Poddar ökar – varannan svensk lyssnar regelbundet på podcast

Varannan svensk lyssnar regelbundet på podd, visar en ny undersökning. Arkivbild: Stina Stjernkvist/TT.

Varannan svensk lyssnar regelbundet på podd och lyssningen fortsätter att öka i alla åldersgrupper. Det visar en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Spotify.

Den största ökningen ser Sifo i gruppen 30–44 år där andelen som lyssnar på podd minst en gång i veckan har ökat med 19 procent.

Inte minst pandemin har bidragit till att driva lyssningen, en av tre svenskar uppger att de lyssnar mer på poddar nu än före pandemin. Spotify noterar sin största ökning bland de äldre, där lyssnare över 55 år har ökat sitt lyssnande med 86 procent under 2020, jämfört med 2019.

Utbudet av poddar på svenska på Spotify har ökat med 89 procent det senaste året. Mest lyssnade på Spotify är: ”P3 Dokumentär”, ”Sommar & Vinter i P1”, ”Dagens brott”, ”Rättegångspodden” och ”Sekter”.

”Dokumentärer och true crime fortsätter engagera svenska lyssnare, men vad som präglar poddlandskapet 2021 är alla nya typer av berättelser som berättas i poddform, och en högre produktionskvalitet på poddar generellt. Podden har mognat helt enkelt, utan att för den delen växa upp”, säger Karin Bäckmark, nordisk podcastchef på Spotify, i ett pressmeddelande.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig uppgift om vilka som ökat sin poddkonsumtion på Spotify mest.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.