Johanna Gustavsson ny chef för Politiken Literary Agency

Johanna Gustavsson, chef för Politiken Literary Agency från 1 september 2021. Foto: Elizabeth Bick

I september 2021 tar Johanna Gustavsson rodret på Politiken Literary Agency och flyttar hem till Sverige från USA där hon varit senior scout på Maria B. Campbell Associates.

Johanna Gustavsson arbetade senast som senior scout i New York hos Maria B. Campbell Associates, nestorn bland världens litterära scouter med ett tjugotal klienter, som Bonnierförlagen och Netflix. Nu flyttar hon hem till Sverige för att bli chef för Politiken Literary Agency.

– En av de stora höjdpunkterna under min tid som svensk bokscout i New York var möjligheten att också kunna läsa och scouta den skandinaviska utgivningen. Jag har länge beundrat och jobbat nära Politikens agentur och är väldigt glad över att nu ta steget till att fullt ut få ta deras författare ut i världen. Jag ser fram emot utmaningen att ta den framgångsrika agenturen till fortsatt nya nivåer, med hjälp av den erfarenhet och det internationella kontaktnät jag tar med mig, säger Johanna Gustavsson i ett pressmeddelande.

Johanna kommer att ha sin bas på Polaris i Stockholm i samarbetet med agentkollegorna i Köpenhamn, vilket är ett led i den strategiska satsningen på en än mer internationell agentur. Hon börjar den 1 september och kommer att rapportera till Lene Juul på Politiken.

– Johanna Gustavsson är helt rätt person till att lyfta vår agentur in i en framtida internationell bokmarknad och speglar samtidigt det som utmärker vår agentur genom försäljning av både danska och svenska författare. Författarnas möjligheter till fler succéer i utlandet stärks i och med detta, säger Lene Juul, förlagsdirektör på Politikens Forlag.

– Johanna Gustavsson är en eminent förstärkning till en redan välskött agentur med strålande agenter som Sigrid Stavnem och Rudi Rasmussen. Hennes omdöme kring skandinaviska författarskap är omvittnat. Rekryteringen utvecklar det dansk-svenska samarbetet, knyter Politiken och Polaris närmare varandra, och understryker vårt fokus på arbete med författarnas rättigheter, säger Jonas Axelsson, VD på Bokförlaget Polaris.

Politiken Literary Agency är en skandinavisk agentur som representerar författare från danska Politiken och svenska Polaris, däribland Jussi Adler-Olsen, Jens Henrik Jensen, Karin Smirnoff, Greta Thunberg och Klas Östergren.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL