Denna artikel sponsras av författare/förlag

Magnus Ståhlbergs historiska roman utspelar sig i 1800-talets Göteborg

Magnus Ståhlberg. Foto: Peter Nilsson

Romanen Det omöjliga av Magnus Ståhlberg handlar om en ung kvinna som slåss för sina rättigheter i ett koleradrabbat Göteborg på 1830-talet.

– Göteborgs historia är ett ämne som alltid legat mig varmt om hjärtat. Ofta framförs staden som en arbetarstad. För mig är den även en handelsstad, där köpmännen idkade handel med hela världen. En stad som växte starkt under 1800-talet då fabrikerna behövde arbetskraft. Det är den här historiska staden och dess invånare jag vill berätta om, säger författaren Magnus Ståhlberg, själv bosatt i Göteborg.

– Här hittar vi de typiska köpmännen, burdusa, självgoda, trixande och konspirerande. Andras olycka är deras lycka. Men vi hittar även hårdhudade personer med stora, varma hjärtan. Människor som inte behöver bevisa sig, säger han.

Det omöjliga är en berättelse om den lilla människan. I det här fallet den unga Emily Löwentin, dotter till en av Göteborgs mest framträdande tobaksfabrikanter på Kyrkogatan. Emily växer upp under goda förhållanden, men vägrar att inrätta sig rollen som underdånig kvinna. Fadern ger henne ett visst utrymme och breddar hennes informella utbildning. Ändå vill hon få ut mer av livet och hennes syn på jämlikhet präglar både hennes tankar och handlingar.

Boken är även en berättelse som har den historiska staden som fond, en stad som lider av den dåliga perioden efter de goda åren under Napoleonkriget, en stad som sommaren 1834 drabbas av koleran.

Magnus berättar att planeringen av Det omöjliga och inte minst all källforskning har varit tidskrävande. Samtidigt har efterforskningen gett honom en god känsla för hur det var att leva på den här tiden, vilket i sin tur har förenklat skrivprocessen. 

– Som författare är jag oerhört strukturerad. Det finns en röd tråd genom hela boken, ledtrådar hänger ihop, men det som sker i varje kapitel är ofta spontant skrivet och där gräver jag ur det digra material jag efterforskat i det första skedet.

Det omöjliga är Magnus andra bok. Från att ha drivit ett flertal olika bolag under 20 år och varit en extremt fokuserad entreprenör, bytte han bana för en handfull år sedan till en lugnare tillvaro och började efterhand alltmer att ägna sig åt skrivande.

Sommaren 2016 skrev han sin första bok, Den pragmatiske idealisten, där han blandade sina erfarenheter som entreprenör med en kort berättelse i skönlitterär form för varje kapitel. 

– ’Storytelling’ har alltid legat mig varmt om hjärtat, att linda in ett budskap i en berättelse som får det som man vill förmedla att stanna kvar hos mottagaren. Våren 2017 var manuset klart och jag skickade in det till en handfull förlag och bara ett par veckar senare skrev jag avtal med förlaget Roos & Tegnér. Med deras professionella agerande lärde jag mig snabbt hur förlagsbranschen fungerade och började planera den romansvit jag själv lagt undan i en byrålåda.

Det omöjliga är första delen i en trilogi om det historiska Göteborg. Att boken släpps under 2021 har två anledningar: Göteborg firar sitt 400-årsjubileum, och det är 100 år sedan som kvinnor fick rätten att rösta i riksdagen. 

– Dessa två händelser ramar på något sätt in bokens tema och fond, säger Magnus. Den handlar om den hårda, konservativa affärsvärlden, där en kvinnas närvaro uppfattas som ett hot mot männens värld. Den handlar om maktens män som inte ger en ung kvinna chansen att bevisa sig. En värld där formell utbildning och erfarenhet styr. Något som kvinnor saknar. Det är i den här världen som Emily ger sig huvudstupa in i. Kanske lite naivt, men med en vilja som få.

Om författaren

Magnus Ståhlberg är född 1969 och bosatt i Göteborg. Det omöjliga är hans debut som romanförfattare och första delen i en trilogi om det historiska Göteborg. Som entreprenör inom flera branscher med global närvaro har han tidigare skrivit den självbiografiska managementboken Den pragmatiske idealisten utgiven hos förlaget Roos & Tegnér 2018.

Det omöjliga : berättelsen om Emily Löwentin

Det omöjliga : berättelsen om Emily Löwentin
Författare
Förlag Rosegrove Förlag
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor442
Vikt651 gr
Utgiven2021-05-07
SABHc
ISBN 9789151984711
Sommaren 1834 lamslår koleran Göteborg. Den unga Emily Löwentin anmäler sig som volontär till ett av de nyinrättade epidemisjukhusen. Hon hinner knappt ta sig an uppgiften innan farsotens härjningar slungar henne ur den trygga tillvaron som hittills varit hennes värld. Som omyndig kvinna får hon kämpa för rätten att bestämma över sitt liv och sin egendom. Motståndet kommer inte bara från den närmaste släkten utan också från ett helt samhälle där en kvinna med kunskap och makt anses hota ordningen. I en avgörande stund dyker det upp en ung man som påstår sig vara hennes bror. Det omöjliga är en fartfylld berättelse på historisk botten. Den utspelas i ett förindustriellt Göteborg. Handel och sjöfart bygger välstånd och förmögenheter - och det nyckfulla havet eller den brutala affärsvärlden kan rasera allt över en natt.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se