någonting annat, så är jag självklart intresserad, men om jag inte hålls i strama tyglar så är humor mitt sätt att vara.

”Älskar att laga mat”

Han debuterade med teater och film år 2000 – och hade alltså en lång karriär bakom sig när han slog igenom.

– Världen såg mig för första gången i ”En oväntad vänskap”, och många tror nog att jag fick framgång över en natt, men det låg 15 års jobb bakom.

Under pandemin har han varit med sin familj, bakat och lagat mat. Är han en bra kock? Absolut, säger han.

– Jag älskar att laga mat. Det är mycket avkopplande.

Just nu skrivs nästa säsong av ”Lupin”. Innan vi kan se den får vi se Omar Sy i bland annat ”Jurassic world: Dominion”.

– Det är otroligt kul att göra de filmerna. Det är som att bli barn på nytt, alla vi skådespelare känner oss som om vi befinner oss i en lekstuga med mängder av specialeffekter. Det är coolt att få vara en del av det.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Boktuggs fakta om Lupin

Arsène Lupin: Gentleman – Stortjuv II av Maurice Leblanc finns tillgänglig på svenska som ljudbok.

Redan 1907 kom den första boken ut på svenska, med titeln Arsène Lupins märkvärdiga äfventyr. Den skvallrar om att en nyare översättning kan behövas om ett förlag vill ge ut dem på nytt.

I juli 1905 publicerades den första korta berättelsen om gentlemannatjuven som följetong i magasinet Je sais tout. Den blev en överraskande succé.

Maurice Leblancs verk är public domain eftersom författaren dog 1941.

Totalt elva Lupin-böcker gavs ut på svenska mellan 1907 och 1926. Några har sedan återutgivits genom åren. På franska gavs det ut totalt 21 Lupinböcker, merparten romaner men några novellsamlingar.

Fakta: Omar Sy

Ålder: 43 år.

Bor: I Paris.

Familj: Hustrun Hélène, tre barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer: ”En oväntad vänskap”, ”X-men: Days of future past”, ”Jurassic world”, ”Monsieur Chocolat”, ”Vargens sång”, ”Polis”.

AKTUELL: I tv-serien ”Lupin” på Netflix.

KOMMANDE: ”Jurassic world: Dominion”, ”Les gars sur”.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL