Norstedtshuset på Riddarholmen. Foto: Robert Eldrim

Norstedts har kartlagt sina utsläpp – 3 486 ton CO2 under 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Norstedts förlagsgrupp presenterar hela sitt klimatavtryck i en hållbarhetsrapport. En tryckt bok släpper ut 20 gånger så mycket som en ljudbok.

För första gången presenterar Norstedts hela sitt klimatavtryck, inte bara från verksamheten i förlagshuset på Riddarholmen utan även den påverkan som kommer från de ljudböcker och fysiska böcker som förlagsgruppen ger ut.

I hållbarhetsrapporten för 2020 konstateras att utsläppen från förlagets verksamhet minskade kraftigt under 2020, till viss del som en följd av coronarestriktioner, då tjänsteresor minskade kraftigt.

”Utsläppen från produktionen av våra böcker har förändrats väldigt lite jämfört med 2020. Förändringarna beror på att vi har bättre data och mer omfångsrika utsläppsfaktorer för pappret. Dessutom har vi med en större del av produktionens livscykel. Nu inkluderas även skogsbruket (inklusive avverkning) samt produktionen av andra material som behövs för att skapa pappret som kemikalier, färg, tillsatser av olika slag”, skriver Norstedts i ett pressmeddelande.

Det som släpper ut mest koldioxid är tillverkningen av pappret (37 procent), men även tryckningen (33 procent) har stor påverkan. Utsläppet från transporterna mellan pappersbruk, tryckerier och lager har minskat (20 procent).

I snitt släpper en tryckt bok från Norstedts ut 700 gram, och en ljudbok släpper ut 35 gram. Som jämförelse skriver förlagsgruppen att 700 gram motsvarar en tredjedels hamburgare. 

– Men en bok konsumeras oftast många gånger, till skillnad mot en burgare som du bara kan äta en gång, säger Olle Lidbom, kommunikationschef.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL