ANNONS

Linda Säresand Storytel Books VD
Linda Säresand, vice VD för Norstedts Förlagsgrupp, utses till VD för nybildade dotterbolaget Storytel Books AB. Foto: Pressbild.

Linda Säresand blir VD för Storytel Books där helägda förlag samlas

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytel samlar sina helägda förlag i ett nytt dotterbolag, Storytel Books. VD blir Linda Säresand (idag vice VD för Norstedts Förlagsgrupp).

Storytel AB samlar alltså sina helägda ”bokrelaterade verksamheter” i ett bolag, nya dotterbolaget Storytel Books AB. Linda Säresand får VD-rollen och blir i och med detta även styrelseordförande i förlagen Norstedts Förlagsgrupp (Sverige), Gummerus (Finland) och People’s (Danmark).

– Norstedts Förlagsgrupp är ett av de ledande förlagen i Norden i den pågående transformationen av bokmarknaden. Lindas grundmurade erfarenhet av affärs- och avtalsområdena, och hennes framgångar med att skapa en hållbar affär för upphovspersoner och förlag i en ny digital era, gör henne till det perfekta valet att leda Storytel Books i en värld där konsumenterna omfamnar alla bokformat och den ökade tillgängligheten, säger Rustan Panday, styrelseordförande i Storytel AB och Storytel Books.

Linda Säresand har lång erfarenhet från bokbranschen och kom till Norstedts Förlagsgrupp 2011, där hon haft ett flertal nyckelpositioner, varav senast vice VD. Hon tillträder sin nya roll som VD för Storytel Books den 4 maj. 

I Linda Säresands VD-uppdrag ingår bland annat att utveckla förlagens strategiska samarbete inom rättigheter, juridik, affärsutveckling och affärsstödjande system, samt att stödja Storytels globala expansion genom förlagsförvärv.

– Storytel Books skapar en enorm styrka och möjlighet för förlagen inom koncernen att ytterligare stärka samarbetet och utveckla vårt gemensamma författarerbjudande, säger Linda Säresand i ett pressmeddelande och fortsätter:

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Jag ser verkligen fram mot att bygga Storytel Books tillsammans med förlagens VD:ar. Vi har en stark ställning på en marknad i omställning, och tar en ännu tydligare position när vi samlar våra krafter. Ur ett förlagsperspektiv är det dessutom minst sagt spännande att vara en del av Storytels kraftfulla internationella expansion.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »