Maria Edsman framför börsklockan i samband med Boksgruppens börsnotering på Nasdaq First North. Foto: Bokusgruppen.

Bokus har gjort debut på börsen – värderas till 663 Mkr

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokusgruppen noterades idag på Nasdaq First North. De första aktieförsäljningarna värderade hela bolaget till 663 Mkr. Vilket är mindre än Volati betalade för fyra år sedan – men skuldsättningen är lägre idag.

– Det känns skönt efter ett halvårs arbete, det har varit en hektisk dag, säger Maria Edsman när Boktugg når henne på telefon några timmar efter att handeln med aktien inletts.


ANNONS


Bokusgruppens notering är ingen traditionell börsnotering utan en särnotering. Alltså har inte bolaget själva satt någon börskurs.

– Nej, priset sätts när när någon av ägarna vill sälja och någon annan vill köpa. Så det här är bara första börsdagen. Nu har vi fått en ny målgrupp att förhålla oss till med analytiker och andra som är intresserade av bolagets siffror, säger Maria Edsman.

ANNONS

Hon ser fram emot att återfå till mer operativt arbete. De fysiska butikerna går bättre än än förra året men fortfarande inte normalnivå.

– Nu låter det ju som att de ska ta bort restriktionerna i mitten av juli så det hoppas vi på, säger Maria Edsman.

Volatis årsstämma beslutade den 28 april 2021 att dela ut samtliga Volatis aktier i Bokusgruppen till Volatis stamaktieägare. Volatis tidigare innehav (drygt 98 procent av aktierna i Bokusgruppen) har utdelats till stamaktieägarna i Volati. Efter genomförd utdelning har Bokusgruppen över 9 000 aktieägare.

– Vi har uppnått en viktig milstolpe i dag och inleder samtidigt ett nytt kapitel i vår fortsatta utvecklingsresa. Som fristående företag får vi bästa möjliga förutsättningar att ta en tydlig position på marknaden och öka tillväxttakten i våra digitala kanaler. Med vår branscherfarenhet och stabila grund av starka varumärken står Bokusgruppen väl rustat att leverera på vår strategiska plan för att skapa ytterligare värde för våra aktieägare, säger Maria Edsman, VD för Bokusgruppen i ett pressmeddelande.

Så mycket tjänar styrelsen och VD

Bokusgruppens bolagsbeskrivning som upprättats med anledning av noteringen innehåller sida efter sida med alla risker som finns för Bokusgruppen de kommande åren. Något som är ett krav i samband med en notering men som är ganska nedslående läsning. Men det finns även mycket intressant fakta där. Som att styrelseledamöterna får 200 000 kronor per år framöver (men tog ut betydligt lägre arvode under 2020) och att VD:s månadslön är 217 350 kronor.

Den stora frågan på förhand var förstås – hur mycket anser marknaden att Bokusgruppen är värt? Den 17 maj 2017, för fyra år sedan, betalade Volati 760 Mkr för Akademibokhandeln och Bokus. Fyra år av digitalisering av bokmarknaden och en pandemi senare så anser marknaden att bolaget är värt mindre än vid den tidpunkten. Men skuldsättningen är lägre så egentligen har värdet ökat runt 15-20 procent, om man ska vara petig.

När man börsnoteras så får man även synas på Time Square i New York.

Första värderingen av Bokus: 664 Mkr

Öppningskursen på fredagsmorgonen blev 41,10 kr vilket motsvarar ett börsvärde på 664 Mkr. Kursen steg något och föll sedan tillbaka och vid 10-tiden var den nere på 40 kr.

Bokusgruppen har försökt kommunicera att deras digitala försäljning (som dock inkluderar den fysiska ehandeln) ökar stadigt och att de har en unik position med miljontals återkommande kunder.


ANNONS


Men i bolagsbeskrivningen framgår att försäljningen av digitala böcker uppgick till 38 Mkr 2020. Det var visserligen en enorm ökning från 2019 då samma siffra var 23 Mkr. Hur mycket som är abonnemangstjänster respektive download framgår inte, men det motsvarar en mycket liten marknadsandel på streaming.

Till skillnad från Storytel (vars börsvärde är ca 23 gånger högre) är dock Bokusgruppen lönsamt. Men det har alltså, i marknadens ögon, inte alls samma tillväxtpotential. Teoretiskt sett skulle det förstås kunna ha det, om Bokus Play lyckas med konststycket att växa till en storlek som utmanar i alla fall Nextory eller Bookbeat.

Börsbolag kan köpa och köpas

Men börsnoteringen av Bokusgruppen som ett eget bolag öppnar förstås andra nya dörrar: de kan göra nyemissioner och ta in mer kapital (exempelvis för att investera i abonnemangstjänster) och köpa bolag. Närmast tillhands ligger då Nextory som har allt Bokusgruppen drömmer om: en egen plattform och stark techkultur vars ägare dessutom brinner lika mycket för läsning som lyssning. Nextory har ett uttalat mål att ta sig till börsen – går genvägen via Bokusgruppen?

Å andra sidan kan man fråga sig om börsen skulle uppskatta den typen av kombination av fysisk butikshandel och digitala abonnemangstjänster? Kanske skulle de då kräva att man i nästa steg knoppade av de fysiska butikerna genom att sälja dem till personalen eller lokala entreprenörer och endast behålla Bokus för ehandel och kanske Akademibokhandelns IT-system som en SaaS-tjänst?

Det blir spännande att följa Bokusgruppens seglats på börsen. Är aktien prisvärd till kursen 40 kr eller mer? Det beror helt på hur Maria Edsman och hennes team lyckas navigera genom det stormande hav som den svenska bokbranschen just nu utgör.

Här hittar du aktuell aktiekurs på Bokusgruppen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL