Denna artikel sponsras av författare/förlag

Eric Skopal om hur investerade pengar kan skapa mer frihet i livet

Eric Skopal. Foto: Privat

I boken Hur mycket pengar behöver man egentligen? berättar Eric Skopal om hur man kan börja spara på börsen för att nå sitt drömliv.

Eric Skopal började investera i aktier redan som tonåring. Hans morfar var inbiten aktienörd och de tittade tillsammans på ekonominyheterna och text-tv för att följa börsen. 

– Min morfar lärde mig mycket om börsen och aktier i synnerhet och hur allt fungerar. Det var egentligen det som fick mig att komma in i aktievärlden och sedan börja investera själv i aktier redan som 15-åring.

Intresset höll i sig under gymnasiet och högskoletiden, och Eric provade sig fram med blandat resultat med hjälp av en del pengar han fått av släktingar som fick ”snurra runt” på börsen.

– Jag brände mig på en och annan aktie och insåg att det inte var enkelt. Det var en bra läroperiod. Det är lätt att lockas av löpsedlar och rubriker om att bli rik, men det är inte så enkelt, speciellt inte på lång sikt. Ska man hålla det långsiktigt kan man inte hålla på och chansa.

År 2013 hade Eric fått sitt första jobb och kände vad han beskriver som ett ”oerhört antiklimax”. Vägen fram till första jobbet hade kantats av tydliga mål som bra betyg, sommarjobb och praktik – men vad skulle hända nu?

Tillsammans med sin fru startade han ett seriöst sparande på börsen för att skapa sig mer frihet, något som han tycker att de har lyckats uppnå.

– Vi har en mycket större trygghet i oss själva och behöver inte känna press. Vi vet att vi klarar oss om det händer något. Vi var bland annat tjänstlediga ett halvår 2019 då jag skrev min bok, och har kunnat förverkliga en del drömmar. 

Under ett antal år har Eric även drivit en blogg för att inspirera andra att ta tag i sin privatekonomi och investera sina pengar.

– Bloggen är ett jättebra forum för att skapa diskussion. Jag skriver fortfarande där en gång i veckan. Men jag ville samtidigt få ihop kunskapen i ett paket och sammanfatta min filosofi för att hjälpa andra att ta tag i sin ekonomi och jobba mot sina drömmar mer konkretiserat.

Det ledde till boken Hur mycket pengar behöver man egentligen? som släpptes i januari 2021. Den vänder sig i första hand till dem som inte riktigt har kommit igång med sitt sparande, som är på väg men inte riktigt vågar. Men även till dem som redan sparar. 

Eric utgår ifrån begreppet ”pengamaskinen” – de pengar man varje månad investerar på börsen som ger avkastning och skapar mer pengar. Ett maskineri där portföljen genererar nya tillgångar och skapar en extra inkomst som frigör mer tid. I boken finns också intervjuer med kända profiler inom finans som kallar sig ekonomiskt oberoende.

– Boken är en komplett bild av hur jag ser på hur man ska ta tag i sin privatekonomi, börja spara för att kunna leva sitt drömliv. Vägen dit handlar först och främst om att våga ta tag i sin privatekonomi, ta kontrollen och veta hur mycket inkomster och utgifter man har. Det är först då man kan ta aktiva beslut om vad man vill spendera sina pengar på. Det andra handlar om att sätta mål och våga drömma. Vad vill man uppnå med sitt sparande? Jag kallar det att hitta sitt ”varför”.

Eric säger att det ofta finns en tröskel innan man kommer igång med ett sparande på börsen, men hans känsla är intresset ökar och att fler och fler inser att man måste spara, om inte annat för att få en dräglig pension. Samtidigt är det vanligt att man sparar ”bara för att”, utan att ha någon passion kopplat till sparandet. 

– Ibland när man pratar om pengar är det lätt att bara fokusera på siffrorna, men jag tycker även det är viktigt att titta på och prata om hur det känns. Det måste finnas känslor med i ekvationen för att allt ska bli bra i slutändan. Jag vill uppmana folk att våga jaga sina drömmar och ha ett mål att koppla sitt sparande till. Det går att nå sina livsdrömmar bara genom att spara.

Om författaren

Eric Skopal är 33 år, bor utanför Lund i Skåne tillsammans med sin fru. Sedan barnsben har Eric alltid varit intresserad av siffror och ekonomi. Bloggen bliekonomisktoberoende.se startade han 2017 för att inspirera andra att ta tag i sin privatekonomi och investera sina pengar. Nu släpper han sin första bok på ämnet för att hjälpa andra nå sina drömmar.

Hur mycket pengar behöver man egentligen? : hitta vägen till ett rikare och friare liv

Hur mycket pengar behöver man egentligen? : hitta vägen till ett rikare och friare liv
Författare
Förlag Vulkan
GenreEkonomi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor185
Vikt370 gr
Utgiven2021-01-29
SABQci
ISBN 9789189231535
Undrar du hur mycket pengar du behöver för att leva ett bra liv? Är det möjligt att spara ihop pengar som gör att du kan leva ditt drömliv? Ja det går! I den här boken får du tips och råd hur du på ett enkelt sätt tar tag i din privatekonomi för att sedan börja jobba mot dina drömmar. Med en pengamaskin kan du skapa frihet i livet, styra över din tid och göra mer av det du gillar. Det bästa av allt är att alla kan göra det, det är inte svårt. I boken får du även ta del av intervjuer med både finansprofiler och de som blivit ekonomiskt oberoende genom sparande. Efter att du läst den här boken börjar ditt nya liv, ett rikare och friare liv.   Eric Skopal är ingenjören som alltid brunnit för privatekonomi. Han driver bloggen www.bliekonomisktoberoende.se och jobbar som privatekonomicoach. Han har medverkat i TV, radio och tidningar som expert inom sparande och livsstilsfrågor. Nu delar han med sig hur du kan ta tag i din privatekonomi och nå dina drömmar!
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se