Johanna Gustavsson, chef för Politiken Literary Agency från 1 september 2021. Foto: Elizabeth Bick

Johanna Gustavsson ny chef för Politiken Literary Agency

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I september 2021 tar Johanna Gustavsson rodret på Politiken Literary Agency och flyttar hem till Sverige från USA där hon varit senior scout på Maria B. Campbell Associates.

Johanna Gustavsson arbetade senast som senior scout i New York hos Maria B. Campbell Associates, nestorn bland världens litterära scouter med ett tjugotal klienter, som Bonnierförlagen och Netflix. Nu flyttar hon hem till Sverige för att bli chef för Politiken Literary Agency.


ANNONS


– En av de stora höjdpunkterna under min tid som svensk bokscout i New York var möjligheten att också kunna läsa och scouta den skandinaviska utgivningen. Jag har länge beundrat och jobbat nära Politikens agentur och är väldigt glad över att nu ta steget till att fullt ut få ta deras författare ut i världen. Jag ser fram emot utmaningen att ta den framgångsrika agenturen till fortsatt nya nivåer, med hjälp av den erfarenhet och det internationella kontaktnät jag tar med mig, säger Johanna Gustavsson i ett pressmeddelande.

Johanna kommer att ha sin bas på Polaris i Stockholm i samarbetet med agentkollegorna i Köpenhamn, vilket är ett led i den strategiska satsningen på en än mer internationell agentur. Hon börjar den 1 september och kommer att rapportera till Lene Juul på Politiken.

ANNONS

– Johanna Gustavsson är helt rätt person till att lyfta vår agentur in i en framtida internationell bokmarknad och speglar samtidigt det som utmärker vår agentur genom försäljning av både danska och svenska författare. Författarnas möjligheter till fler succéer i utlandet stärks i och med detta, säger Lene Juul, förlagsdirektör på Politikens Forlag.

– Johanna Gustavsson är en eminent förstärkning till en redan välskött agentur med strålande agenter som Sigrid Stavnem och Rudi Rasmussen. Hennes omdöme kring skandinaviska författarskap är omvittnat. Rekryteringen utvecklar det dansk-svenska samarbetet, knyter Politiken och Polaris närmare varandra, och understryker vårt fokus på arbete med författarnas rättigheter, säger Jonas Axelsson, VD på Bokförlaget Polaris.

Politiken Literary Agency är en skandinavisk agentur som representerar författare från danska Politiken och svenska Polaris, däribland Jussi Adler-Olsen, Jens Henrik Jensen, Karin Smirnoff, Greta Thunberg och Klas Östergren.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL