Jürgen Habermas
Jürgen Habermas (till höger) vid en annan prisceremoni 2005, då han fick ta emot Holbergs internationella minnespris. Arkivbild: Marit Hommedal/NTB/TT.

Jürgen Habermas tackade nej till pris i Förenade Arabemiraten

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den världsberömde tyske filosofen Jürgen Habermas tackade först ja till en litterär utmärkelse med kopplingar till regimen i Förenade arabemiraten. Nu har 91-åringen backat från beslutet.

”Jag hade inte informerat mig om det nära sambandet mellan institutionen som delar ut priserna i Abu Dhabi och det politiska systemet där”, säger Habermas i en kommentar som skickats ut från hans förlag Suhrkamp till bland andra Der Spiegel.

Litteraturpriset, som har fått namn efter den framlidne emiren och presidenten Zayid bin Sultan Al Nahyan, delar ut utmärkelser om miljontals kronor varje år. Det pris som Habermas tilldelades – som årets kulturpersonlighet – har en prissumma motsvarande 2,3 miljoner kronor.

Talespersoner för priset beklagar Habermas beslut ”men respekterar det”.

Fotnot: Det finns ett flertal böcker av Jürgen Habermas utgivna på svenska, bland annat Om Europas författning : en essä (Ersatz 2011) och Den moraliska synpunkten (Daidalos 2009).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL