Författaren och föreläsaren Ulrica Norberg. Foto: Caroline Andersson. Bild till vänster: Istock.

5 bra böcker för nyfikna läsare – boktips av Ulrica Norberg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ulrica Norberg har nyligen kommit med boken Nyfiken. Här tipsar hon om några andra böcker som väcker nyfikenhet på olika sätt.

I boken Nyfiken – väck ditt inre geni skriver Ulrica Norberg om hur nyfikenhet förbättrat hennes liv. Det är en förmåga som kan odlas, kultiveras, stärkas och tränas för att öka vår kreativitet och innovation, vilket i sin tur kan leda till att vi mår bättre och får tid för återhämtning.

– När jag förstod min nyfikenhet bättre och hur jag kunde använda den på olika sätt, blev det betydligt lättare för mig att komma till klarhet i vad jag behövde för att må bättre, ha roligare och jobba smartare och acceptera mig själv. Min förhoppning är att du läser något som gäckar dig eller som bidrar till att du förädlar din unika röst, din egen förundran över tingens beskaffenhet. Kanske blir din nyfikenhet den främsta tillgången i ditt liv framöver, säger Ulrica Norberg i ett pressmeddelande.

Ulrica Norberg är författare, journalist och filmvetare som länge arbetat med friskvård och hälsa. Hon är en uppskattad föreläsare, andningscoach, yoga- och meditationslärare som har utbildat hundratals yogalärare runtom i världen. Hon har tidigare skrivit flera böcker, bland annat Andas : Livet händer mellan två andetag och Nomad : den läkande kraften i att vandra och bli ett med naturen.

Här är några av hennes boktips på tema nyfikenhet:

1. Alkemisten av Paulo Coelho 

Denna bok är en resa, ett äventyr, en inbjudan och ett världsallt. I ett. En bok jag återvänder till emellanåt för jag upptäcker alltid nya detaljer i boken när jag läser den. Jag blir inte mätt. Och varje gång jag läser den väcker den nya frågor. Frågor som jag alltid kan använda mig av för att komma vidare. 

Alkemisten

Alkemisten

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-09
  • ISBN: 9789170285752

2. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams

När jag läste denna bok för första gången kunde jag inte lägga den ifrån mig. Alla fantastiska karaktärer, alla intergalaktiska icke linjära miljöer, att den är så intressant. Den väcker nya tankegångar om hur och vad som påverkar oss i våra beslut. En underbart galen bok.

Liftarens guide till galaxen

Liftarens guide till galaxen

  • Förlag: B Wahlströms
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-13
  • ISBN: 9789132212697

3. The Flight of the Eagle av Krishnamurti

En magisk bok skriven av en fascinerande man om frihet, rädsla, det oupptäckta och om mänsklighet. Han ställer djupa filosofiska frågor som om en människa kan förändras, varför fred är svårt och om mänsklig potential. Att läsa Krishnamurti inger en inre nyfikenhet till personlig reflektion. 

Köp på Bokus >>

Köp på Adlibris >>

4. Tänk om … : seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor av Randall Munroe

Jag uppskattar verkligen frågor, och Randall Moore är en författare som stillar vetandelustens hunger med reflektion, forskning och utforskande. Som vetenskapsnörd hamnar jag i förundran över det mänskliga samt det väcker en skapandelust i mig. Varje läsning.

5. Jag och mina mikrober : en storslagen berättelse om våra minsta medhjälpare av Ed Young

Jag uppskattar nördar oerhört mycket. Speciellt snillen med humor. Ed Young tar med oss läsare på ett fantastiskt äventyr in i kroppens mindre beståndsdelar och får mig att verkligen se hur allt hänger ihop. Från bakterier till kommunikation mellan arter och människor. Denna bok ÄR inspiration. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …