Jürgen Habermas tackade nej till pris i Förenade Arabemiraten

Jürgen Habermas
Jürgen Habermas (till höger) vid en annan prisceremoni 2005, då han fick ta emot Holbergs internationella minnespris. Arkivbild: Marit Hommedal/NTB/TT.

Den världsberömde tyske filosofen Jürgen Habermas tackade först ja till en litterär utmärkelse med kopplingar till regimen i Förenade arabemiraten. Nu har 91-åringen backat från beslutet.

”Jag hade inte informerat mig om det nära sambandet mellan institutionen som delar ut priserna i Abu Dhabi och det politiska systemet där”, säger Habermas i en kommentar som skickats ut från hans förlag Suhrkamp till bland andra Der Spiegel.

Litteraturpriset, som har fått namn efter den framlidne emiren och presidenten Zayid bin Sultan Al Nahyan, delar ut utmärkelser om miljontals kronor varje år. Det pris som Habermas tilldelades – som årets kulturpersonlighet – har en prissumma motsvarande 2,3 miljoner kronor.

Talespersoner för priset beklagar Habermas beslut ”men respekterar det”.

Fotnot: Det finns ett flertal böcker av Jürgen Habermas utgivna på svenska, bland annat Om Europas författning : en essä (Ersatz 2011) och Den moraliska synpunkten (Daidalos 2009).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL