ANNONS

Kodjo Akolor leder årets upplaga av ljudboksgalan Storytel Awards. Foto: Stina Stjernkvist.

Kodjo Akolor blir programledare för årets digitala Storytel Awards

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Komikern och programledaren Kodjo Akolor kommer att guida publiken genom den digitala sändningen från ljudboksgalan Storytel Awards där författare och inläsare till årets bästa ljudböcker prisas och hyllas.

Den 29 april är det dags för årets upplaga av Storytel Awards, galan där vinnarna av Sveriges största ljudbokspris koras. Programledaren, komikern och skådespelaren Kodjo Akolor ska leda galan. Han har tidigare varit programledare för tv- och radioprogram som TalangMelodifestivalenP3 GuldMorgonpasset och Musikhjälpen.

– Det ska bli väldigt roligt, och det är ju ett rakt igenom lustfyllt uppdrag. Det här är en tävling där ingen åker ut, ingen blir besviken. Åtminstone ingen som är på plats i studion. Här är alla vinnare, och de prisas för sina fantastiska prestationer. Det är en ära att få leda galan och jag hoppas på att kunna skapa en kväll med värme och lite humor på ett hörn, säger Kodjo Akolor i ett pressmeddelande.

Storytel Awards satsar på att bli ljudbokens folkfest och har vuxit för varje år. Årets publika omröstning slog alla tiders rekord med över 70 000 röster när den stängdes den 28 februari, och därefter har jurygrupperna gått igenom folkets finalister och enats om en vinnande ljudbok i varje kategori. 

Storytel Awards 2021 streamas den 29 april med start kl 16:00 på awards.storytel.com, Bokmässan play och Youtube.

Förutom själva prisutdelningen i de fem kategorierna roman, spänning, fakta, barn och ungdom utlovas gäster på scen och en och annan överraskning. Dessutom delas Synskadades stiftelses hederspris ut till en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning. 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »