ANNONS

Jürgen Habermas
Jürgen Habermas (till höger) vid en annan prisceremoni 2005, då han fick ta emot Holbergs internationella minnespris. Arkivbild: Marit Hommedal/NTB/TT.

Jürgen Habermas tackade nej till pris i Förenade Arabemiraten

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den världsberömde tyske filosofen Jürgen Habermas tackade först ja till en litterär utmärkelse med kopplingar till regimen i Förenade arabemiraten. Nu har 91-åringen backat från beslutet.

”Jag hade inte informerat mig om det nära sambandet mellan institutionen som delar ut priserna i Abu Dhabi och det politiska systemet där”, säger Habermas i en kommentar som skickats ut från hans förlag Suhrkamp till bland andra Der Spiegel.

Litteraturpriset, som har fått namn efter den framlidne emiren och presidenten Zayid bin Sultan Al Nahyan, delar ut utmärkelser om miljontals kronor varje år. Det pris som Habermas tilldelades – som årets kulturpersonlighet – har en prissumma motsvarande 2,3 miljoner kronor.

Talespersoner för priset beklagar Habermas beslut ”men respekterar det”.

Fotnot: Det finns ett flertal böcker av Jürgen Habermas utgivna på svenska, bland annat Om Europas författning : en essä (Ersatz 2011) och Den moraliska synpunkten (Daidalos 2009).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL